12 év szünet után feltámadt poraiból a PowerToys.
Szerző : Balk Laszlo

A Microsoft újra kiadta a Windows 10 rendszerhez a PowerToys csomagot. Jelenleg nyolc apró, de annál hasznosabb eszközöket tartalmazó gyűjteményt. A program több területen is megkönnyíti, a mindennapi számítógép használatot. Az elsőként Windows 95-höz megjelent programgyűjtemény akkori pályafutását a Windows XP-vel fejezte be.

Majd 12 év szünet után, a Microsoft feltámasztotta poraiból.

A PowerToys for Windows 10 ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, amelyet az MIT licenc alapján licenceltek, és a GitHub tárol. Az első új kiadás 2019. szeptemberben jelent meg és mindössze két apró segédeszközt tartalmazott. A leg újabb frissítése pedig 2020. decemberben jött ki, és már nyolc kiegészítő programot kínál.

A csomag az alábbi igen hasznos összetevőket tartalmazza:

  • Szinszedő
  • FancyZones
  • Fájlkezelő
  • Képméretező
  • Billentyűmenedzser
  • Átnevező Plusz
  • PowerToys Asszisztens
  • Billentyűsegéd

A program csomag mérete telepítés után mindössze 60 MB, ami igazán nem tekinthető nagynak a mai több 100 GB-os, esetenként már Terra Byte-os meghajtókhoz képest.

A PowerToys telepítése

Töltsd le a program legfrissebb v 0.29.3. verzióját a githab oldaláról.

https://github.com/microsoft/PowerToys/releases/

Itt a PowerToysSetup–0.29.3-x64.exe sort kell kiválasztani és rá kattintva elindul a telepítő letöltése. Sajnos a PowerToys nem támogatja, a régi x86 azaz 32 bites rendszereket. Ha neked ilyen van, akkor sajnos nem tudod telepíteni.

Hogyan tudod kideríteni, hogy milyen rendszered van.

A Start menü mellett a Gépház ikonra kattintva vagy a Win+i gomb megnyomásával elindítod a Gépház segédprogramot. Azon belül a Rendszer csoportra kattintasz. És a bal oldali menüben alul, a Névjegy sorra kattintasz. Ekkor a jobb oldalon megjelenik a gépedről néhány információ, amelyek közt megtalálod az operációs rendszered típusát is.

Ha mindent rendben találsz és 64 bites rendszered van, akkor töltsd le a telepítőt. Letöltés után két kattintással indíthatod a telepítést. Első lépésben, ha neked még nincs telepítve a .NET keretrendszer, akkor ezt felismeri a telepítő és letölti a hozzá tartozó fájlokat, majd telepíti is a .Net keretrendszert.

A .NET keretrendszer telepítése után automatikusan elindul a PowerToys telepítése is. Abban az esetben, ha neked már van .NET keretrendszer a gépeden, egyből a PowerToys telepítő fog elindulni. Itt még esetleg a Felhasználói Fiókok felügyelete jelezhet neked. Amit mind a .NET, mind a PowerToys esetében, az igen gombra kattintva bezárhatsz. Maga a telepítés, ha semmin nem változtatsz akkor nagyon egyszerű, szinte csak a „NEXT” „NEXT” „INSTALL” „FINIS” gombokra kell kattintanod.

Azonban mint mindig, most is jelzem, hogy soha ne kattints elhamarkodottan, mindig nézd meg mit szeretne a program. És csak ha rendben találsz mindent, akkor kattints a „NEXT” vagy „INSTALL” gombra.

A telepítés hamar lezajlik, és a „Finis” gombra kattintva bezáródik a telepítő ablaka, az óra melletti értesítési területen pedig megjelenik a program ikonja.

Az ikonra kattintva tudod elindítani a program kezelőfelületét. Az első indításkor jelezni fog, hogy a programot rendszergazda módban kell indítani, másképp nem fogsz tudni beállítani mindent.

A PowerToys beállításai képernyőn dönthetsz arról, hogy mindig rendszergazdaként futtatod a PowerToys alkalmazást. Ez egyik-másik eszközhöz szükséges is lesz. Megváltoztathatod az ablak témáját.

Beállíthatod, hogy induljon-e a rendszerrel a PowerToys alkalmazás. És ellenőrizheted a frissítéseket, vagy választhatod a frissítések automatikus letöltését.

Nézzük meg sorjában a segéd programokat.

A Szín szedő

Ennek a kis programnak a webfejlesztők és fotósok fogják igazán hasznát látni. Egyszerűen nyomd meg a Win + Shift + C billentyűkombinációt, és válaszd ki a szín meghatározásához szükséges területet.

Csak vidd az egeret a kérdéses szín fölé, és egy kis ablakban máris írja a szín hexadecimális értékét. Ha pedig rá kattintasz, akkor egy új ablakban még több lehetőséget és információt kapsz.

FancyZones

Ismered esetleg használtad is már a Windows Snap alkalmazását? Tudod, amikor rákattintasz és áthúzol egy ablakot a képernyő szélére vagy sarkába, akkor az átméretezésre kerül. Ezt csinálja a Windows Snap. A FancyZones még több lehetőséget add. Segítségével különféle egyedi elrendezéseket készíthetsz a program ablakaihoz, amikor több programot kell használnod egyszerre.

Fájlkezelő

A Windows Fájlkezelőben, (korábbi nevén Intéző) bekapcsolható egy betekintő vagy előnézeti ablakrész. Ebben a betekintő ablakban egyes fájl típusok, például képek, dokumentumok tartalmát nézheted meg anélkül, hogy megnyitnád azokat. Ha neked nem jelenik meg jobb oldalt semmi, amikor rákattintasz egy fájlra, akkor kapcsold be ezt az előnézeti ablakot. Ehhez kattints a Fájlkezelő „Nézet” menüpontjára, és a megjelenő szalagon kattints a „Betekintő ablaktábla” elemre. A PowerToys fájlkezelő ezt az előnézetet egészíti ki. Segítségével az SVG képfájlokba és a Markdown dokumentumokba is betekinthetsz.

Mi az az SVG formátum idézet a Wikipédiából

Az SVG (Scalable Vector Graphics) egy XML alapú leíró nyelv, kétdimenziós, statikus és mozgó vektorgrafikák meghatározására. Az SVG, hasonlóan a HTML-hez, a W3C által definiált nyílt szabvány.

A markdown azaz .md kiterjesztésű fájlok

A markdown formázások használatának két előnye van. Megfelelő szövegszerkesztőt használva, egyetlen mozdulattal tudod a dokumentumod, formázott szövegként exportálni, több népszerű formátumba, például doc, html, pdf stb. 

A másik előnye, hogy gépelés közben nincs szükség az egér használatára. A szövegben elhelyezett, billentyűzetről bevihető jelek biztosítják, hogy a konvertálás után megkapjuk a kívánt eredményt. Ha szeretnél valamit vastagított, azaz bold betűkkel írni, elég a szó vagy a szövegrész előtt és után, két ** karaktert gépelni.

A képméretező

A Windows 10 PowerToys képméretező, további funkciókat ad a fájlkezelőhöz. Lehetővé teszi, hogy tömeges képátméretezést alkalmazz. Csak ki kell választanod a képeket a Fájlkezelőben, ezután a jobb egérgombra kattintva megjelenik a helyi menü, benne egy új, „Képek átméretezése” menüponttal.

A billentyűmenedzser

A billentyűmenedzser két opciót ad a rendszerhez.

Az első segítségével új billentyűparancsokat hozhatsz létre, vagy a meglévőket újra tervezheted. A billentyűzet egy elromlott gombját, áthelyezheted egy másik billentyűre. Tehát az elromlott „K” billentyűt, beprogramozhatod valamelyik kevésbé használt vagy funkcióbillentyű helyére.

A második lehetőségben megváltoztathatod a Windows már beállított billentyűparancsait is. Ezt a változtatást hozzárendelheted akár egyetlen alkalmazáshoz is.

Egy példán bemutatva, a böngészőben ritkán, szinte soha nem használjuk, a CTRL+X kivágás parancsot. Ezt a billentyű kombinációt hozzárendelheted más, többet használt és bonyolultabb billentyű kombinációhoz. Például a CTRL+Shift+I kombinációhoz, amely a böngészőben a fejlesztői konzolt nyitja meg. Mindezt úgy, hogy csak az általad használt böngészőben változtatod meg a billentyűkombináció hatását. Más programban, továbbra is az eredeti kivágás funkciója lesz a CTRL+X kombinációnak.

Átnevező plusz

Az új PowerToys Átnevező plusz opciója, fejlett eszközöket kínál a fájlnevek tömeges átnevezéséhez. Az Átnevező plusz menüpontot hozzáadja a Fájlkezelő jobb gombos helyi menühöz. Időnként előfordulhat, hogy meg kell változtatnod több tíz vagy száz különféle fájl nevét, például, ha egy nagy adag képfájlt töltesz át a kamerádról vagy az okos-telefonról.

Ilyenkor általában mindegyiknek azonos neve van, és csak egy a dátumból képzett szám jelzi, hogy más-más képről beszélünk. Hogy egy keresés alkalmával könnyeben megtalálhasd, át kell nevezni. Alap esetben minden képet egyenként kell átnevezned. Az Átnevező plusz segítségével mindezt egy mozdulattal átnevezheted.

A PowerToys Asszisztens

A PowerToys Asszisztens egy keresőeszköz az alkalmazások, fájlok és mappák gyors elindításához. Az eszköz aktiválásához használd az ALT+Szóköz billentyűzetkombinációt. Ez egyébként megváltoztatható a PowerToys beállításaiban. A billentyű kombináció megnyomása után, a képernyő közepén megjelenő kereső sávba kezdj el gépelni.

A PowerToys Asszisztens átkutatja a rendszert, és a keresési kifejezés alapján elkezdi felsorolni a lehetséges alkalmazásokat. Az eredmények közötti navigáláshoz használhatod a Fel és Le gombokat, az indításhoz pedig az Enter billentyűt. Ha szeretnéd, használhatod az egyes eredmények melletti ikonokat, ezek sorban az alábbiak. Indítás rendszergazdaként, a tartalmazó mappa megnyitása és az elérési út megnyitása a parancsodban.

Windows billentyűparancs útmutató

A Windows 10 rengeteg hasznos billentyű kombinációt tartalmaz. A Windows billentyűparancs útmutató megmutatja az összes rendelkezésre álló billentyűparancsot. És nem kell azokra fejből emlékezned. Ezt az útmutatót úgy aktiválhatod, hogy lenyomva tartod a Windows billentyűt a PowerToys-ban beállított ideig. Az alapértelmezett érték 900 ms, de ezt kedved szerint megváltoztathatod. Ugyanitt beállíthatod a képernyő átlátszóságát, és kiválaszthatod a sötét vagy világos mód mellett a Windowsban használt alapértékeket is.

A fejlesztés folytatódik

A PowerToys továbbra is fejlesztés alatt van, így a benne lévő eszközök a Windows 10 rendszer részévé is válhatnak, vagy meg is változhatnak, és természetesen új segédprogramok is készülhetnek hozzá.

Szeretnéd jobban megismerni a PowerToys alkalmazás csomagot?

Itt tudsz jelentkezni a PowerToys online videós tanfolyamra, ahol részletesen bemutatom a telepítést és az egyes összetevők használatát. 

A tizenegy videóból álló tanfolyamot, most mindössze 4990 Ft-ért megszerezheted.

Jelentkezem a PowerToys tanfolyamra

Ha pedig ennél is többet szeretnél tudni a Windows 10 használatáról, itt rengeteg oktatóanyagot találsz a Windows 10 megismeréséhez.

PC Egyszeregy Shop

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Ha tetszett a cikk, vagy úgy érzed ki maradt valami, oszd meg velem itt lent a hozzászólások közt.

Pin It on Pinterest

Share This