Hogyan és mire használhatod a hosts fájlt.
Szerző: Balk, László | Frissítve 2018.12.31

Ehhez a cikkhez a videó tárban találsz egy videót is.

 

A “hosts” fájl használata videó

A hosts fájl, gyakorlatilag minden Windowst futtató számítógépen, és persze sok más, csak néhány példát említve, Linux, Mac OS X, Android stb. operációs rendszer alatt is megtalálható. Ennek a szöveges rendszerfájlnak az eredeti feladata az IP címek és hosztnevek egymáshoz rendelése volt.

Az internet hőskorában a hálózatra kapcsolódó számítógépeknek egy a Stanford Research Institute SRI (Stanford kutatóintézet) -ben elhelyezett központi szerverről kellett letölteniük a HOSTS.TXT fájlt, ami tartalmazta az IP címek és hosztnevek egymáshoz rendelését.

Nagyon hamar bebizonyosodott, hogy ez a megoldás a hálózat bővülésével már nem tartható fent, így a hosts fájl szerepét a DNS (Domain Name System) vette át. És ma már a név szerverek fordítják le a domain neveket a számítógépek által használható IP címekre.

Az operációs rendszer az ebben a fájlban található megfeleltetések között keresi először a megoldást, és ha talál már nem is keres tovább. Ezzel gyakorlatilag felülbírálja a Domain Name System DNS nevet. Ez azonban csak alapesetben van így, ugyanis a keresés sorrendje a Unix-szerű rendszerekben meg is változtatható az /etc/nsswitch.conf fájl segítségével.

Nagyon leegyszerűsítve ez a folyamat úgy néz ki, hogy amikor te a böngésződbe beírod a pcegyszeregy.hu domain nevet és lenyomod az enter billentyűt, akkor az operációs rendszer kiolvassa a „Hosts” fájl tartalmát.

Ha ott talál IP címet a domainoz rendelve akkor azon az IP címhez tartozó webszerverről lekéri és megjeleníti a weboldalt, ha nem talál a Hosts fájlban akkor elküldi a kérésed a Névszervernek a Névszerver visszaküldi Az IP címet, amelyen a Domaint tároló Webszerver található.

Ezután a böngésző elküldi a kérést, most már a Megfelelő Webszervernek és így a Webszerver már meg tudja, keresni a weboldalhoz tartozó fájlokat és vissza tudja küldeni a te böngésződnek, ami így már megjeleníti a weboldalt.

Mire tudod használni a „Hosts” fájlt

  • Megvédheted a gyermeked, a nem neki való weboldalaktól.
  • Letilthatod a veszélyesnek gondolt oldalakat.
  • Egyszerűen blokkolhatod a weboldalakon megjelenő reklámokat.
  • Fontos munkád van? Letilthatod a Youtubeot vagy a Facebookot , hogy ne terelje el a figyelmed.
  • Szeretnél egy új weboldalt, de még nincs meg a domain, akkor is szerkesztheted, sőt böngészőben ellenőrizheted a weboldalt úgy mintha már élne a domain.
  • Ezzel a módszerrel minimális leállással tudsz átköltöztetni egy weboldalt az egyik tárhely szolgáltatótól a másikra.

Ne feledkezz meg a „Hosts„ fájl védelméről.

Fontos, hogy sémiképpen ne engedélyez a fájlra írási jogot csak arra a rövid időre amig te módosítod azt. Módosítás után azonnal állítsd vissza a jogosultságokat csak olvashatóra. Lehetőleg ne használd a számítógéped rendszergazdai jogosultsággal, mindig készíts egy korlátozott felhasználói fiókot és azt használd a napi munkád során.

Ahogy azt láthatod, a „Hosts” fájl lecserélésével akár nemlétező domainra is át irányíthatnak, ahol megtévesztésig hasonló oldalakat készítenek, mint például a weboldalad admin felületére beléptető oldal, vagy a facebook oldalad, és a leg rosszabb esetben a netbankod oldala.

Bár ez utóbbi esetben azért már vannak plusz biztonsági elemek, pl.: SMS-ben küldött jelszó, vagy minden tranzakcióhoz külön jelszó, amit szintén kaphatsz sms-ben.

És előfordulhat olyan is, hogy a vírus kereső programod frissítését blokkolják a „Host” fájl felülírásával. Így a vírus keresőd már nem fog védelmet biztosítani, az újabb vírustámadások ellen. Legjobb védekezés, ha tartasz egy tiszta biztonsági másolatot a Fájlból például egy pendriveon, amiben csak olyan bejegyzések vannak, amiről tudod, hogy mi a szerepük és miért írtad be. És időközönként lecseréled a gépeden lévő fájlt erre a biztonsági másolatra.

A „Hosts„ fájl felépítése.

A fájl szerkezete egyszerű, minden domaint külön sorban kell szerepeltetni úgy, hogy elsőként az IP címet írod be utána üres helyekkel elválasztva a domainnév A sorokat és vagy a sorok egy részét megjegyzésé teheted a „#” karakterrel.

Ha egy soron belül használod akkor az utána következő részt már nem veszi figyelembe a rendszer, ha sor elejére teszed akkor pedig az egész sor figyelmen kívül lesz hagyva.

Így tudsz magyarázatokat fűzni az egyes sorokhoz vagy nagyobb blokkokhoz, annak érdekében, hogy később pontosan tudd mire szolgál az adott sor vagy szakasz.

A gazdafájl módosítása

A fentiek fényében ez egyáltalán nem bonyolult

Keresd meg a Windowsban a fájlt, alapértelmezés szerint mindegyik Windowsban ( XP, Win7, Win8, Win10) ezen az útvonalon található “C:\Windows\System32\Drivers\etc\”.

Első lépésben készíts egy biztonsági másolatot a gazdafájlról, bár meggyőződésem, hogy nem lehet elrontani, de véletlenek mindig közbe jöhetnek. Szóval kattints jobb gombbal a fájlra, majd kattints a “Másolás” -ra, és keress egy helyet, ahova el mentenéd a biztonsági másolatot, ha meg van, akkor jobb gombbal kattints egy üres területre és válaszd a „Beillesztés” sort.

 Ha ezzel kész vagy akkor, az eredeti „hosts” fájlra az “etc” mappában kattints a jobb egérgombbal, majd kattints a Tulajdonságok sorra. A megjelenő ablakban válaszd ki a „Biztonság” lapot itt kattints a szerkesztés gombra, és tedd be a pipát a „Módosítás” utáni jelölő négyzetbe. Ezzel párhuzamosan az Írás sor jelölőnégyzete is ki lesz pipálva. Ezután kattints az „Alkalmaz gombra” és az „OK” gombbal bezárhatod az ablakot. Most már tudod szerkeszteni a fájlt például a jegyzettömbbel is. 

Indítsd el a jegyzettömböt, majd a Fájl menü megnyitás sorra kattintva keresd meg a „hosts” fájlt a fentebb mutatott útvonalon. Amikor belépsz az etc mappába, első körben nem fogsz látni ott semmit, ezért állítsd át a megnyitás ablakban a fájlnév után a legördülő listában, hogy minden fájl megjelenjen, ne csak a .txt, ezután már látni fogod a „hosts” fájlt és rákattintva meg is nyílik.

Egy vagy több weboldal blokkolása

Láthatod most már a tartalmát. Vidd a kurzort az utolsó üres sorba és íred be ezt:

127.0.0.1 www.youtube.com

Az IP cím és a domain között egy szóköz helyet legalább hagyj ki. Mentsd el a módosított fájlt. Ezután ahogy már mutattam a tulajdonságok lapon állítsd vissza a jogokat, tehát, hogy ne lehessen írni, illetve módosítani a fájlt. És végezetül indítsd újra a géped. Ha mindent jól csináltál akkor mostantól nem tudod semelyik böngészőben megnyitni a Youtube-ot.

Így tudsz blokkolni egy weboldalt vagy akár sok weboldalt is, több blokkolni kívánt oldal esetén új sorba beírod a következő domaint elé a 127.0.0.1 IP címmel

Ilyenkor az történik, hogy a rendszer a te saját gépeden fogja keresni az adott oldalt és mert az oldal nem ott van tárolva, ezért nem fogja megjeleníteni azt, illetve hiba üzenetet küld. Természetesen ez nincs hatással a weboldalra, ez csak és kizárólag az így beállított gépen fogja letiltani az oldalt. Ha szeretnéd feloldani a tiltást akkor vagy kitörlöd a kérdéses sort, vagy a sor elé beírsz egy „#” karaktert így: # 127.0.0.1 www.youtube.com

Ideiglenes weboldal készítése, nem létező domainal.

Első lépésben a tárhelyeden létre kell hozni az új domaint, és hozzá kell rendelned mindent ugyan úgy mintha az a már létező domain lenne. amikor létrejön a domain mappája a szerveren, akkor töltsd fel például a WordPress fájljait ebbe a mappába. Készítsd el hozzá az adatbázist. Ez után meg kell tudnod, a webszervered IP címét, ezt általában megkapod amikor regisztrálod a tárhelyed, de ha nincs meg a levél akkor sincs baj. Elindítasz egy parancssort vagy a Startmenü –>Windows Rendszer –> parancssor-ra kattintva, vagy beírhatod a keresőbe, hogy „cmd” majd a keresési eredményen rákattintasz a „Parancssorra”. A harmadik lehetőség a futtatás ablak, azaz a Win+R billentyű a megjelenő futtatás ablakba beírod, hogy cmd és az ok gombra kattintva indítod a parancssort.

A parancssor ablakába ott, ahol villog a kurzor írd be, hogy „ping” és szóköz után a tárhelyen lévő egy valós weboldalad címét, valahogy így néz ki:

C:\Windows\system32>ping www.léteződomained.hu

Az én esetemben ez így néz ki:

C:\Windows\system32>ping pcegyszeregy.hu

Ha nincs még weboldal a tárhelyen, és nem tudod így lekérdezni, akkor meg kell kérdezned a tárhely szolgáltatódtól a pontos IP címet, ahol majd a te weboldalaid elérhetők lesznek.

Ha megvan, akkor ahogy azt az előző szakaszban mutattam a weboldal blokkolásnál, nyisd meg a hosts fájlt és egy új sorba írd be a kapott IP címet mögé pedig egy szóközzel elválasztva az új még nem létező domaint.

Ha mindent jól csináltál akkor most a kedvenc böngésződet megnyitva, ha beírod az új még nem létező domain nevet akkor megjelenik a weblap, vagy elindul a wordpress telepítő. És elkészítheted az új weblapod.

Tesztelheted és szabadon alakíthatod, ugyan úgy mintha egy valódi élő weboldal lenne, azonban ezt most még csak a te saját számítógépedről tudod megnézni. Valamint az, akinek szintén szerepel a hosts fájlban a szervered IP címe és az új weboldal domainje. például, ha megrendelésre készítesz egy oldalt akkor oda adhatod a megrendelődnek a hosts fájl másolatát, hogy tegye fel a gépére és így ő is láthatja a készülő oldalt.

Amikor pedig már minden rendben van néhány kattintással rá lehet irányítani a domaint és amint megtörténik a DNS névszerverek frissülése, már normál módon elérhető lesz a weboldal. A Névszerverek frissülése bár többnyire 24 órát írnak ki rá, a legtöbb esetben néhány perc alatt megtörténik.

Ugyan csak ezzel a módszerrel tudod szinte minimáliskieséssel egyik tárhelyről a másikra költöztetni a weboldalad. A látogatóidat még a régi szerver szolgálja ki, miközben te már készíted az új szerveren az oldalt és teszteled. Amikor pedig készen, vagy csak át állítod a névszervereket a domain nál és ha a domain átirányítást éjszaka végzed el akkor gyakorlatilag minimális kieséssel átköltöztetted a weboldalad.

Kérdésed van, vagy véleményed?

Itt lent a hozzászólások között írd meg.

l

 

Pcegyszeregy

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás