Amikor frissen telepített a számítógépen a Windows, legtöbbünk első dolga, hogy valamilyen kényelmes fájlkezelő programot is telepítsünk a gépre. A Windows ugyan rendelkezik beépített fájlkezelővel, ez korábbi nevén a Windows Intéző vagy angol Windows esetén a Windows Explorer A Windows 10 óta pedig csak egyszerűen Fájlkezelő angol Windowsban File Manager.

Fájlok rendezésére persze ez is alkalmas, de a kényelmi szolgáltatásait egyáltalán nem nevezném megfelelőnek, arról már nem is beszélve, hogy egyablakos kialakítása miatt nehézkes a használata.

TotalCommander az egyik legnépszerűbb

És egyben talán a legismertebb Windowshoz készült fájlkezelő program Magyarországon.  Természetesen magyar nyelvi támogatással is rendelkezik. Azok, akik hozzám hasonlóan még a DOS korszakában kezdték a számítógépekkel az ismerkedést, talán még népszerűbb ez a program, a kezelő felülete nagyon hasonló a DOS idején használt Norton Commanderre. A másik szintén hasonló alternatíva a DOS Navigátor volt, ahogy az a képeken is látszik én még manapság is ez utóbbihoz hasonló színekre állítom a TotalCommander megjelenését.

 

Norton Commander

DOS Navigátor

A kétpaneles megjelenítés

nagyságrendekkel gyorsabb, és könnyebb, fájlkezelést tesz lehetővé. A gyors és egyszerű egeres kezelés mellett természetesen használható a billentyüzet, a funkció billentyűk vagy akár a billentyű kombinációk. A két panel között például a TAB vagy tabulátor billentyűvel válthatunk.  A kitömörítést az ALT+F9 míg a becsomagolást az ALT+F5 kombináció lenyomásával indíthatjuk. Másoláshoz elegendő az egyik panelen kiválasztani a másolni kívánt fájlt vagy mappát, a másik panelen pedig beállítani a cél könyvtárat, mappát és már indulhat is a másolás.

Fizetős vagy ingyenes?

Természetesen itt is működik a Windowsban megszokott Húzd és dobd módszer, amikor a másolni kívánt fájlt vagy mappát egérrel megfogva áthúzzuk a másik panelen kiválasztott mappába. A program ugyan nem ingyenes, de a 30 napos próbaidő lejárta után sincs benne semmilyen korlátozás, mindössze egy figyelmeztető ablak jelenik meg induláskor amit három minden induláskor más-más gomb megnyomásával lehet eltüntetni.

TETSZETT EZ A CIKK ÉS NEM SZERETNÉL LEMARADNI A TOVÁBBI TARTALMAKRÓL, ÉRDEKES ÍRÁSOKRÓL?

IRATKOZZ FEL ITT ALUL A CIKK ÉRTESÍTŐRE.

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This