Szerző: Balk Laszlo | Frissítve 2019.01.11

A vírusírók 70% -a szerződéses alapon dolgozik, bűnszervezetek részére.

A leggyakrabban írt programjaik:

Ransomware: Zsaroló vírus, titkosítja a veszélyeztetett gépen lévő fájlokat és váltságdíjat követel a dekódolási kulcsért. (Fizetés után szinte nulla az esélye, hogy megkapják a feloldó kulcsot azok, akiket így megzsarolnak.

Adathalász program vagy weblap: a személyes adatok megszerzése, ideértve a bejelentkezési adatokat és jelszavakat, hitelkártyaszámokat. Az adathalászat gyakran hamis e-mailek vagy hamis webhelyekre mutató linkek útján történik.

Bot: Egy távoli szerverről vezérelve, parancsokat hajt végre a fertőzött gépen. Gyakran az ilyen zombi gépeket hálózatba szervezik, és ezzel a hálózattal indítják meg az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokat, (DDOS) vagy óriási tömegben spameket küldenek.

A háztartások 40%-a érintett

A Microsoft egy a biztonsággal foglalkozó jelentése szerint, és a fogyasztói szokások figyelembevételével az amerikai háztartások 40% -át eléri valamilyen számítógépes vírus.

Sajnos Magyarország sem kivétel ez alól, az internetre kapcsolódó magyar háztartások számítógépei is közel 40%-os arányban fertőződnek meg. Ez nagyon magas érték, javulást csak a felhasználói szokások megváltozása hozhat.

Az e-mailek 90%-a rosszindulatú programot tartalmaz

Az e-mailek 90% -a tartalmaz valamilyen rosszindulatú programot, és a legtöbb ember nem is tud róla. A levélszemét nem csak bosszantó, de gyakran rendkívül veszélyes is. 

Mivel a nem kívánt e-mailek a rosszindulatú programok egyik leghatékonyabb terjesztője. Nagyszabású e-mail kampányokon keresztül a számítógépes bűnözők elérik, hogy a rosszindulatú programok a lehető legrövidebb időn belül elterjedjenek a világon.

2004-ben a MyDoom volt a leggyorsabban elterjedt vírus.

A MyDoom vírust először 2004. január 26.-án reggel 8 körül azonosították, a munkanap megkezdése előtt az USA-ban. A vírus olyan gyorsan terjedt, hogy néhány óra alatt a teljes internetes adatátvitel érezhetően lelassult, egy átlagos oldal betöltési ideje körülbelül 50%-kal megnőtt.

A biztonsági cégek jelentései szerint ekkor már a MyDoom minden tizedik elektronikus levélben fellelhető volt. Az eredeti MyDoom. A tartalmazott egy hátsó kaput (backdoor) a 3127-es TCP porton, amely lehetővé tette a fertőzött PC irányítását.

Korábban az Amazon.com oldal volt az adathalászat célpontja.

Melyet az Apple és az eBay követett. Ezeknek a cégeknek az oldalai már kissé vissza szorultak a banki azon belül is az internetbanki oldalakkal szemben. Magyarországon is találkozhattál már nem egy esetben olyan e-maillel. Amiben egy adott bank nevében, arra kértek, hogy kattints a bank oldalához megtévesztésig hasonló, de hamis oldalra vezető linkre.

Ott add meg az adataidat, hitelkártya számot, és úgy általában mindent, ami a számlához való hozzáféréshez szükséges. Ha ilyen levelet kapnál valamely bank nevében, azonnal jusson eszedbe, hogy nincs olyan bank, amely erre kérne. Szóval biztos lehetsz benne, hogy illegálisan szeretnék az adataidat megszerezni.

Ha elbizonytalanodnál, akkor még mindig a legjobb megoldás, ha a levél kapcsán felhívod a kérdéses bankot és ott utána érdeklődsz, hogy küldtek-e ilyen tartalmú levelet. Egy 5 perces telefonhívás még mindig olcsóbb, mintha kipucolják a bankszámlád.

A vírus írók gyakran olyan gyerekek, akik a programozási tudásukkal kísérleteznek

Minden vírus létrehozója más-más okból készíti el a maga kis programját. A vírusíráshoz nem kell különleges tehetség. Az Internetről könnyedén beszerezhetők a szükséges ismeretek, programok, víruskódok, melyek segítségével bárki képes egy ilyen kódot írni.

A szakirodalom szerint a legtöbb vírust diákok írják. A diákok mellett megtaláljuk még a munkakörülményeikkel elégedetlen programozókat. Nem feltétlen csak ártó szándékkal jöhet létre egy vírus.

Megeshet, hogy kutatási célokkal valamely egyetemi kutató laboratóriumában hozzák létre, vagy például másolásvédelem melléktermékeként születik. Az már más kérdés, hogy ezekben az esetekben nem, vagy csak ritkán és figyelmetlenségből kezd el terjedni az adott vírus.

Minden hónapban 6000 új vírus készül

Szomorú tény, hogy ez a 6000-es szám csak a teljesen új addig még nem ismert vírus programokat, kódokat jelenti. 1990-ben mindössze 50 ismert számítógépes vírus volt. Ez a szám 2018-ban már elérte a 800 000-et. És akkor még nem beszéltünk a különböző variánsokról, alfajokról.

Az AV Test jelentése szerint 2018-ban összesen 856.62 millió vírus jelent meg a világon. Ha ezt összevetjük azzal, hogy a világon jelenleg picivel több mint 4 milliárd internet felhasználó van, akkor könnyen kiszámolhatod, hogy minden internet felhasználóra havi szinten 1-2 vírus jut. 

Az USA-ban a legmagasabb a vírus támadás kockázata.

Az Egyesült Államokat pedig Oroszország követ. Bár az elmúlt félévben Kína sikeresen megelőzte Oroszországot, és Brazília is előkellő helyre rangsorolta magát. Német ország ebben a negatív rangsorban az 5. helyen áll. Ami pedig Magyarországot illeti, nincs okunk az örömre, mert bár kis ország vagyunk azért befutottunk a 10.helyre.

Ez egy nagyon magas szám ahhoz képest, hogy mekkora a számítógépet használók tábora. Sajnos azt kell látni, hogy itthon még nagyon sok olyan felhasználó van, aki nincs tisztában a veszélyekkel, vagy nem is tudja, hogyan védekezhetne.

Az e-mailek olvasásával a számítógép nem tud fertőzni.

A rosszindulatú szoftver csak akkor aktiválódik, ha rákattintasz egy rosszindulatú linkre, vagy megnyitsz egy fertőzött mellékletet. Persze ehhez az is kell, hogy kellően figyelmetlen legyél. Ha a legjobb barátod/barátnőd küld valamit, akkor is élj a gyanúval.

Ha pedig még csak nem is jelezte, hogy küldeni fog valamit akkor mindenképp ellenőrizd a csatolt fájlt. Idegenek esetében ez az ellenőrzés pedig szigorúan alapvetés kell legyen. Legjobb védekezés, ha a gyanús leveleket azonnal törlöd. Ha valami mégis felkeltené az érdeklődésed, akkor legyél nagyon körültekintő és inkább ellenőrizd kétszer.

Ne dőlj be a látványos, de

reklámokat, kémprogramokat, vagy hátsó kapukat telepítő programokra mutató linkek szép, színes gombjainak. Nézd meg alaposan mire kattintasz. Ha pedig nem vagy biztos a letöltött fájl megbízhatóságában, minden esetben víruskeresővel ellenőrizd azt.

A manapság oly divatos torrent oldalakon található tartalmak jelentős része többnyire nem legális forrásból származik. Torrent oldalakról letöltött anyagoknál az ellenőrzés még fontosabb, hisz rengeteg, a különféle programok aktiválását megoldó “törés”, ami eleve vírusos.

Lehet, hogy sikerül így egy drága programot ingyen megszerezned és használhatóvá tenned, de ha ezzel egy komoly vírust is begyűjtesz, lehet, hogy sokkal több lesz a károd, mintha megvásároltad volna a programot. Vagy szakítottál volna időt egy hasonló tudású de ingyenes program felkutatására.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This