7 Tipp a Windows feladatkezelő hatékony használatához
Szerző: Balk Laszlo | Frissítve: 2023 október 05

Hogyan használd hatékonyan a Windows feladatkezelőt?

Ebben a blogbejegyzésben megosztok veled 7 tippet, amelyek segíthetnek hatékonyabban használni a Windows feladatkezelőt. Ezek a tippek nem igényelnek nagy informatikai tudást vagy bonyolult beállításokat, csak néhány egyszerű lépést. Remélem, hogy hasznosak lesznek számodra.

A Windows feladatkezelő egy olyan eszköz, amely segít neked megtekinteni és kezelni a számítógéped futó alkalmazásait, folyamatait, szolgáltatásait, teljesítményét és erőforrásait. A Windows feladatkezelő használatával sokféle feladatot elvégezhetsz, amelyek javíthatják a számítógéped működését, biztonságát és stabilitását. Néhány ok, amiért fontos, hogy jól használd a Windows feladatkezelőt, a következők:

A Windows feladatkezelővel megelőzheted vagy megoldhatod a számítógépeddel kapcsolatos problémákat, mint például a lassulás, a lefagyás, a túlmelegedés vagy a vírusfertőzés. Például bezárhatsz egy nem válaszoló vagy lefagyott alkalmazást, leállíthatsz egy gyanús vagy káros folyamatot, vagy csökkentheted az erőforrások használatát.

– A Windows feladatkezelővel optimalizálhatod a számítógéped teljesítményét és felhasználói élményét, különösen akkor, ha sokat játszol vagy multimédiás alkalmazásokat használsz. Például beállíthatod a folyamatok prioritását vagy affinitását.

– A Windows feladatkezelővel jobban megismerheted és irányíthatod a számítógéped működését és erőforrásait. Például megtekintheted a számítógéped teljesítményét különböző szempontokból, mint például a CPU kihasználtság, a memóriafoglaltság, a lemez sebesség és a hálózati aktivitás. Megnézheted, hogy mely alkalmazások vagy folyamatok használják a legtöbb erőforrást, és ez hogyan változik ez az idő múlásával. Részletesebb információkat kaphatsz az erőforrásfigyelő segítségével, amit a Windows feladatkezelőből is elindíthatsz.

A Windows feladatkezelő tehát egy nagyszerű eszköz, amelyet érdemes kihasználnod. A következő bekezdésben bemutatom, hogyan indíthatod el és használhatod hatékonyan a Windows feladatkezelőt.

Gyorsbillentyűk Windows feladatkezelő indításához

A Windows feladatkezelőt többféleképpen is elindíthatod, de a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a gyorsbillentyűk használata. A gyorsbillentyűk olyan billentyű kombinációk, amelyek egyetlen parancsot hajtanak végre anélkül, hogy az egérrel kattintanod kellene. A Windows feladatkezelő elindításához és kezeléséhez használhatod a következő gyorsbillentyűket:

Ctrl+Alt+Del: Ez a gyors billentyű megnyitja a Windows biztonsági képernyőt, ahol kiválaszthatod a Feladatkezelő lehetőséget. Ez a módszer akkor hasznos, ha a számítógéped nem válaszol, vagy ha a feladatkezelő indítása helyett be akarsz jelentkezni egy másik felhasználói fiókba.

Ctrl+Shift+Esc: Ez a gyorsbillentyű közvetlenül elindítja a Windows feladatkezelőt. Ez a módszer akkor hasznos, ha gyorsan szeretnéd megtekinteni vagy kezelni a futó alkalmazásokat vagy folyamatokat.

Windows gomb + X: Ez a gyors billentyű megnyitja a Gyors hozzáférés menüt, ahol kiválaszthatod a Feladatkezelő lehetőséget. Ez a módszer akkor hasznos, ha más beállításokat vagy funkciókat is szeretnél elérni, mint például az Eszközkezelő, a gépház vagy a Parancssor.

Windows gomb + R: Ez a gyorsbillentyű megnyitja a Futtatás ablakot, ahol beírhatod, hogy taskmgr, majd megnyomhatod az Enter billentyűt. Ez elindítja a Windows feladatkezelőt. Ez a módszer akkor hasznos, ha más programokat is szeretnél elindítani parancssorból.

Folyamatok rendezése erőforrások szerint

A folyamatok fülön megtekintheted, hogy mely alkalmazások, háttérfolyamatok és Windows-folyamatok futnak jelenleg a számítógépen. Itt láthatod, hogy mennyi CPU-t, memóriát, lemez és hálózati erőforrást használnak ezek a folyamatok. Ha egy folyamat túl sok erőforrást foglal le, vagy nem válaszol, akkor itt leállíthatod vagy újraindíthatod azt.

A folyamatok listáját rendezheted aszerint, hogy melyik használja a legtöbb erőforrást. Ehhez csak kattints az adott oszlop fejlécére (pl. CPU, Memória stb.). A rendszer a felhasznált erőforrás szerint (legmagasabbtól a legalacsonyabb felé) fogja listázni az egyes folyamatokat. Így könnyebben megtalálhatod azokat a folyamatokat, amelyek lassítják vagy akadályozzák a rendszer működését.

Nincs szükséged egy alkalmazásra csökkentsd a prioritását

Ha egy alkalmazás túl sok erőforrást használ, akkor megpróbálhatod csökkenteni annak prioritását. A prioritás azt jelenti, hogy mennyire fontos egy folyamat számára, hogy hozzáférjen az erőforrásokhoz. Ha egy folyamatnak alacsonyabb a prioritása, akkor kevesebb erőforrást kap, mint egy magasabb prioritású folyamat.

A folyamatok prioritását a részletek fülön állíthatod be. Ehhez válaszd ki a folyamatot, kattints rá jobb gombbal, és válaszd a Prioritás beállítása menüpontot. Itt választhatsz egy alacsonyabb prioritást, például Alacsony vagy Normál alatti. Ez segíthet abban, hogy több erőforrás álljon rendelkezésre más fontosabb folyamatok számára.

Alkalmazások letiltása, törlése a rendszerindítási listáról

A rendszerindítás fülön megtekintheted, hogy mely alkalmazások indulnak el automatikusan, amikor bekapcsolod a számítógépet. Itt láthatod, hogy mennyire befolyásolják ezek az alkalmazások a rendszerindítás sebességét. Ha egy alkalmazás Magas vagy Nagyon magas hatást gyakorol a rendszerindításra, akkor érdemes lehet letiltani azt, ha nem szükséges.

A rendszerindítási listáról törölheted azokat az alkalmazásokat, amelyekre nincs szükséged. Ehhez válaszd ki az alkalmazást, kattints rá jobb gombbal, és válaszd a Letiltás menüpontot. Ez segíthet abban, hogy gyorsabban induljon el a számítógép, és kevesebb erőforrást használjon.

Szükségtelen szolgáltatások indítási típusának beállítása

A szolgáltatások fülön megtekintheted a számítógépen futó összes szolgáltatást. A szolgáltatások olyan programok, amelyek háttérben futnak, és biztosítanak bizonyos funkciókat vagy képességeket a rendszernek vagy más alkalmazásoknak. Például a Windows Update szolgáltatás felelős a rendszer frissítéséért, a Windows Defender szolgáltatás pedig a vírusvédelemért.

A szolgáltatások fülön láthatod, hogy milyen névvel, leírással, állapottal rendelkeznek ezek a szolgáltatások. Ha egy szolgáltatás nem működik megfelelően, vagy nem szükséges, akkor itt leállíthatod, vagy újraindíthatod ha mégis szükséged lenne rá. Ebből a menüből elindíthatod a szolgáltatások programot, ahol már módosíthatod az indítási típusát is. Az indítás típusa azt határozza meg, hogy mikor indul el egy szolgáltatás. Négy lehetséges indítási típus van:

 • Automatikus: A szolgáltatás elindul automatikusan, amikor bekapcsoljuk a számítógépet.
 • Automatikus (késleltetett indítás): A szolgáltatás elindul automatikusan, de csak miután befejeződtek az összes többi automatikus indítású szolgáltatás.
 • Kézi: A szolgáltatás csak akkor indul el, ha egy másik folyamat vagy felhasználó kézzel elindítja azt.
 • Letiltott: A szolgáltatás nem indul el soha.

A szolgáltatások indítás típusát a szolgáltatás tulajdonság lapján módosíthatod. Ehhez válaszd ki a szolgáltatást, kattints rá jobb gombbal, és válaszd a Szolgáltatások megnyitása menüpontot. Itt megint csak keresd meg az adott szolgáltatást kattints rá jobb gombbal, és válaszd a Tulajdonságok menüpontot. A tulajdonságok Általános lapján választhatsz egy másik indítási típust. Ez segíthet abban, hogy kevesebb erőforrást használjon a számítógép, és elkerülje a felesleges háttértevékenységeket.

Ellenőrizd a rendszer teljesítményét és stabilitását

A teljesítmény fülön megtekintheted a rendszer összesített teljesítményét. Itt láthatod, hogy mennyi erőforrást használ a CPU, a memória, a lemez. Itt nézheted meg az erőforrások kihasználtságának változását az idő függvényében. A jobb oldali panelen pedig további részleteket olvashatsz az adott erőforrásról, például a sebességét, a típusát, a gyártóját.

Szintén itt ellenőrizheted, hogy a rendszer megfelelően működik-e, és nincsenek-e túlterhelve az erőforrások. Ha egy erőforrás kihasználtsága túl magas vagy ingadozó, az jelentheti azt is, hogy valami probléma van a rendszerrel, esetleg, hogy szükség van egy frissítésre vagy optimalizálásra. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy mely folyamatok vagy alkalmazások használják a legtöbb erőforrást, és megpróbálni csökkenteni vagy leállítani azokat.

A teljesítmény fülön további diagnosztikai és információs eszközöket is elérhetsz. Például megnyithatod az erőforrásfigyelőt vagy a grafikonokat nagyítva megtekintheted őket egy külön ablakban. Az erőforrásfigyelő egy olyan eszköz, amely részletesebben mutatja az erőforrások használatát és a rendszer állapotát. A grafikonok nagyítása pedig segíthet abban, hogy jobban lásd az erőforrások változását.

Alkalmazások helyének megnyitása a feladatkezelőben

A feladatkezelővel nem csak leállíthatod vagy újraindíthatod az alkalmazásokat, hanem meg is nyithatod azok helyét vagy tulajdonságait. Ez segíthet abban, hogy jobban megismerd az alkalmazásokat, és elvégezd a szükséges beállításokat vagy módosításokat.

Az alkalmazások helyének vagy tulajdonságainak megnyitásához jobb gombbal kattints az elemre a folyamatok, a részletek vagy a rendszerindítás fülön. Ebben a menüben választhatod  a Fájl helyének megnyitása vagy a Tulajdonságok menüpontot. A Fájl helyének megnyitása megnyitja a fájlkezelőt, ahol megtalálhatod az alkalmazás fájljait. A tulajdonságok megnyit egy párbeszédpanelt, ahol megnézheted az alkalmazás nevét, leírását, verzióját, és módosíthatod kompatibilitását.

Az alkalmazások helyének vagy tulajdonságainak megnyitása segíthet abban, hogy többet tudj meg az alkalmazásokról, és testre szabd őket a saját igényeidnek megfelelően. Például ha egy alkalmazás nem indul el rendesen, akkor megpróbálhatod módosítani a kompatibilitási beállításait, vagy ha egy alkalmazást szeretnél eltávolítani, akkor megtalálhatod annak helyét és törölheted azt.

Használj billentyűparancsokat

A Windows feladatkezelő használatát még gyorsabbá és egyszerűbbé teheted, ha billentyű parancsokat használsz. A billentyű parancsok olyan billentyű kombinációk, amelyek segítségével elvégezhetsz bizonyos műveleteket anélkül, hogy egérrel kattintgatnál. A billentyű parancsok nem csak időt, hanem erőforrást is spórolhatnak, mivel kevesebb folyamatot indítanak el a háttérben.

Itt van néhány példa:

Ctrl + Tab: A fülek közötti váltáshoz.

Ctrl + Shift + Tab: A fülek közötti váltáshoz az ellenkező irányban.

Ctrl + + (pluszjel a numerikus billentyűzeten): Oszlopok automatikus méretezéséhez a részletek fülön.

Space: A kijelölt folyamat információs részleteinek megjelenítéséhez vagy elrejtéséhez, ha a Feladatkezelőben a “Több részlet” nézet van kiválasztva.

Del: A kijelölt folyamat leállításához.

Nyíl billentyű-fel: A bejegyzésekben felfelé navigál.

Nyíl billentyű-le: A bejegyzésekben lefelé navigál.

Home: Az első bejegyzéshez navigál a listában.

End: Az utolsó bejegyzéshez navigál a listában.

Összefoglalás

A Windows feladatkezelő egy nagyon hasznos eszköz, amely segít nyomon követni és kezelni a számítógépen futó folyamatokat, alkalmazásokat és szolgáltatásokat. A feladatkezelővel javíthatjuk a rendszer teljesítményét és stabilitását, elvégezhetjük a rendszerindítási beállításokat, és elérhetünk további diagnosztikai és információs eszközöket. A feladatkezelő használatát még hatékonyabbá tehetjük, ha követjük ezeket a tippeket:

 • Rendezzük a folyamatok listáját aszerint, hogy melyik használja a legtöbb erőforrást
 • Csökkentsük azoknak az alkalmazásoknak a prioritását, amelyekre nincs szükségünk
 • Töröljük el azokat az alkalmazásokat a rendszerindítási listáról, amelyekre nincs szükségünk
 • Állítsuk le vagy módosítsuk azoknak a szolgáltatásoknak az indítási típusát, amelyekre nincs szükségünk
 • Ellenőrizzük a rendszer teljesítményét és stabilitását
 • Létrehozzunk és kezeljünk teendőlistákat
 • Használjunk billentyűparancsokat

Remélem, hogy ez a blogbejegyzés segített abban, hogy hatékonyabban használjad a Windows feladatkezelőt. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is, és iratkozz fel a cikkértesítőre, hogy értesülhess az újabb bejegyzésekről. Köszönöm, hogy elolvastad!

Szeretnél még többet tudni a Windows feladatkezelőről?

Töltsd le, az INGYENES Windows Feladatkezelő Gyors útmutatót

Ebből az INGYENES gyors útmutatóból még több mindent megismersz, semmi sem marad rejtve. Hasznos társ a mindennapi számítógép használat során, hogy ne csak a lefagyott programok kilövésére használd a Windows egyik legjobb programját a feladatkezelőt.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This