Hogyan teszteld a PC-d, csere hardverek nélkül
Szerző: Balk Laszlo | Frissítve: 2019 április 22

Biztosan te is tanultál róla, vagy hanem akkor hallottál már arról, hogy a számítógépek két nagy és fontos összetevőből épülnek fel. Az egyik a hardver, azaz a számítógép fizikai alkatrészeinek összessége. A másik a szoftver, ami az előbbi fizikai alkatrészeket működteti, és a működésüket összehangolja, ez az operációs rendszer Pl.: a Windows. Másrészt a cél szoftverek, amelyek biztosítják a különféle funkciókat, Pl.: fájlkezelés, videótelefonálás, szöveg szerkesztés, kép szerkesztés és megannyi más hasznos feladat.

Hardver

Szoftver

Ha kinyitod, vagy leszereled a számítógéped oldalát, akkor láthatod, hogy számtalan hardver elem található benne. Például az alaplap, memória modulok, merevlemez vagy SSD meghajtó, esetlegesen DVD meghajtó, videokártyák, hangkártyák és felhasználástól függően még sok-sok más egyéb elem is előfordulhat. Minden egyes ilyen hardver elem, egy-egy lehetséges hibaforrás.  Vannak olyan hardverek, amelyek kevésbé, míg mások hajlamosabbak a meghibásodásra.

Azok a számítógép hardverek, amelyek további mozgó alkatrészekből épülnek fel, vagy a működésük során jelentős mennyiségű hőt termelnek sokkal hajlamosabbak a meghibásodásra. Ebben a cikkben olyan programokat szeretnék neked bemutatni, amellyel le ellenőrizheted ezeket a hardver elemeket, és fény derülhet az esetleges meghibásodásra még mielőtt azok teljesen tönkre mennének.

Milyen problémák fordulhatnak elő a leggyakrabban a számítógépes hardverekkel?

Mozgó alkatrészeket tartalmazó hardverek például a különböző hűtő ventilátorok vagy a merevlemez. Jelentős hőt termelő hardverek például a processzorok a központi processzor azaz a CPU a grafikai vagy a grafikus processzor pedig a GPU.  És persze ilyen elemek például a memória modulok is.

A memória a működése során folyamatosan használatban van folyamatos adat írás és olvasás történik benne. Ebből a szempontból ide sorolhatjuk az egyre elterjedtebb szilárdtest meghajtókat más néven SSD meghajtókat is, hiszen ezekben a mozgó alkatrész helyett már csak memória modulok találhatók.

A legjobb módja, hogy elkerüljük a hirtelen meghibásodást, a rendszeres hardverdiagnosztikai tesztek elvégzése a számítógépen. A Windows rendszerben végzett hardveres tesztek elvégzésére az operációs rendszerben is találsz segédprogramokat.

Ha a tesztekhez már nem elegendőek a Windowsba épített segédprogramok.

Keresd meg a hibát, egyszerűen “Igen” és “Nem” válaszokkal. Csak válaszolnod kell néhány egyszerű kérdésre. És a folyamat végén tudni fogod, melyik alkatrésznek hibás a beállítása, vagy teljesen rossz az alkatrész.

Ez az e-könyv nem hiányozhat egyetlen számítógép felhasználó diagnosztikai szertárából sem. 

Windows hardverdiagnosztikai eszközei, részletes információt adnak a PC működéséről.

A Windowsban már a Vista óta megtalálható két beépített hardverdiagnosztikai eszköz. Az első elemzi a rendszer teljesítményét a számítógépen, a második pedig a Windows PC-n futtat memória teszteket

A Windows egyik hasznos eszköze az Erőforrás- és teljesítményfigyelő, amely részletes teljesítményjelentést készít a gépről, felsorolja a rendszer- és teljesítményproblémákat, és javaslatot is ad a problémák megoldására. A jelentés készítéséhez a futtatás vagy a keresőmezőbe írjuk be a perfmon /report utasítást, Fontos: a perfmon szó után legyen egy szóköz és kattintsunk a futtatás gombra vagy a keresési eredményként megjelenő alkalmazás ikonra.

Ezzel elindul Erőforrás- és teljesítményfigyelő, az adatgyűjtés folyamata 60 másodpercet vesz igénybe, de ne lepődj meg ha esetleg tovább tart ez a folyamat.

Amikor végzett, elkészíti a jelentést, amiben rengeteg hasznos információt találsz.legérdekesebb a Figyelmeztetések rész, amely ismerteti a számítógépen talált legnagyobb problémákat (például a vezérlőprogramokkal kapcsolatosakat, vagy hogy kevés a memória), és javaslatokat ad a megszüntetésükre.

Lentebb görgetve információt kapsz arról, hogy milyen hatékonyan működik a CPU, a hálózati kártya, a memória és a merevlemez vagy SSD megható. Minden eredmény színekkel kódolt:

 • zöldnél nincs probléma.
 • sárga potenciális, problémát jelez.
 • piros pedig meglévő problémát mutat.

Ugyanezt az összefoglalót a rendszer hardvereiről, megtalálod a teljesítmény figyelőben. Elindításához írd be a kereső vagy a futtatás ablakába, hogy perfmon. Kattints a megjelenő ikonra a kereső ablakában.  A megjelenő ablakban a bal oldali panel segítségével navigálj a Jelentések> Rendszer> Rendszerdiagnosztika> [Számítógép neve] menüpontra.

Windows memória diagnosztika

A számítógép processzora a CPU a fizikai memóriát, azaz a RAM-ot használja a rövid távú információk tárolására. A RAM-ról annyit érdemes megegyezned, hogy bármilyen adat, ami ebben a memóriában található, a gép kikapcsolásakor elvész.

Rengeteg figyelmeztető jele van, a különböző RAM hibáknak. Ezek közé tartozik a gyengülő teljesítmény, a gyakori összeomlások, hibás vagy nehézkes rendszerindítás, sérült adatfájlok, és helytelen RAM-adatok a Windows rendszer alkalmazásaiban. Ha szeretnél egy memória tesztet futtatni a RAM modulokon, a Windows beépített memória diagnosztikai eszközét is használhatod.

Windows Vista és a Windows 7 is tartalmaz egy memóriatesztelő segédprogramot. Haldokló rendszer esetén az alkalmazást a rendszer telepítőlemezéről, vagy az operációs rendszerek közül választó bootmenüből érhetjük el. Ha a Windowsuk még képes elindulni, akkor a Start menü Felügyeleti Eszközök ágából is elindíthatjuk. Utóbbi esetben a szoftver a következő rendszerindításkor indul el és egy teljes tesztelési ciklust hajt végre, majd elindítja a Windowst.

Működése során a számítógép memóriájának írásával, majd olvasásával teszteli a modulokat. Ha a tesztelés során eltérő értékeket kapsz akkor az hibás hardvert jelez.

Az eszköz elindításához nyomd meg a Windows + R billentyűt. Ezzel megnyitod a futtatás ablakot, majd írd be az mdsched.exe parancsot, végezetül nyomd meg az Enter billentyűt.

Ekkor a Windows felkér a számítógép újraindítására.

A teszt elvégzése néhány percet vesz igénybe. Amikor véget ér, a gép újraindul. A Windows betöltődése után megjelenik a képernyőn a teszt eredménye.

Ha a Windows automatikusan nem jeleníti meg az eredményeket, nyisd meg az Eseménynaplót a jobb gombbal a Start gombra kattintva, majd lépj a Windows Naplók> Rendszer elemre, és keresd meg a legutolsó MemoryDiagnostic nevű bejegyzést.

Utólag telepíthető hardverdiagnosztikai alkalmazások

Ha valamilyen konkrét hardvert szeretnél tesztelni, vagy egy kicsit erősebb tesztet futtatnál, akkor külső, utólag telepíthető, vagy hordozható programot kell használnod. Nagyon sok ilyen szoftver közül tudsz választani. Itt most a négy, véleményem szerint legjobb számítógépes diagnosztikai alkalmazást mutatom be neked.

1. CPU-Z

Sokak kedvence ez az igazán kisméretű program. Mérete ellenére nagyon sok és részletes adatot mutat meg, a processzorról a processzor cache (kes) vagy magyarul gyorsító tárról, az alaplapról, a memóriáról, a memória SPD adatairól, újabban a grafikus kártyáról is.

A processzor tekintetében nem csak a típusát tudhatod meg, hanem információt kapsz az órajeléről, a kódnevéről, a működési feszültségéről, a foglalat és a tokozás típusáról. A program nagy pontossággal mutatja a processzor és a memóriabusz órajelét is.

A program segítségével megtudhatod azt is, hogy a memóriavezérlő egy- vagy kétcsatornás módban üzemel. Információt kapsz az SPD chipbe programozott beállításokról. És megismerheted a videó kártyád néhány alapvető jellemzőjét, gyártóját, kódnevét, és a grafikus processzor működési frekvenciáját, azaz órajelét.

Ingyenes letöltés:  CPU-Z

2. MemTest86

A MemTest86 komolyabb és erősebb tesztet futtat, mint a Microsoft Windows memória diagnosztikai eszköze. A Windows saját tesztje jóval gyorsabban lefut, mint a Memtesté, így valószínűleg nem is annyira alapos, de gyanú esetén egy gyors ellenőrzésre kiválóan alkalmas.

A Memtest86 alkalmazás, tizenhárom különböző eljárás használatával a teljes memóriaterületet teleírja, majd visszaolvassa. Ennek hatására a memóriamodulok folyamatos terhelés alatt vannak, így pár óra tesztelés után kideríthető, hogy a memóriamodul tökéletesen működik-e.

Támogatja a, DDR a DDR2 a DDR3 és a DDR4 RAM memóriákat.

A Memtest86 ISO formátumban érhető el, töltsd le az ISO kép fájlt Memtest86 honlapján, és írd ki egy lemezre vagy az USB-hez készült fájlt és készítsd el vele az USB változatot. Ez után indítsd el a számítógépet a lemezről vagy az USB-meghajtóról, és máris indulhat a tesztelés.

Ingyenes letöltés: MemTest86

3. HDSentinel

A magyar fejlesztésű Hard Disk Sentinel a legjobb merevlemez teszt program mindent megtalálsz benne amire csak szükséged lehet a merevlemez állapotának felderítéséhez. Beállíthatod, hogy a háttérben folyamatosan fusson, így működés közben is figyelheti a lemez vagy lemezeid állapotát.

Ráadásul az alap funkciókat a program teljesen ingyen adja, mindenféle korlátozás nélkül. Alapszintű használatra már ez is tökéletes. Ha azonban többet szeretnél akkor meg is vásárolhatod. Egy olcsóbb 6000 Ft-os változatban, amelyben a teljesség igénye nélkül az alábbi fontos funkciókat is megtalálod:

 • Merevlemez elérési időt mér,
 • Stressz-teszteket,
 • Hardveres ön-teszteket futtat,
 • Távoli felügyeletet biztosít,
 • Napi állapot e-mailt küld
 • Szektorok tartalmának vizsgálatát is elvégzi

A professzionális változatért 9000 forintot kérnek, ezért már az alábbi funkciókkal bővül a program:

 • Teljes felületi analízis, felfrissítés, inicializálás
 • Időzített adatmentési projektek
 • Pánik mentés – probléma, meghibásodás esetén
 • Adatok csomagolása, archiválása
 • Állományok továbbítása FTP-n / e-mail-en
 • Automatikus (időzített) merevlemez tesztelés

Ingyenes letöltés: HD Sentinel

4. Speccy

Rendszerelemző program segítségével átfogó képet kaphatsz számítógéped hardver kiépítéséről, operációs rendszeréről és a hálózati kapcsolatairól. A jól áttekinthető program kategóriákra bontva mutatja meg a processzor, a memóriák, az alaplap, a videokártya és egyéb hardverek tulajdonságait, valamint terheltségét. Extra funkcióként, hogy megmutatja az egyes elemek hőmérsékletét, így gyorsan észrevehető, ha valamilyen probléma keletkezik a gépben.

Főbb jellemzői:

 • Processzor márka és modell.
 • Merevlemez mérete és sebessége.
 • Memóriamennyiség (RAM).
 • Grafikus kártya.
 • Operációs rendszer.
 • Optikai meghajtók.
 • Sebességmérő.

A Speccy a rendszergazdák mellett a mindennapi felhasználóknak is nagy segítség. A számítógép átvizsgálása után, az eredményeket akár egy pillanatfelvétellel, vagy XML fájlban esetleg TXT szöveg fájl formában mentheted el, és oszthatod meg egy technikai segítségnyújtás során.

Segítségével gyorsan le ellenőrizheted a rendszert, hogy újabb hardver bővítés vásárlása előtt tájékozódni tudj, és a megfelelő hardvert vásárold meg. Például, ha a memóriát szeretnéd bővíteni vagy lecserélni, akkor ellenőrizheted, hogy mennyi szabad memóriahely van a gépben és milyen típusú a már telepített RAM. Ezután megvásárolhatod a megfelelő típusú modulokat, amit hozzáadhatsz, a meglévőkhöz, vagy lecserélheted a korábban telepítetteket.

Összefoglalva a Speccy megmutatja az összes olyan információt, amelyre szükséged lehet a rendszerbe telepített hardverekkel, kapcsolatban.

További hardver és szoftver tesztek.

A hardverek tesztelése csak az egyik része a hibátlanul működő számítógép használatnak. További hardver teszt programokról és a szoftver oldal vizsgálatáról is olvashatsz hamarosan megjelenő cikkeimben

Ha nem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról!

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Ha tetszett a cikk írd le a véleményed itt lent a hozzászólások között, ha nem tetszett, azt is írd meg mi az amiről másként gondolkodsz.

Pin It on Pinterest

Share This