Ebben a cikkben, mielőtt rátérnénk mi mindenre is használható egy virtuális számítógép, kicsit mélyebben megismerkedünk a virtuális számítógép fogalmával.

A virtualizációnak két nagy csoportja van az egyik a dedikált szerver virtualizáció a másik pedig a desktop, kliensoldali virtualizáció. Amikor van egy operációs rendszerünk amit használunk, és ezen a rendszeren belül fut a virtualizáció.

Dedikált szerver alapú virtualizáció

Desktop, kliensoldali virtualizáció

Itt a desktop vagy kliens oldali virtualizációval fogunk foglalkozni, de nem lenne teljes az írás, ha nem ejtenék néhány szót a másik, a dedikált szerveres megoldásról.

A szerver oldali virtualizáció.

Ebben az esetben az egész számítógépet egy szervernek dedikáljuk, magyarul átengedjük az egész gépet a virtualizációs programnak. Áram ellátást biztosítunk neki, hálózati kapcsolatot, a virtualizációs program telepítését követően még monitor sem kell hozzá. Hiszen azon csak egy információs képernyő jelenik meg, amivel csak a beállításokat érjük el. Ha minden be van állítva, nincs szükség tovább a monitorra.

A beállítások után le rakhatjuk a sarokba. Magát a gépet a hálózaton keresztül érjük el egy speciális programmal a virtualizációs menedzser programmal. Sőt manapság már sok esetben erre sincs szükség, hanem egyszerűen a böngészőből elérjük a gépet. Ez után a virtualizációs menedzser programmal vagy a böngészőben megjelenő felületről tudunk telepíteni rá virtuális gépeket.

Előnye, hogy sokkal gyorsabb, mert maga az alaprendszer nagyon gyors. Hiszen nem kell kiszolgálnia egy teljes pl. Windowsos környezetet, hogy azon belül futtassa ez egyes gépeket. Hanem ebben az esetben van egy kifejezetten erre írt virtualizációs réteg, ami utána a számítógépeket külön-külön tudja futtatni.

Ez a legjobb megoldás, de ehhez le kell mondani, a szervernek beállított gépről. Ezt a gépet így már semmi másra nem fogjuk tudni használni. Az arra van, hogy tárolja és futtatja a virtuális gépeinket. A legjobb erőforrás kihasználtsága ennek van. Sokkal kevesebb memória és processzor teljesítmény kell neki, mint a desktop, azaz kliensoldali virtualizációnak.

Desktop, azaz kliensoldali virtualizáció

Ha már amúgy is a gép teljesítményével foglalkoztunk, akkor térjünk ki arra a nem elhanyagolható tényre, hogy ez a megoldás még egy gép teljesítményét igényli a gazda gép részéről. Ha régi a laptopod vagy a géped, és itt leginkább a processzorokra gondolok, mert azoknál van olyan, hogy vagy támogatják, vagy nem a virtualizációt.

A processzorod le tudod ellenőrizni ennek a videónak a segítségével:

A processzoron túl még jelentős mennyiségű, legalább 6-8 GB memóriára is szükség lesz. És ez még csak az alap, memóriából minél több van annál jobb. És persze kell tárterület is, jó ha merevlemez helyett már SSD van a gépedben, mert egyébként nagyon lassú lesz, főként a virtuális gép.

Ebben a verzióban, a gépeden szükség lesz egy operációs rendszerre. Ami lehet Windows vagy van néhány támogatott Linux rendszer, valamint lehet OSX operációs rendszer is. Magát az alap rendszert a virtualizált géppel akár párhuzamosan is használhatod a megszokott feladatokra.

Ehhez a kliensoldali virtualizációhoz a VirtualBox virtuális gép kezelő programot fogjuk használni. A program telepítését az alábbi cikkem alapján könnyedén el tudod majd végezni.

A VirtualBOX telepítése, egy virtuális gép beüzemelése

A két nagy csoport bemutatása után térjünk rá…

Mi mindenre tudod majd használni a virtuális gépedet.

   • Programok kipróbálása
   • Régi Windows és DOS játékok használata
   • Új vagy más operációs rendszerek kipróbálása, használata közvetlen a Windows alatt.
   • Régi hardver használata, amihez nincs már illesztő program.
   • Ideiglenes feladat megoldása, amivel nem szeretnéd össze kuszálni az eredeti géped.
   • Rosszindulatú programok, tesztelése vagy elzárása a fő gépedtől
   • Az operációs rendszered tesztelése
   • +1 Rendszer klónozása másik gépre

Programok kipróbálása

Tegyük fel, hogy van egy programot amit szeretnél kipróbálni vagy telepíteni. Kaptad valahonnan de nem mered a saját gépedre telepíteni, mert félsz, hogy tönkre teszi a jól beállított rendszered. Fel telepít mindent, mindenből az újabb verziót felpakolja, ami után nem biztos, hogy menni fog a géped. Szóval ha nem akarod feltelepíteni a saját rendszeredre, a kipróbálásra szánt programot, ilyenkor lenne erre egy külön gép. Ez a különgép egy virtuális gép is lehet, ami tökéletesen megfelel erre a célra.

Régi Windows és DOS játékok használata

Ha egy régi Windowsos vagy DOS játékkal szeretnél játszani a legbiztosabb, ha az eredeti rendszerét teszed alá. Csak annyit kell tenned, hogy beállítasz egy virtuális gépet. Telepíted a szükséges DOS, vagy Windows verziót, majd futtathatod a játékot ebben a jól elzárt környezetben. Az elavult szoftverek ilyen módon történő futtatása, sokkal biztonságosabb, mert a virtuális gépen belül egy teljesen szeparált környezetben futnak.

Sőt ez a módszer lehetővé teszi a Windows játékok futtatását OSX rendszeren is. Ehhez olyan szoftverre lesz szükséged amit én magam is, az ingyenessége és univerzálisabb használhatósága miatt használok.

A VirtualBox programot ajánlom, ennek felületén keresztül egyszerűen beállíthatod a virtuális gépet. Telepítés előtt, egy legördülő listából kell kiválasztanod a használni kívánt platformot. Így a VirtualBox, a többi beállítást hozzá állítja a kívánt rendszerhez.

Ez után jöhet a telepítés, amihez a használni kívánt operációs rendszer, ISO-lemezképére lesz szükséged. És máris telepítheted, a teljes értékű virtuális rendszert, amiben már kényelmesen használhatod a régi játékokat.

Új vagy más operációs rendszerek kipróbálása, használata közvetlen a Windows alatt.

Eddig kizárólag csak Windows operációs rendszert használtál, úgy érzed most jött el az ideje kipróbálni mondjuk a Linuxot.

Nagyon sokféle lehetőség közül választhatsz. Választhatod az úgynevezett kettős rendszerindítást is bár ez sokkal macerásabb, én most is azt javaslom, hogy a virtualizációt használd. Sokkal kevesebb kockázattal ki tudod próbálni az új rendszert.

Mindössze a Windows rendszerre csak telepítened kell a VirtualBox-ot és abban létrehozni egy új virtuális gépet. Ehhez szükséged lesz a Linux telepítési ISO képfájlra, lehet Linux mint vagy bármilyen más Linux. Ebből az ISO fájlból telepíted a Linuxot a virtuális gépre, és máris futathatod a vendég operációs rendszert.

A gazdagép az Windows rendszerben dolgozik, és ezen belül egy ablakban fog futni a Linux. Még ha valami hiba történik is a vendég operációs rendszerrel, például rosszindulatú program, fertőzés, vagy sérülés, az sincs hatással a gazda gépnek a rendszerére.

Abban az esetben, hogyha a virtuális gép valamilyen okból nem indulna el. Létre tudod hozni újra a gépet, újra telepítheted az operációs rendszert. Nem kell attól tartanod, hogy összeomlik a számítógéped, mert egy ismeretlen operációs rendszert próbáltál ki.

Régi hardver használata, amihez nincs már illesztő program.

Ha van olyan régi hardvered, nyomtató vagy szkenner amihez nincs már illesztőprogram, az új operációs rendszer alá akkor is jó szolgálatot tesz egy virtuális gép. Csak úgy mint a régi DOS os vagy Windows os játékok esetében, feltelepíted a VirtualBox-ot. A VirtualBox-ba, virtuális gépként azt az operációs rendszert, ami alatt még működött a hardver, például a nyomtatód.
És innentől problémamentesen tudod használni a régi eszközöd.

Ideiglenes feladat megoldása, amivel nem szeretnéd összekavarni az eredeti géped

Szintén nagyon jól használhatók a virtuális gépek, alkalmazás fejlesztésnél, webhelyek tesztelésénél, amikor ezeket más operációs rendszerek alatt is ellenőrizni kell. Ha például egy olyan alkalmazást fejlesztesz, amit asztali környezetben és mobil platformon is használni fognak.

Sokkal egyszerűbb létrehozni egy virtuális gépet a teszteléshez, mint oda vissza másolgatni a fájlokat számítógép és a mobil eszköz között. Ritkán előfordulhat, hogy a virtualizáció vagy az emuláció nem tökéletes, és nem helyettesíti a valódi hardvert. De a legtöbb esetben problémamentes a tesztelés.

Rosszindulatú programok, tesztelése vagy elzárása a fő gépedtől

Korábbi részekben már említettem, hogy a virtuális gép teljesegészében elszigetelt módon működik, a gazda géptől. Ha telepített virtuális gépedről készítesz egy export fájt. Akkor olyan, biztonsági kockázatot jelentő tesztelést is végezhetsz, ami a vendég operációs rendszert sérti, használhatatlanná teszi.

Az így megsérült vagy használhatatlan virtuális gépet, néhány kattintással újra működőképessé teheted. A ki exportált file segítségével. Ezzel a módszerrel megnézheted, hogy mit csinál egy vírus az operációs rendszerrel, vagy tesztelésnek vetheted alá a víruskeresőt. Még azt is megteheted tesztelési céllal, hogy megnézed mi történik ha eltávolítasz egy rendszer fájt.

Az operációs rendszered tesztelése

Ha sokat foglalkozol számítástechnikai dolgokkal, akkor a virtuális gépek lehetővé teszik. Egy operációs rendszer mélyebb megismerését anélkül, hogy a jól működő rendszered tönkre tennéd. A meglévő Windows 10 rendszered mellé, feltelepítesz egy másik, szintén Windows 10 rendszert. És ezt a vendég operációs rendszer tanulmányozod, teszteled.

De nagyon jól használható arra is, amire magam is használom, hogy ezen a virtuális Windows 10 rendszeren mutatok meg beállításokat, módosításokat, ezeket videóra veszem, és így videós információs anyagokat készítek.

+1 Rendszer klónozása másik gépre

Ezeknek a virtuális gépeknek van egy nagyon nagy előnye. Mégpedig az, hogy egy-egy gép teljes tartalma, néhány fájlban van tárolva. Így bármikor könnyedén át viheted egy másik számítógépre Feltéve ha azon a számítógépen is telepítve van a virtualbox.

Teljesen mindegy, hogy a gazdagép milyen operációs rendszert használ. Ki exportálod a virtuális gépnek a fájljait, és betöltöd őket egy másik számítógépen lévő virtualbox-ba. Így ezt a vendég rendszert szinte bárhol használhatod.

Hogyan tovább, most, hogy már tudod, mire használhatod a virtuális gépeket…

Biztosan Te is találkoztál már hasonló problémákkal. Ezek a példák Úgy gondolom neked is segítettek meghozni a döntést, hogy te is használj egy virtuális gépet.

Ne feledd amit a cikk elején írtam, azért, hogy élmény legyen a virtuális gép használata és ne kínszenvedés, egy picit nagyobb teljesítményű számítógépre lesz szükséged.

Ha gyenge a processzorod vagy nincs elegendő memóriája a gépnek, esetleg kevés tárhelyel rendelkezel, akkor nehezen tudod majd futtatni a virtuális operációs rendszert.

Úgy döntöttél hogy te is belevágsz a virtuális gépek használatába. Ajánlom figyelmedbe A korábbi két cikkemet amelyeket itt találsz:

A VirtualBOX telepítése, egy virtuális gép beüzemelése

és

A VirtualBox vezérlő beállításai

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Ha tetszett a cikk, vagy úgy érzed ki maradt valami, oszd meg velem itt lent a hozzászólások közt.

Pcegyszeregy

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás