Ezt a cikket két évvel ezelőtt írtam, most sem veszített az aktualitásából. Igaz a számok egy kicsit másképp alakultak azóta. Ezért nekiláttam frissíteni és kibővíteni.  Szóval még 2018-ban eljutottam egy érdekes cikk kapcsán a netmarketsare.com oldalra, ahol érdekes Statisztikákat találsz Számítógépekkel táblagépekkell, operációs rendszerekkel kapcsolatban.  Most is mint akkor csak a különböző operációs rendszereket vizsgáltam és csak az asztali gépek és laptopok tekintetében.

Nagyításhoz kattints a képre

Nagyításhoz kattints a képre

Nagyításhoz kattints a képre

Az ma sem kérdéses, hogy a Windows magasan veri a mezőnyt. Igaz veszített valamennyit azóta a részesedéséből, de ez nem számottevő az összes Windows verziót figyelembe véve az akkori közel 88% mára visszaesett 87% körüli értékre a fennmaradó 13 %-on osztozik a többi operációs rendszer a különféle Linuxok, az OSX és a többiek.

Nagyításhoz kattints a képre

Ha megnézzük a bal oldali régebbi grafikont akkor korábban jól látható volt, hogy a Windows 10 lassan, de biztosan jött fölfelé. Akkor még a Windows 7 jelentősen magasabb pozícióban volt. Persze még csak 2 éves volt az új Windows 10 operációs rendszer. Majd 2018 év végére körülbelül decemberben legyűrte a Windows 10 a hetest. 2019 február környékén még rá erősített egyszer a Windows 7 megpróbálta visszaszerezni az előnyt. Azonban ez akkor már nem sikerült, és azóta folyamatosan csökken a részesedése.

A grafikonokon még mindig szerepel a Windows XP igaz Nagyon szerény 2%-al azonban ne felejtsük el, hogy ez a két százalék a világ összes számítógépét figyelembe véve, ami körülbelül 2- 2,5 milliárd számítógép és most csak az asztali számítógépekről és laptopokról beszélünk így ennek a két százaléka bizony 40 50 millió számítógépet jelent mindezt úgy, hogy a Windows XP támogatása 2014 áprilisában teljes egészében véget ért.

 

Mindez csak azért érdekes, mert most egy ugyanilyen váltás előtt állunk. A Microsoft január 14 én a Windows 7 támogatását fogja lezárni. Ami persze most sem jelenti azt, hogy egy csapásra működésképtelenné válnak a Windows 7 rendszert használó számítógépek. Pusztán annyit jelent, hogy a Microsoft a továbbiakban nem ad ki javítást nem fogja támogatni sem telefonon sem távsegítséggel nem fog segítséget nyújtani a rendszerhez.

A Microsoft a vállalati felhasználóknak, és lehet hallani olyat, hogy kisvállalkozásoknak is nagyon komoly pénzért Természetesen még további három évig fog támogatást nyújtani Ezt követően azonban teljes egészében leállítja a Windows 7 támogatását. 

Az elmúlt hetekben rengeteg helyről szinte ömlik ránk az információ ezzel kapcsolatban. Hogy miért nem szabad tovább használni a Windows 7-est. Az természetes, hogy ha egy rendszer nem kap frissítést akkor előbb utóbb támadhatóvá válik. De nem ebben rejlik a legnagyobb hátránya a dolognak ezt valamilyen úton módon ki lehet küszöbölni a legdurvább módszer Ezek közül hogyha egyszerűen a gépet le csatlakoztatjuk az internetről akkor nagy valószínűséggel nem fogja a rendszerünket semmilyen fertőzés utolérni.

Persze ebben az esetben nem is tudjuk másra használni a gépet, mint a helyi programok futtatására. Ami amúgy ma már lássuk be nem mindig elegendő.  A nagyobb problémát inkább a hardverek és más harmadik féltől származó szoftvereknek a támogatása jelenti. Egyszerűen az új hardverek és szoftverek nem fognak megfelelően, vagy rosszabb esetben egyáltalán működni a rendszerrel.

A nagyon fontos frissítéseket továbbra is meg lehet azért szerezni a rendszerhez. Nyilvánvaló, hogy ehhez egészen más megoldások felé kell fordulni.  Egyrészről nekünk saját magunknak kell megkeresni az adott frissítést letölteni és telepíteni. A my digital life fórumán például az olvasható, hogy a Windows embedded standard 7 támogatása 2021 -ig. tart, és ezekkel a frissítésekkel a normál windows7 is elboldogul.

Szintén itt ezen a fórumon olvasható, hogy valaki felfedezte a módját a kiterjesztett biztonsági frissítések engedélyezésére minden olyan gépen, amelyen a Microsoft Windows 7 operációs rendszerrel fut. Ezzel a módszerrel 2023 -ig. frissíthető az operációs rendszer.

Az persze megint egy másik kérdés, hogy mennyire becsületes ilyen módon tulajdonképpen ingyen megszerezni a frissítéseket.  Annak idején a Windows XP -hez is létezett ilyen buherált megoldás, ami elég nagy visszhangot is kapott. A Microsoft is elítélte, azonban semmit nem tett a megakadályozására. Arról semmit nem lehet tudni, hogy ez a Windows 7 esetében is így lesz-e.   Vajon most is szemet huny majd a Microsoft a dolog fölött vagy pedig lezárja ezt a kiskaput.

Ha pedig mégis éttérsz a Windows 10 használatára

Ha pedig úgy döntesz, hogy január 14 után áttérsz a Windows 10 használatára, akkor itt is rengeteg mód van arra, hogy relatíve olcsón, vagy akár ingyen használd az operációs rendszert.  Igen már hallom is a sok ellenzőt, hogy mennyire rossz a Windows 10, azonban ne felejtsük el, és a fenti grafikonok is ezt igazolják, hogy a részesedése közel 50% ami mindenképpen több mint egymilliárd számítógépet jelent.  Én magam is ezt a rendszert használom idestova már négy éve.

 

És, hogy egyáltalán nem nevezhető rossznak sem instabilnak a rendszer, feltéve, ha nem valami tört változatról beszélünk. Azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az elmúlt 4 év során összesen kettő alkalommal kellett újra telepíteni. Az első esetben az egyéves SSD meghajtó mondta föl a szolgálatot, ezért vált szükségessé az újra telepítés. Majd ezt követően közel másfél éves használat után úgy döntöttem, hogy egy nagyobb meghajtót szerzek be és erre kellett újból feltelepíteni a rendszert. Ami azóta is hibátlanul működik. A laptop, amin használom lassan 8 éves lesz, a hardver kiépítése sem túl komoly, egy 4 magos második generációs i7 es processzor dolgozik benne, 8 GB memóriával megtámogatva. 

Milyen lehetőségeid vannak a Windows 10 re való frissítésre.

Az egyik és a legdrágább megoldás, ha magától a Microsofttól vásárold meg az operációs rendszert Ezt körülbelül 38-70000 Ft kiadást jelent attól függően, hogy a Windows 10 melyik változatát vásárold meg.

A másik véglet, hogy ha ingyen szeretnéd használni az operációs rendszert, illetve ingyen szeretnél frissíteni rá.  2019 novemberében még működött az a megoldás, hogy a Windows 10 telepítésekor, egy már meglévő Windows 7 vagy 8, vagy 8.1 aktiváló kulcsát adtad meg. Akkor azt elfogadta az operációs rendszer és aktiválta a Windows 10 szoftvert. Ezt a módszert továbbra is megpróbálhatod, lehet, hogy sikeres lesz. Azonban Ne feledd, hogy egy kulcs, egyszerre csak egy számítógépen használható. Tehát ha ezt az adott kulcsot, egy új PC re szeretnéd átvinni akkor nem fogod tudni aktiválni az új rendszert.

Nagyításhoz kattints a képre

Megteheted azt is hogy aktiválás nélkül használod az új rendszert. Ezt általában 30 napig lehetséges, és ahogy azt a korábbi rendszereknél is megoldható volt itt is az admin joggal futatott parancssorba beírva az slmgr -rearm parancsot, majd enterrel indítva további háromszor 30 nappal meghosszabbítható a próbaidőszak. A 120 nap után viszont már aktiválni kell az operációs rendszert. 

Persze ha nem aktiválod attól még továbbra is működőképes marad. Annyi történik, hogy az asztal sarkán megjelenik egy figyelmeztető üzenet, valamint a személyre szabás lehetőségei lesznek letiltva. Tehát például nem tudod az asztal hátterét megváltoztatni. Persze az nyilvánvaló, hogy Ebben az állapotában ez a rendszer sem fogja megkapni az aktuális frissítéseket Tehát tulajdonképpen semmit nem léptél előre a Windows 7 -hez képest.

A Microsoft ingyenes használatot biztosít különböző egyetemek, középiskolák számára is, ezzel a módszerrel szintén beszerezhető ingyenes Windows 10 frissítés. És persze nem kell aggódnod, az ingyenes kulcsot használhatod továbbra is, miután az egyetemet vagy a középiskolát befejezted.

Aztán persze ott vannak a különféle illegális aktivátorok, KMS szerverek, a tapasztalat azt mutatja, hogy ezekkel nem célszerű kísérletezni, mert a legtöbb esetben vagy valamilyen fertőzést visznek be a gépre, vagy instabil lesz a rendszer. Szóval bármit csak ezt ne, mert akkor tényleg csak bosszúságok sorozata lesz a számítógép használata.

Az interneten egyre másra fellelhetők olyan oldalak, ahol aktiváló kulcsokat tudsz beszerezni a rendszerhez, sokkal kedvezőbb áron. Magyarországon is találtam olyan weboldalt, ahol már 15 16 1000 Ft ért beszerezhető az operációsrendszerhez a licensz kulcs. Ezek az EU törvények alapján teljesen legálisan újra értékesített szoftver kulcsok. De még ettől olcsóbban is be lehet szerezni. Nem egy hirdetéssel találkoztam már, ahol 3-4000 Ft -os áron kaphatsz aktiváló kulcsot a Windows 10-hez, hogy ez mennyire legális, vagy sem arról sajnos nem tudok nyilatkozni, nincs tapasztalatom. Erre szoktam mondani, hogy egy próbát megér. Ha az MS gond nélkül aktiválja akkor nyertél. Egy példa a magyar GameStar oldaláról

És végezetül, ha csak a Windows 10 megjelenésével nem tudsz barátságot kötni, akkor arra is van lehetőséged, hogy át Szabd az operációs rendszer kinézetét, például a Windows 7-hez hasonlóra. Erről egyébként még ebben a hónapban tervezek egy teljes cikket írni.

A kérdőív kitöltése után automatikusan megkapod az e-köny letöltési linkjét!

10 meglepő ok, amiért tetszeni fog a Windows 10 operációs rendszer e-könyv

Hálásan köszönöm, hogy kitöltöd a lenti kérdőívet, csak 1 perc és máris küldöm az ajándék könyvet.

Indításhoz kattints a “TOVÁBB” gombra.

Milyen operációs rendszert használsz

Ha tetszett a cikk Küld el a barátaidnak, ha nem bosszantsd vele az ellenségeid!

Véleményed, kérdésed van? Szólj hozzá itt lent.

7

TETSZETT EZ A CIKK ÉS NEM SZERETNÉL LEMARADNI A TOVÁBBI TARTALMAKRÓL, ÉRDEKES ÍRÁSOKRÓL?

IRATKOZZ FEL ITT ALUL A CIKK ÉRTESÍTŐRE.

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*
Pcegyszeregy

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás