Így kapcsold ki az elmosódás effektust a Windows 10 bejelentkezési képernyőn
Szerző: Balk Laszlo | Frissítve 2019 augusztus 6.

A 2019. májusi frissítéstől kezdve, ez az 1903-as verziószámú Windows 10, a bejelentkezési képernyő háttérképe alapértelmezés szerint elhomályosodik, amikor rá kattintasz, hogy megjelenjen a bejelentkezési mező, valamint a felhasználói fiókhoz kiválasztott kép.

Ez az elmosódás vagy angol nevén (Blur) hatás valóban nagyon szépnek tűnik. Mégsem minden felhasználó kedveli azt. Nekem például egy régi kedves olvasóm hívta fel a figyelmemet rá. Első nekifutásra valamiféle hibának vélte, csak később derült ki a turpiság, ám a Microsoft nem készített kifejezetten ehhez az opcióhoz kikapcsolási lehetőséget a gépházban

Ha szeretnéd kikapcsolni az elmosódás effektust a bejelentkezés képernyő háttérképéhez, a cikkben bemutatott három megoldás közül az egyik biztosan megfelel az igényeidnek, és sikerrel alkalmazhatod.

Az első módszer

A Gépház-Személyre szabás segítségével tiltsd le a bejelentkezési képernyő elmosódását

Mind közül talán ez a legegyszerűbb módszer a bejelentkezési képernyő háttérkép elmosódásának kikapcsolására. Bár nincs a gépházban speciálisan erre készült opció, van itt is megoldás a problémára. Sajnos azonban ezzel a módszerrel kikapcsolod a Start menü, a tálca, és sok más terület átlátszó hatását is.

Ha csak a bejelentkezési képernyőn szeretnéd kikapcsolni az elmosódást, akkor ez a megoldás számodra nem lesz üdvözítő, de a cikk további részében még találsz olyan megoldást, ami megfelel a céljaidnak.

Rövid bevezető után nézzük a konkrét lépéseket

1.  Kattints a „Start Menüre” majd a „Gépház” ikonra, a gépházban a „Személyre szabás” szakaszra, azon belül pedig a bal oldali menüben válaszd a „Színek” menüpontot

2. Kapcsold ki az Átlátszósági effektusok opciót a gomb át állításával. Így a bejelentkezési képernyő elmosódása letiltásra kerül. Ne feledd azonban, hogy ezzel a Start, a tálca és más területek átlátszó hatásait is letiltod.

A második módszer

A Helyicsoportházirend-szerkesztő segítségével is letilthatod a bejelentkezési képernyő elmosódását.

Erről az opcióról annyit kell feltétlen tudnod, hogy a Windows 10 Home kiadásában nem érhető el a Helyicsoportházirend-szerkesztő. Ha neked ilyen „Home” kiadásod van telepítve a gépedre akkor a harmadik lehetőséggel tudod megoldani az elmosódási effektus tiltását.

1: Nyisd meg a Helyicsoportházirend-szerkesztőt, ehhez a startmenü mellett a keresőbe írd be, hogy „gpedit.msc”

2: A bal oldali menüben a kis nyilak lenyitásával keresd meg:

Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Rendszer > Bejelentkezés

pontot, kattints rá

3: A jobb oldalon keresd meg a Bejelentkezési háttér törlésének megjelenitése sort. Kattints duplán a tulajdonság ablak megnyitásához.

4: A tulajdonság ablakban válaszd az Engedélyezve lehetőséget, a rádió gombbal végezetül kattints az Alkalmaz gombra, hogy kikapcsold a bejelentkezési képernyő háttérkép elmosódását.

A harmadik módszer

Ez a módszer igényli a legnagyobb figyelmet, hiszen a Windows Registry-ben fogunk egy picit kalandozni. Ugyanakkor ez az egyetlen olyan módszer, ami minden Windows 10 kiadással kompatibilis, legyen az „Home” vagy bármely más kiadás.

1: A Registry vagy magyarul a Regisztrációs adatbázis megnyitásához, írd be a Regedit parancsot a Start menü mellet a keresőmezőbe, és nyomd meg az Enter billentyűt.

Amikor megjelenik a Felhasználói fiókok felügyelete képernyő, kattints az Igen gombra, hogy elindítsd a beállításszerkesztőt.

2: A Beállításszerkesztő ablakban keresd meg a következő mappát:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Policies \ Microsoft \ Windows

3: A bal oldali ablaktáblában a kis háromszögre kattintva A fenti sorrend szerint nyisd le a mappákat. És végül a Windows mappában keresd meg és kattints a System mappára. Ha nincs még létrehozva a System mappa, akkor a Windows mappán kattints a jobb egér gombbal, majd kattints az “Új” menüpontra, majd a “Kulcs” menüpontra. Nevezd el az új kulcsot System-nek.

4: Most a jobb oldalon kattints a jobb egérgombbal egy üres helyre, kattints az “Új” menüpontra, majd kattintson a Duplaszó (32 bites) menüpontra, ezután nevezzd el “DisableAcrylicBackgroundOnLogon” névre.

5: Végül kattints duplán az újonnan létrehozott DisableAcrylicBackgroundOnLogon bejegyzésre, és állítsd át az értéket 0-ról 1-re, hogy kikapcsold a bejelentkezési képernyő elmosódását.

Az elmosódás effektus bekapcsolásához állítsd vissza az értékeket 0- ra.

Bónusz, ha nem szeretnél a regisztrációs adatbázisban turkálni

A következő letölthető .reg fájlok hozzáadják és módosítják a Duplaszó (32bites) értékét a fentebb bemutatott System beállításkulcsban.

  1. töltsd le a lenti két fájl közül azt amelyikre szükséged van

Az elmosódás effekt engedélyezése a bejelentkezési képernyőn

A Windows 10 1903-as kiadásától kezdve ez az alapértelmezett beállítás. Korábbi Windows 10 kiadásokban nem szerepel ez a kulcs.

Elmosodás effekt bekapcsolása a bejelentkező képernyő hátterén.reg

Letöltéshez kattints a gombra, majd végezd el a 2. ponttól a lépéseket

Az elmosódás effekt letiltása a bejelentkezési képernyőn

Elmosodás effekt kikapcsolása a bejelentkező képernyő hátterén.reg

Letöltéshez kattints a gombra, és folytasd a 2. ponttól a lépéseket

  1. “Mentsd a .reg fájlt
  2. Kattints duplán a letöltött .reg fájlra, hogy hozzá add a beállításjegyzékhez.
  3. A felhasználói fiókok felügyelete ablakában kattints az “igen” gombra.

5. A beállítás szerkesztőhöz való hozzáadáshoz szintén kattints az Igen gombra.

6. A beállítás szerkesztő üzenet ablakban, ahol jelzi, hogy sikeres volt a művelet kattints az OK gombra és ezzel el is készültél.

Mostantól a Windows 10 indulásakor amikor megjelenik a bejelentkezési képernyő a beállításaid szerint lesz aktív vagy inaktív az elmosódás effekt.

Pin It on Pinterest

Share This