Melyiket válasszam, statikus vagy dinamikus weblap?
Szerző : Balk Laszlo

Az elmúlt esztendőben, még az eddigieknél is nagyobb figyelmet kapott, az online jelenlét. Ez persze nem csak a kialakult helyzet miatt van így. Egy jó ideje már azt látjuk, halljuk, hogy évről évre növekszik a weboldalak, a webáruházak száma. 2020-ban erre még rátett, hogy nagyon sokan, akik munka nélkül maradtak, megpróbálkoznak az online világban érvényesülni.

De persze említhetném azokat a cégeket is, akik már jelen voltak az interneten, de a vírushelyzet miatt, a fizikai boltjuk forgalmát, esetleg korlátozni kellett. Így még nagyobb teret kapott, az online jelenlétük.

Szóval tetszik vagy sem, el kell fogadjuk, hogy a világ egyre jobban az online üzletek, és kereskedelem irányába halad. Ez már elég régóta így van, a 2020-ban nyakunkba kapott pandémia csak még jobban felgyorsította ezt a növekedést.

Ahhoz, hogy jelen legyél az online térben, egy weboldalra van szükséged. Mégpedig egy esztétikus és gyors weboldalra. Fontos, hogy a kialakítása, dizájn szempontjából szép legyen. Hiszen ez az egyik alapvető összetevője annak, hogy a látogató nem fog hanyatt homlok menekülni az oldalról.

Modern dizájn, esztétikus kialakítású weblapok

Fontos még az is, hogy funkcionálisan jól használható legyen. És természetesen – ahogy említettem – nem mehetünk el amellett, hogy kellően gyors legyen az oldal. A mai felgyorsult világban már senki sem hajlandó hosszú másodperceket várni arra, hogy egy oldal betöltődjön.

Rengeteg elemzés mutat rá arra, hogy ha a te oldalad nem töltődik be három, négy másodperc alatt, akkor a látogatód tovább áll, és a keresőben a következő oldalt fogja megnyitni. Innentől kezdve pedig, a te üzleted feledésbe merül.

Ebben a cikkben azoknak szeretnék segíteni, akik most csöppentek bele ebbe az online világba, akár azért, mert megszűnt a munkahelyük, akár csak azért, mert szeretnének egy kicsit több jövedelemre szert tenni, és úgy döntöttek, hogy kipróbálják ezt az új lehetőséget.

Biztos vagyok benne, hogy sokan gondolkodnak egy ilyen átálláson, de a legtöbbjüket eltántorítja, hogy nem ismerik, nem tudják hogyan lehetne weboldalt létrehozni. És nem rendelkeznek megfelelő tőkével, hogy ezt a feladatot kiadják, kiszervezzék.

Ezt a két kardinális dolgot segít áthidalni az a megoldás, amit majd a cikkem végén bemutatok. Ám amíg oda eljutunk, néhány alapvető dolgot még tisztáznunk kell.

Mi szükséges ahhoz, hogy neked is legyen egy weboldalad, vagy akár egy webáruházad?

Itt most nem foglalkozunk azzal, hogy van-eüzleti terved, stratégiád, ebben a cikkben kizárólag az online megjelenésre koncentrálunk. Ehhez talán az első és legfontosabb, hogy legyen egy jó domain neved. A domain név, az az összetett több részből álló név, ami segít nekünk az egyes weboldalakat beazonosítani, megkeresni. Azért van rá szükség, mert mi emberek, kevésbé tudjuk megjegyezni a számok halmazát.

A weboldalak alapvetően így érhetők el.

Minden egyes oldalnak, van egy úgynevezett IP címe. Amikor a számítógépünk, azon belül az operációs rendszer és a böngészőnk kommunikál a szerverrel. Akkor ennek az IP címnek a segítségével azonosítja be a szervert, és kéri le onnan a szükséges adatokat, amiből végül a böngésző felépíti a megnézni kívánt oldalt.

Hogy nekünk embereknek, ne kelljen ilyen IP címeket megjegyeznünk, erre a feladatra beállított speciális szerverek, az úgynevezett DNS, azaz Domain Name Server (röviden név szerverek). Az IP címet át fordítják, az emberek számára sokkal egyszerűbben megjegyezhető nevekre. És ez tulajdonképpen a domain név.

Amikor kiválasztasz egy domain nevet, nagyon fontos, hogy semmiképp ne a céged nevét használd erre, kivéve akkor, ha olyan céged van, amit már nagyon jól ismernek. Szóval, ha te vagy az IKEA, az Auchan, a Tesco, a Shell vagy bármilyen ilyen nagyobb cég tulajdonosa. Akkor természetesen használhatod a céged nevét, mint domain és ezek a cégek ezt meg is teszik.

Ha viszont egy most induló vállalkozásod van, amit még szinte senki sem ismer, akkor még véletlenül sem jó döntés, a cégnevet használni domainként. Annál is inkább, mert sok esetben a cégnév, vagy a vállalkozás neve, nem is tartalmazza, vagy nem is áll kapcsolatban azzal a tevékenységgel, szolgáltatással, amit a vállalkozás nyújt.

Ilyen esetben, ha valaki találkozik a te domain neveddel és mondjuk a cégnevedet használtad erre a célra, akkor az ő számára nem fog kiderülni, hogy mivel is foglalkozik a te céged. Márpedig ha ez nem derül ki, akkor nem fog rákattintani a keresőben a te oldaladra.

Ha belegondolsz és megvizsgálod, hogy te saját magad, hogyan keresel dolgokat az interneten, a Google-ban, akkor rá fogsz érezni, hogy hogyan lehet a legjobb domain nevet megtalálni.

Persze fontos, hogy ez a domain név rövid legyen. De ha egyébként könnyen kiejthető, könnyen megjegyezhető, akkor nem fog problémát okozni, ha egy picit hosszabb ez a név.

A név mellett szükséged lesz még egy tárhelyre is, ahol az elkészített weboldalakat tárolni tudod. A tárhely mögött lévő szerver, ki fogja szolgálni a látogató kérését. Szóval amikor rákattint a domain nevedre, hogy szeretné megnézni a te weboldalad, akkor a szerver az oldalt elküldi az ő böngészőjébe, és meg tudja nézni. Ezért lesz szükséged egy tárhelyre.

A következő amire szükséged lesz, az maga a weboldal. És ahogy az elején mondtam, most azoknak szeretnék segíteni, akik nem rendelkeznek elegendő tőkével. Hogy megbízzanak egy weboldal-tervező céget vagy vállalkozót azzal, hogy kialakítsák az internetes megjelenésüket.

Egy olyan megoldást fogok bemutatni. Amivel nagyon egyszerűen, nagyon könnyedén, te magad is létre tudod hozni, a vállalkozásod számára szükséges, online jelenlétet biztosító weboldalt.

Csodálatos mobilbarát weboldalak, kódolás nélkül egyszerűen!

Még mielőtt kitérnék arra, hogy ezt hogyan is tudod megvalósítani, néhány alapvető dolgot kell tisztáznunk, mindjárt itt az elején. El kell döntened, hogy úgynevezett dinamikus weboldalt szeretnél, vagy a te igényeidnek, a céljainknak megfelel egy statikus weboldal.

Mit jelent, és mi a különbség a két weboldal típus között?

Nos a különbség abban áll, hogy az oldalt megjelenítő kód, miként készül el. Te is meg tudod nézni egy oldal forráskódját. A legtöbb böngészőben a Ctrl + U betű lenyomásával láthatóvá válik. Egy ehhez hasonló, első ránézésre értelmetlen zagyvaság.

Statikus az oldal: Ha a szöveges kódot tartalmazó fájlt, a webfejlesztő közvetlenül szerkeszti és tölti fel, és az nem változik a publikálás után.

Dinamikus az oldal: Ha a kódot, a webszerveren futó program állítja elő abban a pillanatban, mikor a böngészővel megnyitod a weboldalt.

Előnyök, hátrányok.

Dinamikus weboldal előnyei

 • a legtöbb esetben van adminisztrációs felület
 • megfelelő tartalomkezelő esetén a felhasználó is szerkesztheti a tartalmat
 • lehetőség van interakcióra

Dinamikus weboldal hátrányai

 • lassabb az oldal megjelenítése, és a Google ezt is figyeli
 • feltörhető, a megfelelő védelemről gondoskodni kell
 • nagyobb tárhelyre van szükség, és plusz szolgáltatásokra pl. adatbázis

Lássuk a másik oldalt.

Statikus weboldal előnyei

 • gyors, piszkosul gyors
 • nincs futó program, nincs mit feltörni, ezért biztonságos
 • hamarabb elkészül
 • karbantartása egyszerűbb, gyorsabb
 • gyorsan készíthető biztonsági mentés
 • kisebb helyet foglal, így kevesebb tárhelyre lesz szükség
 • nem kell hozzá adatbázis
 • olcsóbb az üzemeltetése

Statikus weboldal hátrányai

 • nincs adminisztrációs felület
 • a frissítéshez ismerni kell a HTML, a CSS, nyelvet (ma már nem feltétlen igaz)
 • a felhasználó nem tudja magának szerkeszteni (ez sem állja meg a helyét)
 • a tartalom fix

Ma már azt lehet mondani, hogy egyre jobban szűkül a szakadék a dinamikus és a statikus weboldalak között. Egyáltalán nem jelent problémát ma már, egy statikus weboldalon blogot vezetni vagy akár egy webáruházat kialakítani. Ezek azonban mindenképp a későbbi lépések. Első körben valószínűleg neked is, egy információ szolgáltató weboldalra lesz szükséged.

Aminek a céljára viszont tökéletesen megfelel egy statikus weboldal. 

Az internet kezdeti időszakában, szinte csak statikus weboldalak léteztek. Ám ezeknek a létrehozásához, ismerni kellett a HTML nyelvet. Ha egy picit is szerettünk volna valamiféle dinamizmust vinni az oldalba, akkor mindenképpen valamilyen script nyelvet is ismerni kellett. Kezdetekben ezt a célt a JavaScript szolgáltatta.

A HTML nyelv felel azért, hogy mi jelenik meg a böngészőben, leírja a böngészőnek, hogy mit kell a képernyőre helyeznie.

A JavaScript kölcsönöz az oldalnak egy kis dinamizmust. Segít mondjuk megmozdítani a HTML statikus elemeit.

A CSS megmondja, hogy hogyan kell kinéznie, ő felelős a dizájn-ért.

Természetesen ma már a HTML5 szabvány és a CSS is tartalmaz olyan utasításokat, amellyel némi mozgást vihetünk az oldalba.

A kezdetek után hamarosan igény mutatkozott arra, hogy még komplexebb kiszolgálást biztosítsanak ezek a weboldalak. Ezzel párhuzamosan jelentkezett az igény arra is, hogy programozói tudás nélkül is képesek legyünk létrehozni egy-egy oldalt. Kezdetben ez kimerült a blog írásban, később egyre jobban teret hódított a blog mellett, az oldalak kialakítása programozói tudás nélkül.

Ezt az irányt nagyon jól lekövették, az úgynevezett CMS rendszerek. Mint amilyen például a WordPress. Hiszen elmondható, hogy különösebb programozói tudás nélkül, nagyon szép weboldalak készíthetők vele. Azok is könnyedén tudják használni, akik nem ismerik a fent említett program nyelveket, sem az azoknál sokkal bonyolultabb, dinamikus működést lehetővé tevő programozási nyelveket, olyanokat, mint például a PHP.

Ez óriási lökést adott ezeknek a CMS, weboldal szerkesztő rendszereknek. Egyre másra születtek meg a jobbnál jobb, vagy éppen kevésbé jó weboldalak. Az évek során aztán szépen lassan fény derült arra is, hogy ezek a weboldalak bizony igencsak támadhatók, sérülékenyek, és egy átlag felhasználótól sajnos nem várható el, hogy ezeket a támadásokat ki tudja védeni.

A biztonság mellett a másik nagy hibája ezeknek a rendszereknek, hogy egy idő után a sok-sok funkció miatt óriásira duzzadnak. A gyorsaságuk, a kezdetekhez képest hatalmasat zuhan. Márpedig ahogy azt korábban említettem, ha egy weboldal nem kellően gyors, akkor ott nem fog létrejönni üzlet. Mert a vásárló nem fog arra várni, hogy be töltődjön az oldal. Ha ez nem történik meg három, négy, öt másodperc alatt, akkor tovább áll és ott fog vásárolni, ahol pillanatokon belül betöltődik az oldal.

Nagyjából 2010 környékére tehető az az időpont, amikor megjelentek az úgynevezett statikus webhely generátorok. Ezek a programok ötvözték magukba a CMS-ek azon előnyét, hogy különösebb programozói tudás nélkül, létre lehet velük hozni gyönyörű weboldalakat. Mivel az elkészült weboldal egy statikus HTML oldal lesz, ezért a sebessége nagyon gyors.

Természetesen ezek a webhely generátorok is, az elmúlt időszakban óriási fejlődésen mentek keresztül. Ma már nem egy, nem kettő olyan program létezik, amelyben egyáltalán nem fogsz találkozni sem HTML kóddal, sem CSS-el, sem pedig bármilyen script nyelvel. Az oldalt a húzd és dobd elve segítségével tudod létrehozni. Blokkokat, képeket húzol be az oldalra, majd könnyedén mindenféle kódolás nélkül, beállítod az egyes blokkoknak a méretét, a megjelenését. Végezetül pár kattintással publikálod az elkészült oldalt.

Ha te is most kerültél abba a helyzetbe, hogy új lehetőségek után kutatsz és úgy érzed, hogy nyitni kéne az online világ felé, vagy csak egyszerűen szeretnél létrehozni magadnak egy weboldalt, akkor mindenképpen a figyelmedbe ajánlom a „Hogyan készíts látványos weboldalt kódolás nélkül” online tanfolyamomat.

Ezen a tanfolyamon bemutatok neked, egy olyan statikus webhely generátor programot, amit teljesen ingyen tudsz használni. Nagyon sok kiegészítőhöz hozzáférhetsz ingyen, sőt jó néhány weboldal sablonhoz is. A viszonylag rövid tanfolyam végére, képes leszel létrehozni egy olyan weboldalt, ami gyorsan betöltődik, a látogató böngészőjében esztétikus megjelenésű, és segít neked fellendíteni akár a már meglévő üzleted, akár a most induló üzleted.

A tanfolyam egy online videó kurzus, amire ezen a linken tudsz jelentkezni.

„Hogyan készíts látványos weboldalt kódolás nélkül”

Ha felkészültél akkor vágjunk bele, legyen tiéd a legszebb, a leginformatívabb weboldal, amelyhez egyetlen sornyi kódot sem kell ismerned.

Ehhez a tanfolyamhoz, most bónuszként biztosítok neked egy általad választott .hu végződésű domainnevet, valamint a weboldaladhoz biztosítom az első évre, a tárhelyet is.

Ha szeretnél további hasznos információkat az informatika világából, a Windows ról, a weboldalakról, akkor itt alul iratkozz fel a cikk értesítőre. Ha pedig kiegészítenéd, hozzá szólnál vagy véleményt írnál ehhez a cikkhez, azt is megteheted az oldal alján a hozzászólásoknál.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*
Pcegyszeregy

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás