Írtam ma egy hivatalos levelet, amikor ki akartam nyomtatni, meg akadt a szemem a nyomtatók közt egy furcsa nevű nyomtatón. Eddig is ott volt a listában csak valahogy nem tűnt fel.  A Microsoft XPS document Writer magyarul Microsoft XPS dokumentum író. Hamar rá jöttem, hogy itt egy un fájlnyomtatóról van szó. Elkezdtem utána nézni, hogy minek is nekem ez a második ilyen speciális nyomtató, hiszen, ha fájlba szeretnék nyomtatni arra ott a PDF. A nyomozást azért is kezdtem el, mert arra gondoltam, talán ez egy új ígéretes formátum, ami esetleg többet tud, mint a PDF.  Sajnos csalódnom kellet olvasd el a mai cikkemet és megérted miért.

Te találkoztál már valaha a számítógépeden OXPS dokumentummal?

Nos, ha dokumentummal nem is, de ha van nyomtatód akkor biztosan találkoztál már a Microsoft XPS dokumentum író funkcióval. Ez automatikusan egy speciális fájlnyomtatóként települ a Windowssal együtt a gépedre. És ahogy a nevében is benne van fájlba lehet vele nyomtatni. Igen, érdekes megfogalmazás, mert többnyire vagy papírra vagy valamilyen fóliára de mindenképpen valamilyen fizikailag is megfogható hordozóra szoktunk nyomtatni.

A legfontosabb jellemzője,

hogy a kinyomtatott dokumentum egyszerű eszközökkel már nem vagy csak igen nehezen módosítható. A fájlba történő nyomtatásnak is ez az egyik legfontosabb jellemzője. Amikor megnyitsz egy ilyen speciális fájlba nyomtatott dokumentumot az már nem tudod szerkeszteni. Persze ez esetben a szerkesztés jóval egyszerűbb, mint a normál nyomtatott dokumentum esetében. Azonban szükséges hozzá az adott fájl formátum teljes kezelésére alkalmas program. Alapértelmezett esetben csak olvasni lehet ezeket a dokumentumokat.

A másik nagyon fontos jellemzője ezeknek a dokumentumoknak, hogy bármilyen platformon is nézzük meg a dokumentum kinézete nem változik meg. Az OXPS vagy Open XPS fájl formátumot a Microsoft hozta létre. Elsőként a Windows Vista rendszerben jelent meg, és az akkor már nagyon elterjedt PDF fájl formátum versenytársának szánták. Az XPS azonban a PDF-el szembeni hátrányát nem tudta ledolgozni, így nem igazán terjedt el. Ráadásul amíg a PDF valóban platform független tudott lenni, addig az OXPS Dokumentum például nem nyitható meg egy Mac számítógépen, ha nem telepítünk hozzá külön programot.

Manapság, ha valakinek platform független és nehezen módosítható dokumentumra van szüksége, az esetek jelentős százalékában a PDF formátum jut az eszébe. Mint annyi más speciális program esetében itt is későn ébredt a Microsoft, és nem, hogy vezető szerephez nem jutott, de még igazán elterjedni sem tudott. Mindezek ellenér az XPS dokumentum írót még a Windows 10 is tartalmazza. Ha te sem használtad még az OXPS formátumot és a jövőben sem szeretnéd használni, akkor eltávolíthatod a nyomtatók listájáról, és a nyomtatók menüből, ezzel is csökkentve a rendezetlenség látszatát. A felszabaduló erőforrásokat pedig más hasznosabb program használhatja.

A Microsoft XPS dokumentum író eltávolítása Windows 7 rendszerben.

A megjelenő ablakban keresd meg a Microsoft XPS Document Writer-t. Kattints rá a jobb egér gombbal és a megjelenő helyi menüből válaszd az Eszköz eltávolítása sort. Ezzel az XPS írót eltávolítottad az eszközök közül, többé már nem jelenik meg nyomtatáskor mint, nyomtató, azonban az általa lefoglalt erőforrásokat így még nem szabadítottad fel. Ha szeretnéd az erőforrásokat is felszabadítani, akkor a teljes eltávolítást kell választanod.

Kattints a Start menüre. Majd válaszd az Eszközök és nyomtatók gombot.

Az XPS dokumentum író végleges eltávolítása.

A végleges eltávolításhoz, indítsd el a Vezérlőpultot, kattints a Start menüre válaszd a Vezérlőpult gombot. Ha neked nem a lenti képen láthatóan jelenne meg a Vezérlőpult, akkor a Megtekintés a következők szerint sorban válts átt valamelyik ikon nézetre. Ezután keresd meg és kattints a Programok és Szolgáltatások ikonra.

A kattintás után megjelenő ablak bal oldalán keresd meg és kattints a Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása linkre. Majd a Windows szolgáltatások ablakban keresd meg az XPS szolgáltatások és az XPS-megjelenítő sort, és vedd ki a jelölőnégyzetből mindkét pipát. Ezután kattints az Ok gombra, a Windows még egy ablakban a türelmed kéri amíg eltávolítja a szolgáltatást. Ha végzet, bezárhatod a vezérlőpultot. Bár nem kötelező, de célszerű újra indítanod a gépet és innentől már felszabadul a szolgáltatáshoz kötött erőforrás, és a Dokumentum író sem jelenik meg a nyomtatók listájában.

A Microsoft XPS dokumentum író eltávolítása Windows 10 rendszerben.

Windows 10 rendszered van? Így távolítsd el az XPS Document Writer-t. Kattints a Start menüre, majd keresd meg és kattints a gépház ikonra.

Az Eszközök lapon kattints a Nyomtatók és szkennerek sorra a bal oldali listában. Ezután a jobb oldalon megjelenő eszközök között keresd meg a Microsoft XPS Documentum Writert. Kattints rá és az alatta megjelenő gombok közül válaszd ki és kattints az Eltávolítás gombra. Ezzel a nyomtatók listájából eltávolítottad az XPS dokumentum írót.

A gépház ablakában keresd meg és kattints az Eszközök ikonra.

A Microsoft XPS dokumentum író végleges eltávolítása Windows 10 alól.

Az Alkalmazások ablak jobb oldalán görgess le egészen az ablak aljáig, keresd meg és kattints a Kapcsolódó beállítások alatt a Programok és szolgáltatások linkre. A megjelenő Programok és szolgáltatások ablak tartalmát tekintve megegyezik a Windows 7 ben megszokottal. Itt is akár csak a Win7 esetén az ablak bal oldalán keresd meg és kattints a Windows szolgáltatások ki és bekapcsolása linkre.

A dokumentum író végleges eltávolításához a gépházban keresd meg és kattints az alkalmazások ikonra.

A Windows 10 szolgáltatások ablak tartalma eltér a win 7 től. Itt egymástól távolabb helyezkedik el a Microsoft XPS Documentum Writer és az XPS-megjelenítő szolgáltatás. Keresd meg a listában mindkettőt a sor elején a kijelölő négyzetből vedd ki a pipát mindkét szolgáltatásnál, majd befejezéshez kattints az OK gombra. Ezután a Windows elvégzi a módosításokat, és ha végzett a Windows 7-tel ellentétben most jelezni fogja, hogy újra kell indítani a számítógépet. Újraindítás után már szintén felszabadulnak a lefoglalt erőforrások, és a nyomtatók listájából itt is eltűnik az XPS dokumentum író.

 

 

Kérdésed van, vagy véleményed?

Itt lent a hozzászólások között írd meg.

l

 

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This