Hogyan használd, és miért jó a Windows 10 idővonala.
Szerző: Balk Laszlo | Frissítve 2019 április 02

Az idővonal funkció a 2018 áprilisi frissítéssel érkezett, nem tagadom nekem rögtön a kedvencem lett. Ebben a cikkben mindent megmutatok, amit tudnod kell róla, és azt is megmutatom, hogyan vedd használatba.

Mi a Windows 10 idővonal?

Az idővonal a Feladatnézet funkció javítása. A korábbi Feladatnézet funkció áttekintést nyújtott az összes nyitott és futó alkalmazásról, hasonlóan a Feladatváltó működéséhez. De a Feladatváltó az Alt + Tab használatával aktiválódik, míg a Feladatnézet a Win + Tab billentyűk együttes lenyomásával érhető el.

Hogyan változott meg, a 2018. áprilisi frissítéssel a Feladatnézet? Már nem csak az éppen futó alkalmazásokat jeleníti meg. Az új idővonalon lefelé görgethetsz, és megnézheted a korábban megnyitott fájlokat, dokumentumokat, az elindított alkalmazásokat, valamint a megnyitott weboldalakat. Hasonló a böngésző előzményekhez, csak itt a Windows használat előzményeit találod meg.

A Windows azt is megpróbálja kielemezni, hogy ezeket az alkalmazásokat, dokumentumokat és weboldalakat együtt használtad-e. Ha úgy gondolod, hogy ezek az alkalmazások, dokumentumok és weboldalak egy bizonyos csoportja kapcsolatban áll egymással, akár csoportookba is szervezheted Őket, a további asztalokra húzva.

Az idővonalon minden, amit korábban megnyitottál, elindítottál folyamatosan fel van sorolva. A legfrissebbek vannak legfelül, és ahogy görgetsz lefelé, úgy haladhatsz egyre visszább a múltba. Az idővonal két szinten is szervezi a megnyitott programokat, fájlokat, oldalakat: az alapértelmezett nézet a napi tevékenységeket jelenít meg, de ha egy napon tíznél több tevékenység volt. Akkor megjelenik az adott nap dátuma mellett egy link “Összes X tevékenység megtekintése” ha erre rá kattintasz, akkor az adott napon használt programok, fájlok óránkénti bontásban jelennek meg. Innen úgy tudsz visszalépni, hogy a “Csak a top tevékenységek megjelenítése” linkre kattintasz.

Alapértelmezés szerint az Idővonal a tevékenységeket három napra visszamenőleg tárolja, de ezt meghosszabbíthatod 30 napra, ha szinkronizálod az idővonalat az OneDrive-el.

Miért hasznos a Windows 10 idővonal?

Ha jobban belegondolok ez nagyon hasonlít a Windows intézőben megtalálható legutóbbi helyek, vagy Windows 10 esetében a Fájlkezelő “Legutóbbi fájlok” szekciójához. Ezeknél azonban sokkal intelligensebb és jobban szervezett. Arról már nem is beszélve, hogy az egyes programokkal, fájlokkal, dokumentumokkal sokkal több mindent tehetsz, mint az intézőben található megoldással.

Ahogy fentebb már említettem, az Idővonal szinkronizálási lehetőséggel is rendelkezik, lehetővé téve az előzményeid szinkronizálását a Microsoft-fiókodba, ezzel pedig biztosítja, hogy más Windows 10-es eszközeidről is megnézhesd és hozzáférj a dokumentumaidhoz. Ezzel a lehetőséggel addig élhetsz amíg be vagy jelentkezve a Microsoft-fiókodba, így könnyedén át mozgathatod a dokumentumaidat például az asztali számítógépedről a laptopra.

Az idővonal jobb felső sarkában egy keresőt is elhelyeztek lehetővé téve a Tevékenységek, alkalmazások és dokumentumok közötti keresést. Ezen felül az idővonal nagyon jól együttműködik a MS Office és a OneDrive programmal. Az idővonal valós időben, képes elérni az Office és az OneDrive dokumentumok adatait, ha a szinkronizálási funkciót engedélyezted.

A Windows 10 idővonalának sötét oldala

A feladatkezelő korábban szinte csak a Microsoft Office és az Edge szolgáltatással működött együtt. Mostanra már azonban a Chrome, a postaláda vagy bármely más alkalmazás megjelenhet az idővonalon.

A Microsoft meghagyta a különböző programok fejlesztői számára a lehetőséget arra, hogy beépüljenek az Idővonalba, ha létrehoznak un. tevékenységkártyákat az alkalmazásaikhoz.

Sajnos az adatvédelem azért még nem igazán megoldott az idővonalon. Ha számítógépen több felhasználói fiók is van, akkor bizony más felhasználók tevékenysége is megjelenhet az idővonalon, és fordítva. Ezt ugyan letilthatod a beállításokban, de ha egy másik felhasználónak megvan a megfelelő jogosultsága, akkor könnyedén vissza kapcsolhatja. Az OneDrive szinkronizációról meg már nem is beszélve.

A Windows 10 idővonalának beállítása és használata

Az idővonal beállításainak módosításához nyisd meg a Gépház alkalmazást. Kattints a Start menüre és a Gépház ikonra kattintva a megnyíló ablakban keresd meg az adatvédelem szekciót, kattints rá, majd a bal oldali menüből válaszd ki és kattints a Tevékenységelőzmények sorra.

Tegyél pipát az első jelölő nézetbe “A Windows összegyűjtheti a tevékenységadataimat erről a PC-ről” ezzel tudod engedélyezni vagy letiltani az idővonal funkciót.

Ha a második jelölő négyzetbe is beteszed a pipát “A Windows szinkronizálja tevékenységadataimat erről a PC-ről a felhőbe” ezzel tudod ki vagy bekapcsolni, hogy a Tevékenységek elérhetőek-e más eszközeidről.

Lejjebb görgetve találsz még egy kapcsolót “Fiókokból származó tevékenységek megjelenítése” ha be kapcsolod akkor, a Tevékenységek megjelennek az idővonalon.

Ha meg szeretnéd tudni, hogy a Microsoft milyen tevékenységadataidat követi nyomon,  csak kattints a Microsoft-fiókom tevékenységadatainak kezelése linkre. Bejelentkezve a fiókodba menj a Tevékenységnaplók adatvédelmi oldalára, ott megkeresheted és egyenként törölheted az egyes elemeket. Ha minden elemet törölni szeretnél akkor menj vissza a “Gépház > Adatvédelem > Tevékenységelőzmények” részhez és kattints a Törlés gombra.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Ha tetszett a cikk, vagy úgy érzed ki maradt valami, oszd meg velem itt lent a hozzászólások közt.

Pin It on Pinterest

Share This