Egy a feladathoz készült speciális programmal átmásolod, a teljes merevlemezed tartalmát bit-ről bit-re, egy másik merevlemezre vagy SSD meghajtóra. Ezt a folyamatot hívjuk klónozásnak. Ez egy fontos folyamat, ha a számítógéped elsődleges merevlemezét szeretnéd kicserélni vagy frissíteni. Azonban a klónozás nem ugyanaz, mint a biztonsági mentés.

Ebben a mai cikkben, a merevlemez klónozás, és a biztonsági mentés folyamatáról fogok neked hasznos információkat átadni.

Kezdjük a klónozással…

A merevlemez klónozása egy speciális másolás, ami számtalan esetben jól jöhet, például akkor, ha megsérül a merevlemezed.

Mielőtt bele kezdünk, engedd meg, hogy megosszak veled egy történetet, ami velem esett meg.

A történet…

Nem is olyan túl rég mit nem adtam volna érte, ha nekem is lett volna egy klónozott meghajtóm tartalékban.   Egy jó ideje használtam már SSD meghajtót a gépemben, és mert meg voltam vele elégedve, nagyobbra cseréltem. Sajnos ugyanannak a neves gyártónak egy gyengébb változatát választottam.

Én is beleestem abba a csapdába, hogy az árat néztem elsőként, és nem azt, hogy milyen a meghajtó minősége. Úgy gondoltam, hogy ennek a gyártónak a meghajtói minőséget képviselnek, eszembe sem jutott, hogy idő előtt meghibásodhatnak. Mivel az előző meghajtóm már több mint egy éve üzemelt, gondoltam ez az új meghajtó is ki fogja bírni addig, amíg egy még újabbra cserélem.

Sajnos nem így történt. Nagyjából egy évnyi működés után, teljesen használhatatlan lett ez a meghajtó. És vele együtt természetesen odavesztek az addig elkészített videóim, dokumentumaink, és sok-sok egyéb mentett állományon.  Ezeknek egy jelentős részét, igen fáradságos munkával, innen onnan sikerült pótolnom. Ha akkor lett volna a rendszeremről egy klón másolat, és a videókról, dokumentumokról mentés.

Akkor pillanatokon belül megoldottam volna a problémámat. Mindezt azért meséltem el, hogy egyetlen percig se gondold, hogy téged nem érhet utol az adatvesztés. Sajnos bárkit, bármikor, utol érhet. Ezért azt javaslom, ha eddig nem tetted volna, akkor már a mai naptól készíts egy biztonsági mentést a fontos dokumentumaidról. És ha rendelkezel egy tartalék merevlemezzel, akkor készíts egy klón másolatot a rendszeredről.

A partíció klónozása…

A fent említett rémtörténetek mellett akkor is hasznos, ha egy új meghajtóra szeretnéd költöztetni meglévő rendszered.

Ezzel a megoldással, egy komplett működőképes másolatot hozhatsz létre a telepített rendszerről. Amit, ha beépítesz a számítógépedbe, akkor megúszhatod a rendszered újra telepítését, és a munkát ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad. Egy meghajtónak a cseréje még a laptopok esetén sem tart tovább öt percnél. Ha rendelkezel egy ilyen klón másolattal, akkor néhány perc alatt újra tudod éleszteni a gépedet, és vissza tudsz térni a félbeszakadt munkádhoz.

A merevlemez klónozására viszonylag sok ingyenes programot találhatsz. Ezek mindegyike képes tökéletesen elvégezni ezt a feladatot. pl. a Macrium Reflect Free, HDClone Portable Free Edition, vagy az Acronis True Image Home 2013.

Egy következő cikkben, a Macrium Reflect Free programon keresztül, részletesen be fogom mutatni egy ilyen klón másolat létrehozásának a folyamatát. Szeretnél értesítést kapni a megjelenésről? Iratkozz fel itt a bejegyzés alatt a cikk értesítőre.

Mi történik klónozáskor…

A lemez klónozása során a teljes merevlemez tartalma bitről bitre átmásolásra kerül egy kép fájlba. Ez nem egy egyszerű másolás és beillesztés, a művelet, minden elemet átmásol a gazda gépről. A rejtett fájloktól kezdve a beállításokon keresztül a meghajtó programokig mindent és így hozza létre ezt a képfájlt.

Arra azonban figyelned kell, hogy az meghajtó, amire a másolatot készíted, lehetőleg ugyanakkora vagy nagyobb legyen, mint a lemásolni kívánt gép merevlemeze. Egy 1TB-os merevlemez esetében ez manapság már nem jelent extrém kiadást. Azonban, ha egy SSD meghajtóra szeretnéd költöztetni a rendszered, akkor ahhoz még igencsak borsos áron juthatsz hozzá.

Ilyenkor, hogyha az új meghajtó kisebb, akkor úgy kell végrehajtani a klónozást, hogy csak bizonyos részek kerüljenek át az új lemezre. Célszerű ekkor csak a működő Windowst, a hozzá tartozó programokat, meghajtókat és a beállításokat klónozni. Az egyéb dokumentumokat pedig, meg hagyod az eredeti merevlemezen.

Milyen előnyei vannak a klónozásnak…

Egy ilyen lemez képet használhatsz a számítógéped pontos állapotának a visszaállítására. Egy másik, de azonos hardver kiépítésű gépen egyszerűen újra létre tudod hozni ugyanazt a pontos konfigurációt. Valamint ahogy fentebb már említettem, egy teljes katasztrófa esetén szintén jól tudod használni.

És persze hátrányai is vannak…

A fő hátránya, hogy mint adatmentési rendszer nagyon lassú. Mert a klónozás egy teljes pillanatfelvételt készít az egész rendszerről, és ez ráadásul sok helyet is foglal. Ha pedig egy ilyen lemez képet átmásolsz egy másik számítógépre, aminek nem pontosan ugyanolyan a hardver konfigurációja, az illesztőprogram, és más stabilitási problémákhoz is vezethet.

Tehát a klónozás nem alkalmas a napi adatmentésre…

Akkor nézzük meg mi is valójában az adatmentés, vagy Biztonsági másolat, angolul a “Backup”. A biztonsági mentés, mint fogalom, különböző meghatározásokat tartalmazhat, attól függően, hogy éppen ki mit ért alatta. Ezért célszerűnek gondolok egy alapvető meghatározást megfogalmazni.

A biztonsági mentés egy olyan rendszeres időközönkénti, automatikus és program által vezérelt mentési eljárás, ami a fontos fájlokat, a számítógépről egy másik helyre másolja annak érdekében, hogy azt biztonságban tartsa.

A Windowsnak a fájl történet funkciója lehetővé teszi, a fájlok visszaállítását egy másik meghajtóról. Megjegyzem, hogy bármilyen egyszerű, vagy kezdetleges biztonsági mentés, még mindig jobb, mint ha egyáltalán nincs semmi.

Van egy általánosan elfogadott szabály, amit cégek, vagy fontosabb adatokat tároló szerverek esetében alkalmaznak. Ezt az általános szabályt úgy hívjuk, hogy 3-2-1

Az adatok 3 példánya, helyben minimum 2 különböző tároló helyen, 1 pedig minden esetben egy külső tárolón.

Nézzük ezt egy kicsit pontosabban. Tehát az eredeti adatról készül még 3 másolat amelyből 2 az adatot létrehozó számítógéppel azonos helyen tárolunk. Pl.: egy példány lehet magában a PC-ben egy teljesen külön álló merevlemezen. Vagy laptopok esetében, mivel a két merevlemez nem mindíg oldható meg, akkor szóba jöhet egy NAS meghajtó. Egy példány, egy a géptől független külső tároló, például egy USB külső merevlemez. És 1 példány minden esetben valamilyen távoli helyen, például egy FTP vagy felhő tárhelyen.

Így bármi is történjék az eredeti dokumentumokkal, fájlokkal azok még akkor is visszaállíthatók, ha éppen fizikailag mondjuk nem érhető el a merevlemez vagy a külső USB tároló. Akkor a felhőtárhelyről vissza tudod állítani az adatokat

biztonsági mentés akkor van jól beállítva…

Akkor van jól megtervezve, ha rendszeresen, különösebb beavatkozás nélkül, automatikusan elkészíti ezeket a másolatokat a dokumentumaidról. Illetve meghatározott időnként, vagy a gép bekapcsolásakor, vagy pedig a gép kikapcsolása előtt automatikusan  szinkronizálja is az adataidat és elkészíti a másolatokat. Ez tehát egy automatikus folyamat. Ehez is fogok egy következő cikkben mutatni programokat valamint meg fogom mutatni, hogy hogyan tudod beállítani úgy biztonsági mentésed hogy a fenti kritériumoknak megfeleljen.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Ha tetszett a cikk, vagy úgy érzed ki maradt valami, oszd meg velem itt lent a hozzászólások közt.

Pin It on Pinterest

Share This