Túl vagyunk a VirtualBox, és az első virtuális gép telepítésén, de csak most jönnek az igazi problémák. Olyanok mint hogyan indíthatom el a virtuális gépet, vagy hogyan tudok más programot feltelepíteni? Lesz-e net a virtuális gépen? Használhatom majd a DVD lejátszót, USB meghajtót felismeri? Tudok-e majd nyomtatni a virtuális gép alól, fájlokat át lehet vinni a gazda gépre? Át lehet e váltani a Gazda és a virtuális gép között?

Ezekre a kérdésekre igyekszem most választ adni a VirtualBox-ot bemutató második cikkemben. Persze csak a működéshez leg fontosabb dolgokat mutatom be, a teljes bemutatás sajnos nem fér bele egy ilyen cikk kereteibe.

Kezdjünk is bele, indítsuk el a “VirtualBox kezelőt”

A VirtualBox főablaka

A “VirtualBox” kezelő indítása után ha ki jelölöd a feltelepített gépet, a képen ez most a Windows 7. Akkor a felső sorban a menü alatt a narancs színű fogaskerék ikonra kattintva ennek a gépnek a beállításait tudod módosítani.

A Zöld nyíl ikonnal pedig elindíthatod ezt a virtuális gépet. Az indításra majd mutatok egy egyszerűbb megoldást is.

Ebben a sorban találsz még egy “Machine Tools” feliratú gombot és egy “Globals Tools” gombot is ezekre alap esetben nincs szükségünk, valójában csak a beállításokat tudod ezekkel megnézni. A “Global Tools”-al pedig a különböző meghatókat (virtuális merevlemez, Virtuális Optikai meghajtó és ha engedélyezted akkor a Virtuális Floppy meghajtót tudod megnézni és beállítani.

Az ablak jobb oldalán a gép különféle beállításait látod, valamint egy előnézeti képet a virtuális gépről. Legfelül pedig három menüpontot Fájl, Gép, Súgó

A Fájl menü

Számunkra most az első menüpont a “Beállítások” a legfontosabb. Ezzel foglalkozunk részletesebben is.

A többi menüpont bemutatása már kimeríti egy tanfolyam kereteit, ha lesz rá igény elkészítem a VirtualBox videó tanfolyamot.

Ennek a cikksorozatnak a keretében azonban csak az alapokat igyekszem bemutatni.

Nézzük mi található ebben a menüpontban; kattints rá, a megjelenő ablakban vegyük sorra a beállításokat.

A VirtualBox Fájl menüpontja
A VirtualBox Általános beállítások ablaka

Az “általános” lapon a virtuális számítógépeket tartalmazó mappa elérési útját láthatod, ezt tudod módosítani és alaphelyzetbe állítani. Most nem szükséges, ezért nem is  állítunk rajta. A következő a “VRDP” hitelesítési könyvtár.

Ez a szolgáltatás a virtuális számítógépekhez biztosított távoli asztali kapcsolat. A Microsoft által megvalósított távoli elérést használja, ami a “VRDP” azaz VirtualBox Remote Desktop Protocol nevet kapta.

Szintén nem kell változtatni rajta semmit maradhat az alapértelmezett beállítás.

Bevitel

Ezen a lapon a VirtuálBox kezelőhöz és az abban létrehozott virtuális számítógéphez rendelt billentyű parancsokat találod meg. Érdemes áttanulmányozni, mert nagyon sok hasznos lesz később. Lesznek olyan helyzetek amikor szükség lehet némelyikre.

Ugyan itt a lap alján tudod be vagy ki kapcsolni az “Automata billentyűzet elkapás”-t Hagyd bent a pipát a jelölő négyzetben, így biztosíthatod, hogy amikor a Virtuális gép ablakán belül vagy akkor is zökkenőmentes legyen a billentyűzet használata. Mivel virtuális gép nem tudja, hogy nem egy valódi gép. Így arról sincs információja, hogy a gazda géppel kell osztoznia a billentyűzeten és az egéren. Ez alól csak abban az esetben van kivétel, ha a virtuális gép teljes képernyős módban fut.

Frissítés

Itt tudod beállítani, hogy a “VirtualBox” ellenőrizze vagy sem a friss verzió elérhetőségét. Alapértelmezésként ez be van kapcsolva, ilyenkor betudod állítani, hogy milyen időközönként keressen frissítést.

Valamint, hogy milyen kiadások esetén jelezze, hogy megjelent. Csak a “Stabil kiadásokat” vagy “Minden új kiadást” vagy csak az “Előzetes és végleges kiadásokat”.

Nyelv

Nagyon sok nyelvi támogatás van, ha nem lenne beállítva a magyar nyelv csak keresd meg a listában, kattints rá és az “OK” gombbal zárd be az ablakot. A nyelvi támogatás azonnal érvénybe lép és a program a beállított nyelvre vált.

Képernyő

A képernyő beállításokat tudod itt módosítani.

  • Automatikus: A gép egy  ésszerű maximális felbontást fog beállítani, használat közben ez módosítható.
  • Nincs: Ebben a beállításban nincs korlátozva a Virtuális gép képernyő mérete.
  • Tipp: Ha ezt a beállítást választod, akkor alul a szélesség és magasság mezőben egyedi képernyő méretet adhatsz meg.

Gép ablakai jelölő négyzetet ha be pipálod akkor a gép ablaka kiemelkedik amikor föléje viszed az egeret.

Hálózat

Ebben a részben tudsz egy új “NAT hálózatot” hozzáadni a “VirtualBox” kezelőhöz. A hozzáadott hálózatot ugyan csak itt szerkesztheted, vagy törölheted is.

A belső hálózaton lévő gépek esetünkben ezek az egyes virtuális gépek lesznek. Úgy kerülnek kapcsolatba az Internet publikus hálózatával, hogy egy ún. átjáró (gateway) gépen azaz NAT-oló gépen, esetünkben a gazda gépen keresztül kapcsolódnak. Ez a gép folyamatosan gondoskodik a belső hálózat és a publikus hálózat, tehát az internet közötti forgalomban az IP cím cserélgetéséről.

Kiterjesztők

A kiterjesztő csomag talán az egyik legfontosabb összetevő, ezt mindenképp ajánlott telepíteni. Akkor szükséges ha például külső USB eszközöket is szeretnél használni. A csomagot a “VirtualBox vezérlő” verzió számához kell letöltened. Letöltéshez keresd fel a https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads weboldalt. Az oldalon a harmadik bekezdésnél találod meg a bővítő csomagot, itt: “VirtualBox /verziószám/ Oracle VM VirtualBox bővítőcsomag”

A VirtualBox Beállítások Kiterjesztések menüpontja

Ez alatt találsz egy linket az alábbi szöveggel: minden támogatott platform. Kattints a linkre és töltsd le a fájlt a gépedre. Ez egy .vbox-extpack kiterjesztésű fájl lesz. Ha megvan akkor a “VirtualBox vezérlőben” a Fájl beállítások Kiterjesztők lapon kattints a kis zöld plusz jelre, és keresd meg a letöltött .vbox-extpack fájlt nyisd meg egy kattintással és kövesd a telepítő utasításait. Ha feltelepítetted akkor már a virtuális gépek alatt probléma nélkül fogod tudni használni az USB eszközöket.

Proxy

A proxy a beállítások lap utolsó menüpontja több beállítási lehetőség van itt is. Alapértelmezettként be van jelölve az “Auto-detect Host Proxy Settings” ezt hagyhatod ezen a beállításon. Csak akkor változtass rajta ha valami nem jól működik vagy tisztában vagy a beállítások adataival. Tehát például ismered a port számát.

A “Gép” menüpont

Ebből a menüpontból is indíthatod az új virtuális gép létrehozását, hozzáadhatsz egy másik gépet, a gép beállításait is eléred innen. Klónozhatod is, vagy el távolíthatod a kijelölt virtuális gépet csoportokba is rendezheted, és különféle opciók szerint el is indíthatod. Ha már fut egy gép akkor innen is tudod Resetelni, megállítani, vagy be is zárhatod az ablakát.

Ha készítettél mentést a gép aktuális állapotáról akkor azt itt eldobhatod, ha már nincs rá szükség. Itt tudod megnézni a napló fájlt, ez hiba javításkor jöhet jól. Innen tudsz frissítést indítani, és a géphez tartozó fájlokat megnyithatod az intézőben. Valamint ha több géped van itt tudod azokat át rendezni, sorba rendezni.

A VirtualBox Gép menüpontja

Szándékosan, hagytam ki az utolsó előtti menüpontot. Ez a “Parancsikon létrehozása az asztalon”. Erre a menüre kattintva a kijelölt géphez egy parancsikont hozhatsz létre az asztalon.

És ez az a parancs ikon amiről a cikk elején beszéltem, ami megkönnyíti az indítást. Ezzel a parancs ikonnak egyszerre indul el a VirtualBox vezérlő és az adott virtuális gép. Nem kell külön külön indítanod.

A cikk sorozat itt még nem ért véget. Ha tetszett ez a cikk és érdekel a folytatás, vagy csak nem szeretnél lemaradni az érdekes írásokról. Iratkozz fel itt alul a cikk értesítőre.

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This