Mire jó a VirtualBOX, és mi az a virtuális számítógép

A VirtualBOX egy speciális program, ami lehetővé teszi, hogy egy kellően erős, fizikailag is létező számítógépen további számítógép szimulációkat, azaz fizikailag nem létező számítógépeket hozz létre. Ahhoz, hogy ki próbáld legalább 2-4 GB vagy még inkább 6-8 GB fizikai memóriára lesz szükséged. És erősen ajánlott egy olyan processzor, ami támogatja a virtualizációt. Ha ezek meg vannak akkor nyugodtan telepítheted a VirtualBOX programot.

A virtuális számítógép előnyei

Nagyon sok előnye van egy virtuális gépnek, de ami talán a legfontosabb, hogy ebben a szimulált környezetben futtatott operációs rendszer, és program, semmilyen formában nem veszélyezteti, a gazda gépet. Gazdagép alatt, a valódi, fizikailag is létező számítógépedet értem. Erre kerül rá, ezen belül lesz szimulálva egy másik számítógép.

Mivel ez a szimulált gép, teljes egészében el van zárva a fizikai gépedtől, így ha itt összeomlik a feltelepített operációs rendszer, vagy vírus támadás éri, akkor az nincs hatással a valódi számítógépedre. Teljes nyugalommal ki próbálhatsz benne bármilyen ismeretlen programot. Így, ha összeomlik a szimulált rendszer vagy, netán vírust tartalmaz az új program azzal nem sodortad veszélybe a valódi számítógépedet és operációs rendszered.

A VirtualBOX letöltése

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads oldalról tudod letölteni a programot. A VirtualBOX platform független így Windows mellett más operációs rendszerekhez is elérhető, pl.: OS X, vagy Linux. Válaszd ki az operációs rendszerednek megfelelő verziót a letöltési oldalon (pl.: Windows gazda) és töltsd le a gépedre. Ez után jöhet a program telepítése.

VirtualBox platform csomagok
A VirtualBox telepítő

A letöltött fájl egy végrehajtható .exe állomány lesz, kattints rá kettőt, a Windows rákérdez, hogy szeretnéd-e futtatni a programot. Itt válaszd a “Futtatás” gombot. Ez után, ha nincs lekapcsolva a felhasználói fiókok felügyelete még kapsz egy figyelmeztető ablakot, itt is engedélyezd a futást, és ha mindent jól csináltál megjelenik a telepítő ablaka. Ha tudsz angolul ajánlott, hogy kattintás előtt olvasd el a szöveget. Igaz ez itt most nem létfontosságú, de jobb, ha már most megszokod, hogy nem kattintgatunk vaktában.

Egyébként egy sima üdvözlő képernyő, ahol leírják, hogy a “Next” gombra kattintva települ a gépedre a VirtualBOX program, ha pedig a “Cancel” gombra kattintasz akkor kilépsz a telepítőből. Tovább lépéshez kattints a “Next” gombra.

És telepítése

Ebben az ablakban, ha szeretnéd ki választhatod, hogy milyen applikációk kerüljenek telepítésre. Például az USB támogatás, vagy a VirtualBOX hálózati eszközök. Alap esetben ezeket nem kell állítgatni, minden maradhat úgy ahogy a telepítő felajánlotta.

Ez után megadhatod, hogy hova települjön a program, szintén érdemes meghagyni a felajánlott telepítési helyet.

Alul találsz még néhány gombot, a “Disk usage” gombra kattintva megnézheted, hogy melyik meghajtón mennyi helyet foglal majd el a program és mennyi szabad helyed van. A “Back” gombbal visszaléphetsz az előző ablakba. Ha itt is minden rendben van kattints a “Next” gombra.

VirtualBox telepítési könyvtár kiválasztása
VirtualBox telepítő, hova szeretnénk ikont

A most látható ablakban meghatározhatod, hogy milyen elemeket hozzon létre, vagy ne a telepítő. Sorrendben az alábbiak:

  • Startmenü bejegyzés
  • Ikon az asztalon
  • Ikon a gyorsindítóban
  • Regisztrációs fájl bejegyzés

Alapértelmezésben mindegyik ki van jelölve, célszerű ezeket meghagyni, a folytatáshoz kattints a “Next” gombra.

Ez egy figyelmeztető ablak, amelyben jelzi a VirtualBOX telepítő,hogy amíg telepíti a saját hálózati eszközeit, addig megfogja szakítani az internet kapcsolatod. A telepítést követően a géped  újra vissza kapcsolódik a hálózatra.

Az ablakban még fel tesz egy kérdést, arra vonatkozóan, hogy folytatod-e a telepítést.

Ha igen akkor nyomd meg a “Yes” gombot

VirtualBox hálózat telepítés
A VirtualBox telepítés megkezdése

Ebben az ablakban jelzi neked a program, hogy minden beállítás elmentésre került és a telepítő varázsló készen áll a telepítés megkezdésére

Kattints az “Install” gombra a telepítés megkezdéséhez. Ha meg szeretnéd tekinteni vagy megváltoztatnád bármelyik telepítési beállítást, kattints a “Back” gombra.  A varázslóból való kilépéshez pedig kattints a “Cancel” gombra.

Egy rövid telepítési folyamat után, a megjelenő ablak arról tájékoztat, hogy a VirtualBOX telepítése befejeződött.

Ha szeretnéd azonnal elindítani a VirtualBOX programot akkor a jelölőnégyzetben hagyd benn a pipát, ha nem szeretnéd elindítani, akkor pedig vedd ki a pipát, majd ezt követően, a telepítő varázslóból való kilépéshez kattints a “Finish” gombra.

A VirtualBox telepítés vége

A VirtualBOX indítása, és egy operációs rendszer telepítése

A VirtualBox kezelő felülete

A program indítása után ez a felület fogad. Egy új “Virtuális gép” létrehozásához a bal felső sarokban lévő kék “Új” gombra kattintva kezdhetsz hozzá.

Az alábbi videón létrehozunk egy új virtuális gépet, majd a Windows 10 operációs rendszert telepítjük erre a gépre.

TETSZETT EZ A CIKK ÉS NEM SZERETNÉL LEMARADNI A TOVÁBBI TARTALMAKRÓL, ÉRDEKES ÍRÁSOKRÓL?

IRATKOZZ FEL ITT ALUL A CIKK ÉRTESÍTŐRE.

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This