Minden, amit tudnod kell a hardver hibák elhárításáról
Szerző: Balk Laszlo | Frissítve: 2023 június 06

Szinte mindenki átélte már azt a bosszantó és frusztráló helyzetet, amikor a számítógép meghibásodik, és nem működik megfelelően. Szóval, bekapcsoltad a gépet, de valami nem stimmel. Mielőtt pánikba esnél, próbáljuk meg kicsit összeszedni magunkat és a helyzetet. Ne aggódj, ebben a cikkben a segítségedre leszek! Összegyűjtöttem azokat az alapvető hibakeresési tippeket, amelyek segítségével diagnosztizálhatod és megjavíthatod PC-d.

1, Ne ess kétségbe!

Először is, nagyon fontos, hogy ne ess kétségbe! A legtöbb probléma megoldható, csak tudni kell, hogy hogyan. Tehát ne ijedj meg, ha valami nem működik a számítógépen. Csendesítsd le a gondolataid, tudatosítsd magadban a problémát és nézzük, hogyan oldható meg.

2. Csatlakozások ellenőrzése

A számítógép hibakeresése során az egyik legfontosabb lépés a csatlakozások ellenőrzése. Ennek során fontos figyelni a részletekre és gondosan elvégezni a munkát. Ha észlelsz bármilyen problémás csatlakozást, próbáld meg újra csatlakoztatni vagy cserélni az érintett alkatrészt. Gyakran a rosszul csatlakoztatott vagy sérült csatlakozók okozzák a hardverproblémákat. A megfelelő csatlakozások biztosítják a stabil adatátvitelt és az áramellátást, így a számítógép zavartalanul tud működni.

A tápegység

A tápegység a PC egyik legfontosabb komponense, hiszen ez látja el árammal a többi alkatrészt. Ha probléma merül fel a tápegységgel, az a teljes rendszert érinti, és sokféle hibát okozhat, a rendszer instabilitásától kezdve az indítási hibákig.

Ha a PC nem kapcsol be

Ha a gép nem kapcsol be, először ellenőrizd a hálózati csatlakozást. Győződj meg róla, hogy a tápkábel rendesen be van-e dugva a tápegységbe, és hogy a másik vége rendesen be van-e dugva, van-e feszültség a konnektorban. Ezt egy asztali lámpával Telefon töltővel ellenőrízheted. Ha ezzel nincs gond, akkor a tápegység hibás lehet.

A PC indítása után azonnal kikapcsol

Ha a gép rögtön kikapcsol, miután bekapcsoltad, az a tápegység hibáját jelezheti. Ilyenkor a tápegység nem képes kellő mennyiségű áramot szolgáltatni a rendszernek, ezért az nem tud normálisan működni.

A PC rendszertelenül kikapcsol vagy újraindul

Ha a gép hirtelen kikapcsol vagy újraindul anélkül, hogy bármilyen hibaüzenetet adna, az szintén a tápegység hibáját jelezheti. A tápegységnek folyamatosan, stabilan kell szolgáltatnia az áramot a rendszernek. Ha ez nem sikerül, az a rendszer instabilitását eredményezi.

A tápegység hibák javítása nem minden esetben gazdaságos és komoly szakértelmet is igényel, ezért ha gyanítod, hogy a tápegység a hibás, javaslom, hogy tájékozódj a javítási árakról, azt vesd össze egy új tápegység árával. Ha a komplett tápegység csere mellett döntesz, ellenőrizd a tápegység teljesítményét és legalább olyan vagy ha megteheted nagyobb teljesítményűt vásárolj. 

Így lesz lehetőséged a későbbi bővítésre is. A komplett tápegység cseréjét te is könnyen elvégezheted, figyelj a gépen belüli csatlakozásokra nem lehet összekeverni őket, sőt még a csatlakoztatásuk is csak egyféle módon lehetséges. Mégis tudok olyanról, akinek sikerült fordítva feldugni egy csatlakozót, ezzel komoly sérülést okozva a gépben. Egy hibás tápegység komoly károkat okozhat a többi alkatrészben is, ezért fontos, hogy mihamarabb orvosold a problémát.

Tápkábel

A tápegység hálózati áramra csatlakoztatása, mindig az utolsó lépés legyen, amikor már összeszerelted a PC-t felraktad a ház oldalát is. A hálózatra csatlakoztatás előtt ellenőrizd, hogy a tápkábel nem sérült, szakadt-e. Fordíts kiemelt figyelmet a kábel megfelelő csatlakoztatására a tápegységhez és a konnektorba. Ha szükséges, távolítsd el a kábelt, majd helyezd vissza erőteljesen, hogy biztosítsd a megfelelő kapcsolatot. Ha a tápegységnek van kapcsolója, győződj meg róla, hogy be van kapcsolva.

Másik gyakori probléma, ami miatt a PC nem működik megfelelően, a rosszul csatlakoztatott hardver. Minden periféria eszközt, amit a géphez csatlakoztattál (például monitor, billentyűzet, egér, nyomtató stb.) alaposan ellenőrizz. Ide tartoznak még a hálózati kábelek, az USB-kábelek. Győződj meg róla, hogy a kábelek nem sérültek vagy szakadtak, és a csatlakozók szorosan illeszkednek. Nincsenek laza vagy hibás csatlakozások. Ha szükséges, távolítsd el a csatlakozót, tisztítsd meg, majd helyezd vissza és rögzítsd megfelelően.

Monitor csatlakozás ellenőrzése

Első lépésben ellenőrizd a monitor csatlakozását. Ha fekete a képernyő, vagy nincs kép, először ellenőrizd, hogy a monitor be van-e kapcsolva, majd ellenőrizd a VGA, DVI, HDMI vagy DisplayPortot esetleg a Thunderbolt vagy újabban USB C csatlakozót (attól függően, milyen típusú a monitorod), hogy rendesen be van-e dugva a monitorba és a videokártyába.

 

Billentyűzet és egér csatlakozás ellenőrzése

Ha a billentyűzet vagy az egér nem működik, ellenőrizd, hogy rendesen be vannak-e dugva a megfelelő USB portba. Próbáld ki másik USB portban is, mert lehet, hogy a port hibás.

Internet kábelek, WIFI ellenőrzése

Ha nincs internetkapcsolat, először ellenőrizd a modem/router csatlakozását. Győződj meg róla, hogy a hálózati kábel rendesen be van-e dugva a modem/routerbe és a számítógépbe (ha vezetékes kapcsolatot használsz). Ha Wi-Fi-n keresztül kapcsolódsz az internetre, ellenőrizd, hogy a Wi-Fi be van-e kapcsolva a számítógépen, és hogy csatlakozva van-e a megfelelő hálózatra.

A PC házon belüli csatlakozások.

Amennyiben komolyabb a gond, mint egy egyszerű periféria eszköz hibája, és kénytelen vagy felnyitni a gépházat, fontos, hogy óvatosan bánj a belső alkatrészekkel. Ellenőrizd, hogy a tápegység csatlakozik-e az alaplaphoz, és hogy a RAM, videokártya stb. rendesen be vannak-e helyezve a megfelelő slotba. Ne felejtsd el, a statikus elektromosság károsíthatja a belső alkatrészeket, ezért mindig érints meg egy föld potenciálra csatlakozó radiátort, vízvezetéket, vagy legalább a gépházat, mielőtt hozzáérsz a belső alkatrészekhez. Győződj meg arról, hogy a csatlakozók, és a kábelek nem sérültek-e, szorosan illeszkednek és nem lazák. Ha észlelsz bármilyen laza csatlakozást, óvatosan nyomd a helyére.

3. Hibaüzenetek

A hibaüzenetek fontos információforrások lehetnek, amikor valami nem stimmel a gépeddel. Például, ha a Windows nem indul el rendesen, megjelenhet egy “kék halál” képernyő, ami tartalmazza a hibakódot és néha rövid leírást is arról, hogy mi okozza a problémát. A hibakódok, mint például “0x0000001A”, specifikus problémákat jeleznek, és ha beírod őket a Google-be, többnyire találsz megoldásokat, fórumokat és cikkeket, amik segíthetnek a hiba megértésében és megoldásában.

4. Indítsd újra a gépet

Lehet, hogy a probléma annyira egyszerű, hogy egy újraindítás megoldja. Egy újraindítás során a gép megszünteti a folyamatokat, törli a rendszer cache-ét és újraindítja a rendszert. Ez sokszor orvosolja a problémát.

5. Frissítsd a rendszert és a programokat

A szoftverfrissítések nagyon fontossak, mert a legújabb biztonsági frissítéseket és hibajavításokat tartalmazzák. A Windows rendszer frissítése egyszerű: csak nyisd meg a “START” menüt, majd a “Gépház” “Frissítések és biztonság” résznél kattints a “Frissítések ellenőrzése” gombra. A rendszer ekkor ellenőrzi, hogy vannak-e elérhető frissítések, és automatikusan telepíti őket.

A programok frissítése szintén fontos. Ha nem működik rendesen valamelyik alkalmazás, ellenőrizd, hogy van-e frissítés hozzá. Ha letölthető a frissítés, akkor telepítsd, mert ez orvosolhatja a problémát.

6. Szoftver visszaállítása vagy újratelepítése

Ez egy alapvető lépés a hardveres és szoftveres hibakeresésben és javításban, és gyakran előfordul, hogy ez a módszer képes megoldani a számítógépes problémákat.

Szoftver visszaállítása 

A szoftver visszaállítása olyan folyamat, amely során a szoftver korábbi állapotába kerül visszaállításra. Ez különösen hasznos lehet, ha a szoftver nem működik megfelelően, például hibák jelentkeznek, a rendszer lefagy vagy lassú lesz. A visszaállítás során a beállítások, a felhasználói adatok vagy a rendszer állapotai visszaállnak a korábbi állapotba, anélkül, hogy a szoftvert teljesen újra kellene telepíteni.

Az operációs rendszerek, mint például a Windows és a MacOS, lehetővé teszik a rendszerállapot visszaállítását a korábbi állapotra. Ez a folyamat azonban nem érinti a felhasználói fájlokat, csak a rendszerbeállításokat és a telepített alkalmazásokat.

Szoftver újratelepítése

Ha a szoftver visszaállítása nem oldja meg a problémát, a következő lépés gyakran a szoftver újratelepítése. Ez azt jelenti, hogy a szoftver teljesen eltávolításra kerül a rendszerből, majd újra telepítésre kerül. Ez lehetővé teszi a sérült vagy hiányzó fájlok helyreállítását, és gyakran megoldja a szoftverrel kapcsolatos problémákat.

A szoftver újratelepítésekor fontos, hogy először biztonsági mentést készíts a fontos adatokról, mert a folyamat során az adatok elveszhetnek. Ezután távolítsd el a szoftvert a rendszerből, indítsd újra a számítógépet, majd telepítsd újra a szoftvert.

7. Ellenőrizd a vírusokat és a rosszindulatú szoftvereket

A vírusok és rosszindulatú szoftverek (malware) lassíthatják a gépet, vagy még komolyabb problémákat is okozhatnak, például adatvesztést. Használj egy megbízható antivírus programot a rendszer átvizsgálásához. A legtöbb antivírus programnak van beépített funkciója a rosszindulatú szoftverek ellenőrzésére is. Ha talál ilyet a rendszeren, azt jelenti, hogy valószínűleg megfertőzött fájlok vannak a gépeden, amiket a programnak karanténba kell helyeznie vagy törölnie.

8. Ellenőrizd a hardvereket

Ha a gép furcsán viselkedik, lehet, hogy a hardverrel van a baj. Például, ha a gép hirtelen leáll, akkor lehet, hogy túlmelegszik, ami a szellőzőnyílások eldugulásának vagy a hűtőventilátor meghibásodásának lehet a jele. Ilyenkor érdemes ellenőrizni a gépházat, és ha szükséges, kitakarítani a port és a szennyeződéseket.

Hőmérséklet monitorozás

A számítógépek működése során a hőmérséklet jelentős szerepet játszik. A túlzott hőmérséklet károsíthatja a hardverelemeket és a rendszer instabilitásához vezethet. Ezért rendkívül fontos a hőmérséklet monitorozása és az esetleges túlmelegedés megelőzése.

A PC-ben található komponensek, mint a processzor (CPU), a videokártya és a merevlemez, működés közben hőt termelnek. Ahhoz, hogy ezek a komponensek hatékonyan működjenek, és ne sérüljenek, megfelelő hűtésre van szükség.

A hőmérséklet monitorozás segít abban, hogy figyelemmel kísérjük a számítógép belső hőmérsékletét és időben észleljük a túlmelegedés jeleit. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megelőző intézkedéseket tegyünk és minimalizáljuk a hardverkárosodás kockázatát.

Néhány módszer és eszköz a hőmérséklet monitorozására.

Hőmérséklet-figyelő szoftver.

Számos ingyenes és fizetős hőmérsékletfigyelő szoftver áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a számítógép belső hőmérsékletének figyelését. Ezek a szoftverek általában grafikonokat, értesítéseket és riasztásokat nyújtanak, amikor a hőmérséklet túllépi a biztonságos határokat. Néhány népszerű hőmérsékletfigyelő szoftver például a SpeedFan, a HWMonitor és a Core Temp.

Hőmérséklet figyelése a BIOS-ban

A BIOS-ban általában elérhetőek hőmérsékletfigyelő funkciók. Beállíthatod, hogy a rendszer figyelje a hőmérsékletet, és riasztást adjon, ha túllépi a beállított küszöbértéket. Ahhoz, hogy hozzáférj a BIOS-hoz, indítsd újra a számítógépet, és nyomd meg a BIOS-beállítások megnyitásához szükséges billentyűkombinációt (általában a Delete, F2 vagy F10 gombot).

A szoftveres megfigyelés mellett fontos a fizikai karbantartás is.

A hűtésrendszerek tisztítása

A por és a szennyeződések lerakódása a hűtőventilátorokon és a hűtőbordákon csökkentheti a hűtőteljesítményt. Rendszeresen tisztítsd meg ezeket a részeket, hogy biztosítsd a megfelelő hőelvezetést és hűtést. Használj sűrített levegőt vagy puha kefével távolítsd el a port és a szennyeződéseket. Fontos, hogy a számítógépet előtte áramtalanítsd és a tápkábelt húzd ki a konnektorból.

A hűtésrendszer cseréje, frissítése

Ha a hőmérséklet monitorozása során gyakran magas hőmérsékleteket tapasztalsz, fontolóra veheted a hűtőrendszer frissítését. Ezt megteheted például egy hatékonyabb processzorhűtő vagy egy extra ventilátor beépítésével. A hűtőrendszer frissítése jelentősen csökkentheti a hőmérsékletet és javíthatja a rendszer stabilitását.

Az sem mindegy hol helyezed el a számítógéped

Számítógép helyes elhelyezése

A számítógépet ne helyezd olyan helyre, ahol a hőmérséklet magas, vagy ahol a légáramlás korlátozott. Ügyelj arra, hogy a számítógép megfelelően szellőzzön, és a hűtőventilátorokhoz elegendő levegő jusson. Ne helyezz tárgyakat a számítógép közelébe, amelyek akadályozhatják a hűtést.

A hardverek tesztelése.

A melegedés után szintén gyakori probléma a memória hiba.

Egy másik tipikus hardver probléma a memória hiba. Ha a gép folyton újraindul vagy “kék halál” képernyőt kapod, akkor lehetséges, hogy a RAM modul hibás. A Windows memória-diagnosztikai eszközével ellenőrizheted a RAM-ot. A Windows memória diagnosztika mellet van többféle memória teszt program. Ezekről egy korábbi cikkemben részletes leírást és letöltési linkeket is találsz itt.

Kipróbálás másik számítógépen.

Ha lehetséges, próbáld ki a hibásnak vélt hardvert egy másik számítógépen. Ha a hardver másik számítógépen sem működik, akkor nagy valószínűséggel a hardver önmagában hibás, és ki kell cserélni vagy javítani.

Használj diagnosztikai szoftvert.

A hardverproblémák diagnosztizálására használhatsz speciális szoftvereket, amelyek segítenek azonosítani a hibás alkatrészeket. Számos diagnosztikai szoftver áll rendelkezésre, amelyek segítenek azonosítani a hibás hardverelemeket. Ezek a szoftverek tesztelik a memóriát, a merevlemezt, az alaplapot és más hardvereszközöket és jelzik a hibákat. Például a Windows operációs rendszerben található Eszközkezelő lehetőséget biztosít az eszközök ellenőrzésére és az eszközillesztők hibáinak megjelenítésére. A néhány sorral feljebb linkelt korábbi cikkemben ilyen programokat is találsz.

Hibaelhárító program a PC Egyszeregytől.

Bemutatom az új Indítási hiba elhárító és hibakereső PC Teszter programom, amelyben nyolc különböző hardvertémában találsz hibakeresési folyamatokat, egyetlen programban. A hibakeresés egyszerűen a “IGEN” és “NEM” válaszok megadásával történik, amelyek végén eljutsz a hibás alkatrészhez. A program Androidos mobil telefonon, tabletten is használható, hogy az elromlott számítógépeden megtaláld a hibát

A program a következő 8 hardverterületet dolgozza fel.

  1. Tápegység hibák
  2. Videó hibák
  3. Alaplap, processzor, memória hibák
  4. PATA vagy SATA meghajtó meghibásodások
  5. DVD, CD és Blu-Ray lejátszási problémák
  6. Alaplap, CPU, RAM teljesítményproblémák
  7. HDD indulási és teljesítményproblémák
  8. DVD, Blu-Ray és CD felvételi problémák

Az új Indítási hiba elhárító és hibakereső PC Teszter lehetővé teszi számodra, hogy egyszerűen és hatékonyan diagnosztizáld a számítógéped hardverproblémáit. Ne aggódj, ha nem vagy jártas a hibakeresésben, hiszen ez a program segíteni fog neked a hibás alkatrész azonosításában. Használd ki az innovatív Indítási hiba elhárító és hibakereső PC Teszter programot, és oldd meg könnyedén a számítógépes problémáidat.

A program jelenleg 3 szekciót tartalmaz. A Tápegység hibái, és a Videó hibák és az Alaplap, CPU, Memória hibák. Hamarosan megjelenik meg a 4. rész a PATA vagy SATA meghajtó hibák szekció. A megjelenés után a program ára emelkedni fog. Addig azonban egy igen kedvezményes 11960 forintos áron szerezhetsz hozzáférést. Ha most megszerzed a program hozzáférését, a további részek megjelenésekor neked már semmit nem kell fizetned, az új részek INGYEN elérhetők lesznek neked.

A számítógép hardverproblémái akár szeretjük akár nem időnként sajnos előfordulhatnak, remélhetőleg a fenti tippek és az új Indítási hiba elhárító és hibakereső PC Teszter segítségével könnyebben képes leszel azonosítani és megoldani őket. Ne feledd, a türelem és a kitartás kulcsfontosságú a hibakeresés során.

Ha nem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról!

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Ha tetszett a cikk írd le a véleményed itt lent a hozzászólások között, ha nem tetszett, azt is írd meg mi az amiről másként gondolkodsz.

Pin It on Pinterest

Share This