Ezt a cikket egy kedves olvasómmal történt rövid beszélgetés ihlette…

A történet röviden:

Az olvasóm legyen a neve „Piroska” szerette volna kipróbálni a Windows 10 operációs rendszert. Ezért a A VirtualBox telepítése, egy virtuális gép beüzemelése leírás segítségével feltelepítette a gépére a VirtualBox programot és alá a Windows 10 rendszert. Az új rendszert azonban nem sikerült beállítani teljesképernyősre és a használt felbontás sem volt a legjobb, ebben kérte a segítségemet.

Néhány e-mail váltás után, megbeszéltük, hogy rá nézek a gépére a „TeamViewer” programmal.

A gép meghajtói, egy szerényebb SSD a C: meghajtó, egy szép nagy méretű merevlemez a D: meghajtó, és van még néhány szintén nagyobb méretű külső meghajtó.

Szép rend van a meghajtókon, de a C: azért már igencsak tele van. Legnagyobb helyet a Dokumentumok és a letöltések mappa foglalja el.

Első ajándék tipp: Lepd meg egy SSD meghajtóval. Persze nem árt elsőként információt szerezni, hogy nem használ-e már ilyen eszközt a cél személy. Ha nem használ akkor miért nem, megeshet, hogy olyan régi a gép, hogy nem is tudna SSD meghajtót beépíteni.

A VirtualBox és az új Windows beállítása után még…

Javasoltam, hogy a felhasználói mappákat célszerű lenne áthelyezni a D: meghajtóra.

Ebben a cikkben megmutatom, miként lehet ezeket a mappákat, és további nagy helyet foglaló felhasználói mappákat, át helyezni másik meghajtóra.

Ami akár egy felhő tárhely is lehet…

Szóval a cikk második részében bemutatom a ma elérhető leg ismertebb felhő tárhely szolgáltatásokat, melyik mekkora helyet ad ingyen és mekkorát ad havi vagy éves díjért.

Valamint azt is megismered a cikk végére, hogy miként használhatod ezeket a tárhelyeket úgy mintha a saját gépeden lévő meghajtó lenne.

Szuper ugye?

Vágjunk is akkor bele.

A felhasználói mappák helyének módosítása a Windows rendszerben.

A végeredmény szempontjából mindegy, hogy új géped van egy kis méretű SSD-vel, vagy egy régebbi géped egy még régebbi és még kisebb merevlemezzel. A lényeg, hogy rendszeresen riasztást kapsz, hogy csökken vagy túl kevés a hely a C: meghajtódon. Esetleg ez miatt lassul a géped működése. Ezért rendszeresen fájlokat kell áthelyezned egy külső merevlemezre, vagy a beépített másik meghajtódra.

Második ajándék tipp: Ajándékozz külső meghajtót. Ez lehet egy komolyabb kapacitású pendrive pl 128GB. Egészen jó minőségű is elérhető már 10 000 Ft alatt. Egy picit nagyobb költségkerettel lehet külső merevlemez. Itt nem számít, hogy van-e már ilyen eszköze, egy kis plusz tároló kapacitás mindíg jól jön.

Ezek a kérdéses felhasználói mappák: Dokumentumok, Letöltések, Zene, Videók, Képek stb. Egy friss telepítés után ezek a mappák a Windowssal azonos partíción, a rendszerpartíción, vannak. Ami legtöbbször a C: meghajtó.

Ezek a felhasználói mappák találhatók a Windowsban. Dokumentumok, Letöltések, Zene, Képek, Videók

A mappák elérési útja egy példában bemutatva így néz ki C:\Felhasználók\felhasználónév\ Dokumentumok

Ha szeretnél helyet felszabadítani a rendszer partíción akkor célszerű át mozgatni ezeket az alapértelmezett mappákat egy új helyre. Megteheted, hogy csak az egyiket, vagy akár mindet áthelyezed. Ha például a Letöltések mappád az egyetlen nagy helyet foglaló mappád, akkor helyezd át azt, a többi mappát hagyd meg az eredeti helyén.

Tapasztalatom szerint, sokkal jobb, ha ezeket a mappákat egy másik fizikai merevlemezre viszed át. Ha ugyan azon a merevlemezen egy másik partícióra helyezed át akkor előfordulhat, hogy a Windows rendszer vagy akár a teljes meghajtó meghibásodása, esetén nem lesznek elérhetők a dokumentumaid, a fájljaid.

Hogyan éred el a Felhasználói mappákat a Windowsban

Nem kifejezetten tartozik a kedvenceim közé a Windows intéző, vagy újabb nevén a fájlkezelő. Megrögzött Total Commander felhasználó vagyok, de most ehhez a feladathoz a fájlkezelőt használjuk. Szóval nyisd meg a Fájlkezelőt és keresd meg a rendszermappákat tartalmazó könyvtárat. A Windows 8 és a Windows 10 ezt némileg megkönnyíti a számodra, hiszen csak az „Ez a gép” sorra kell kattintanod és máris láthatod a felhasználói mappákat

A Windows 10 fájlkezelő, ez a gép lapja

A hamarosan leköszönő Windows 7 ben annyival bonyolultabb a helyzet, hogy több kattintással tudsz a felhasználói mappa könyvtárába navigálni

A Windows 7 az intéző bal oldali navigációs ablakában található könyvtárak sor alatt ugyan meg jelenít néhány felhasználói mappát, azonban ezek egyfajta virtuális mappák, valójában csak a valódi mappákra mutató linkek. Ha ezeknek lekéred a tulajdonságok lapját a jobb egérgombbal előhívható helyi menüből, akkor ebben az ablakban nincs lehetőség a mappa helyének megváltoztatására. Szóval kattints inkább a „Számítógép” sorra majd válaszd ki a C: meghajtót, és kattints a „Felhasználók mappára, majd a „felhasználónév mappára.

A megjelenő listában most már kattinthatsz jobb egérgombbal az áthelyezni kívánt mappára.

A Zene mappa tulajdonságlapja

Ekkor megjelenik egy új ablak, ahol ki keresheted az áthelyezni kívánt mappa új helyét. Amikor megnyomod a mappaválasztás gombot, beíródik az új elérési útvonal a tulajdonságok lapra. Ezután az alkalmaz gombra kattintva megjelenik egy párbeszédpanel, amiben a Windows megkérdezi, hogy szeretnéd-e áthelyezni az összes fájlt, a régi helyről az új helyre

Innentől mindkét rendszer ugyan úgy működik, ezért visszatérünk a Windows 10 fájlkezelőbe. Válaszd ki itt is az áthelyezni kívánt mappát és kattints rá a jobb egérgombbal. A megjelenő helyi menüben válaszd a „Tulajdonságok” menüpontot. A megjelenő Tulajdonságok lapon kattints a „Hely” fülre. Ez után az elérési útvonalat tartalmazó sor alatt, a három gomb közül a középső „Áthelyezés” gombra kell kattintanod.

Mappa áthelyezésekor felugró, figyelmeztető üzenet

Javaslom, hogy minden esetben helyezd át az összes fájlt az új helyre. Amikor az Igen gombra kattintasz, a Windows elkezdi áthelyezni a fájlokat az új helyre. Ez az adataid mennyiségétől és méretétől függően hosszabb ideig is eltarthat.

Amint a Windows végzett az áthelyezéssel, már készen is vagy. Mostantól a fájlokat a mappákat az új helyen éred el, és a Windows is ezt az új helyet használja alapértelmezetten.

Szintén tapasztalatból mondom, hogy nem javasolt ezeket a mappákat egy hálózati meghajtóra, vagy külső USB-meghajtóra áthelyezni mert azok le csatolásakor az elérési utak megszűnnek, és különböző problémákat okoznak. Ez alól kivételt képeznek az un. felhő tárhelyek, mivel azok folyamatosan szinkronizálják a gépeden és a tárhelyen lévő fájlokat.

Ha már kivételt képeznek, akkor lássuk a három legelterjedtebbet…

 • A Microsoft OneDrive

 • A Google Google Drive

 • És a Dropbox

A Microsoft OneDrive

Az OneDrive ikonja

Az OneDrive ingyenesen mindössze 5GB tárhelyet biztosit, és ezt a Windows 8 és Windows 10 ben már telepítés után be is integrálták, így nincs szükség külön alkalmazás telepítésére. Windows telepítés után az OneDrive mappa megtalálható a felhasználói fiókod mappái között. Ha az operációs rendszerbe egy Microsoft fiókkal jelentkezel be akkor azonnal rendelkezésedre áll ez az 5 GB tárterület.

Maga az OneDrive akkor is megtalálható a gépeden, ha helyi fiókkal jelentkezel be. Ilyenkor, ha szeretnéd használni a rendszer feldob egy bejelentkezés ablakot.

És persze webes felületen is elérheted a tárhelyed a https://onedrive.live.com/ címen.

Az OneDrive Leghasznosabb funkciói

Bármilyen eszközről eléred a fájljaidat, legyen az Windowsos, vagy Androidos, vagy bármely más Mac vagy iOS.

A fájlokat könnyedén megoszthatod, családtagokkal, munkatársakkal, akár közösen is dolgozhatok egy-egy dokumentumon.

Ha a fájljaid véletlenül egy zsaroló vírus titkosítaná, akkor a verzió előzmények segítségével vissza tudod állítani az eredeti állapotot.

Az érzékeny adatokat tartalmazó fájlokat most már be teheted egy „Személyes tár” mappába. Ahol kétlépcsős azonosítás után lehet csak elérni, a mappa 20 perc inaktivitás után automatikusan lezár. Természetesen ezt a mappát is elérheted minden OneDrive használó eszközödről. Sajnos az ingyenes verzióban és a 100 GB-os tárhely esetén mindössze 3 fájlt helyezhetsz ide.

Hogyan növelheted az OneDrive tárhelyed

 • Első lépésben előfizethetsz a 100 GB-os tárhelyre havi 539 Ft-ért.
 • Vagy előfizethetsz egy Office 365 csomagra éves 20999 Ft ért vagy havi 2099 Ft-ért

Ez utóbbival már egy igen komoly 1TB-os tárhelyhez jutsz. Ráadásul ebben már a „Személyes tár” mappa is korlátlanul használható, a tárhely méretéig bezáróan.

Office 365 csomagot éves előfizetéssel számítógépes boltokban olcsóbban is be tudsz szerezni érdemes rákeresni az interneten a cikk írásának idején 2019 év vége a legolcsóbb 15300 Ft-volt. Ezzel a havi díjad mindössze 1275 Ft -ra jön ki.

Harmadik ajándék tipp: Ajándékozz Ofice 365 csomagot. Itt még az sem baj, ha van már az ajándékozottnak ilyen előfizetése. A z új csomag később, a hosszabbításhoz jól jön majd. Persze azért azt ne feledd, hogy diákoknak az Office 365 amúgy is ingyen jár. Szóval nekik ez nem lesz jó meglepetés.

Ha pedig az 1TB is kevésnek bizonyulna. 200GB os lépésekben még tovább bővítheted a tárhelyed egészen 2TB ig. A bővítés ára havi:

 • 200 MB 539 Ft,
 • 400 MB 1079 Ft,
 • 600 MB 1619 Ft,
 • 800 MB 2199 Ft,
 • 1TB 2699 Ft.

Így egy 2TB-os extra tárhely havi 3974 Ft-al terheli meg a költségvetésedet.

A Google Drive

A Google Drive ikonja

Lehet, hogy neked is van 15 GB tárhelyed a felhőben és nem is tudsz róla. Igen ezzel sokan vannak így, még én magam is a kezdet kezdetén azt gondoltam erre a szolgáltatásra külön kell regisztrálni. Sokáig használtam úgy a gmail.com -os email címemet, hogy nem is tudtam hol tárolódnak a levelek és mellékleteik. Aztán egy szép nap megvilágosodtam ebben a témában, már nem emlékszem melyik weboldal követte el a merényletet és bátorkodott megismertetni a Google Drive-al.

Ebből csak annyi a lényeges, hogy ha neked is van gmail.com-os email címed akkor van felhő tárhelyed is. Ennyi szükséges a kezdeti ingyenes 15 GB-hoz.

A Gmail, a Chrome, és a Google Drive mellett még sok-sok programot találsz. Amit a Google Chrome böngészőből egy kattintással el is indíthatsz. Van irodai program csomag, amiben a szövegszerkesztőnek akár magyar nyelven is diktálhatsz. Az elkészült dokumentumaid, táblázataid, bemutatóid, közös használatra itt is megoszthatod.

A Google Drive-hoz külön kell letöltened és telepítened a „Backup and Sync” programot. Ami természetesen Windows alá is megtalálható. A program segítségével az OneDrive-hoz hasonlóan a helyi meghajtódon készít egy mappát. „Google Drive” néven. Amit ide bemásolsz azt feltölti a felhő tárhelyedre is és itt is folyamatos a szinkronizáció. Szóval bármely más eszközödről bejelentkezve, mindig a legfrissebb fájl verzióval tudsz dolgozni.

Ha növelni szeretnéd a tárhelyed annak sincs akadálya…

És a Google nem fukarkodik, a hellyel, ha hajlandó vagy megfizetni. Ezek a tárhelyméretek vannak:

 • 15GB ingyen
 • 100GB havi 690 Ft vagy évi 6900 Ft
 • 200GB havi 1090 Ft vagy évi 10900 Ft
 • 2TB havi 3590 Ft vagy évi 35990 Ft
 • 10TB havi 35990 Ft nincs éves lehetőség
 • 20TB havi 71990 Ft itt sincs éves előfizetés
 • 30TB havi 107990 Ft és ez is csak havi konstrukcióban létezik

Igaz, hogy a 2 TB picivel olcsóbb, mint az OneDrive esetében azonban itt nincs lehetőséged 1TB-ot igénybe venni, ami azért valljuk be manapság még bőségesen elegendő.

Lássuk a harmadik nagy versenyzőt a DropBox-ot

A Dropbox ikonja

Sajnos a Dropbox már nem olyan bőkezű, mint a Google ingyenesen csak 2GB tárhelyet ad. Viszont ez egyszerűen növelhető, ha mást is meghívsz a szolgáltatásra és a te ajánlásodra regisztrál. Minden felhasználó után kapsz 500 MB további tárhelyet.

Az ingyenes fiók mellett néhány fizetett lehetőség is rendelkezésedre áll. Persze közel sem annyi verzió, mint a két nagy riválisnál. 2TB helyet vehetsz havi 11,99 Euróért vagy ha éves fizetést vállalsz akkor 9,99 Euró a havi díj. Így egy picivel drágább, mint a Google Drive. Az ára inkább az OneDrivvel egyezik meg. Van 3 TB -os tárhely csomag az viszont 19,99 Euró havonta. Ezért a pénzért itt nem kapsz sem online, sem offline irodai csomagot.

Ha nem csak webes felületen akarod feltölteni a fájljaid, akkor le kell tölteni az asztali klienst. A fájlokat helyezd el a Dropbox mappába ekkor a, Dropbox szinkronizálja a fájlt a számítógép és a felhő, valamint az egyéb engedélyezett eszközök, között. Ideértve a mobiltelefon és a tableteket is. Dropboxot is érdemes kipróbálni.

Összefoglalva, mikor melyiket válaszd…

 1. Ha nincs szükséged túlnagy helyre csak éppen a legfontosabb képeid vagy néhány dokumentumaid töltenéd fel a legjobb választás az ingyenes GoogleDrive a maga 15 GB hellyel.
 2. A következő lépcső az OneDrive 1 TB szolgáltatása, ha sikerül beszerezned az Office 365 olcsóbb változatát akkor egészen baráti áron juthatsz hozzá az 1TB tárhelyhez.
 3. Ha 1TB-nál is több helyre lenne szükséged akkor újra a Google a barátod. Persze csak akkor, ha eleve dupláznád a tárhelyed és 2TB -ot használnál fel.

Negyedik ajándék tipp: Ajándékozz tudást, pl Windows tanfolyamot vagy Total Commander tanfolyamot. Vagy itt van 2019-2020 Legteljesebb Windows 10 oktató anyaga a PC Egyszeregytől. A biztos tudást semmi sem pótolja.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Három lefelé mutató nyil

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*
Pcegyszeregy

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás