Így tesztelj programokat kockázat nélkül a Windowsban!
Szerző: Balk Laszlo | Frissítve: 2023 június 30

Sokan szeretnek kísérletezni új programokkal, eszközökkel, és megoldásokkal a számítógépükön. Ám a nem megfelelően tesztelt, vagy potenciálisan veszélyes szoftverek komoly károkat okozhatnak az operációs rendszerben.

Windows 10 Pro és Enterprise verziói, valamint a Windows 11 operációs rendszer kínál egy remek lehetőséget, hogy a potenciálisan veszélyes szoftvereket biztonságosan tesztelhesd. Ez a lehetőség a Windows Tesztkörnyezet, vagy más néven Windows Sandbox.

De mi is ez pontosan, és hogyan működik?

Nézzük meg közelebbről!

A Windows Tesztkörnyezet lényegében egy teljesen elkülönített, könnyű virtuális gép, amely azonosítóadatoktól mentes, frissen telepített Windows operációs rendszert futtat. Ez lehetőséget nyújt neked, hogy különböző programokat tesztelj anélkül, hogy azok kárt tehetnének a fő operációs rendszeredben.

Ez tehát egyfajta biztonságos teret ad a kísérletezésre, minimálisra csökkentve a rendszerben esetlegesen bekövetkező problémák kockázatát. A Windows Tesztkörnyezet alapértelmezésben nem érhető el, a Windowsban először telepítened kell azt.

Miért nem érhető el minden Windowsban és alapértelmezetten?

Mert a Windows Tesztkörnyezet használata speciális követelményeket támaszt a hardverrel szemben. A számítógépnek képesnek kell lennie a hardveres virtualizációra, amit nem minden gép támogat. Ezenkívül a Tesztkörnyezet használatához a számítógépnek meg kell felelnie bizonyos rendszer specifikációknak is.

Például elegendő memóriával és megfelelő processzorral kell rendelkeznie. Hogyan nézheted meg, hogy a te géped támogatja-e a virtualizációt, és hogy alkalmas-e a Windows tesztkörnyezet futtatására?

Virtualizáció támogatásának ellenőrzése a feladatkezelőben

Nyisd meg a Feladatkezelőt a jobb egérgombbal kattints a Tálca üres területén, majd válaszd a “Feladatkezelő” menüpontot, a feladatkezelőben kattints a “Teljesítmény” fülre, majd a bal oldali listából válaszd ki és kattints a „Processzor” menüpontra.

Szeretnél többet tudni a Windows feladatkezelőről?

A Feladatkezelő e-könyv segítségével részletes információkat kapsz…

 • a számítógép teljesítményéről
 • a futó alkalmazásokról
 • a folyamatokról
 • a processzor használatáról
 • a memóriaadatokról
 • a hálózati tevékenységről
 • a felhasználókról
 • a rendszerszolgáltatásokról

Ebből az e-könyvből minden apró beállítást megismersz, semmi sem marad rejtve. Hasznos társ a mindennapi számítógép használat során, hogy ne csak a lefagyott programok kilövésére használd a Windows egyik legjobb programját a feladatkezelőt.

Az ablak jobb oldalán, az alapinformációk között, keress egy “Virtualizálás: Engedélyezve” vagy “Virtualizáció: Kikapcsolva” bejegyzést. Ha “Engedélyezve” szerepel, akkor a processzor támogatja a virtualizációt.

Megjegyzés: Ha a virtualizáció “Kikapcsolva” látható, akkor a BIOS-ban vagy UEFI-ben engedélyezni kell.

A virtualizáció engedélyezésének módja a BIOS-ban vagy UEFI-ben.

Ez számítógépenként eltérhet, a funkciót általában a BIOS-ban vagy UEFI-ben található “Security” vagy “Advanced” esetleg a „Configuration” menüben találhatod. Ha nem találod ezt az opciót, vagy bizonytalan vagy a BIOS-ban történő módosításokban, vagy nem tudod hogyan kell belépned a BIOS-ba keresd fel a számítógéped vagy az alaplapod gyártójának weboldalát, és ott keress információkat.

A Windows Tesztkörnyezet követelményeinek ellenőrzése.

A futtatásához a következő Rendszerkövetelmények szükségesek:

 • 64 bites processzor, amelynek legalább két magja van.
 • Legalább 4 GB RAM (ajánlott a 8 GB RAM).
 • Legalább 1 GB szabad lemezterület.
 • A virtualizáció engedélyezése a BIOS-ban vagy UEFI-ben.

A processzor, a RAM és a szabad lemezterület mennyiségét a “Rendszerinformáció” ablakban található adatokból ellenőrizheted.

Fontos: Ha a géped nem támogatja a virtualizációt, vagy nem felel meg a Windows Tesztkörnyezet rendszerkövetelményeinek, akkor nem leszel képes használni ezt a funkciót.

Bár a Windows Tesztkörnyezet egy nagyon hasznos funkció, mégsem minden felhasználónak van szüksége rá a mindennapi számítógép használat során. Az erőforrás igénye miatt, és mert nem mindenkinek van szüksége rá, nem biztos, hogy a felhasználók szeretnék, ha ez alapértelmezésben telepítve lenne.

Ezért a fentebb említett Windows 10 Pro és Enterprise, valamint a Windows 11 operációs rendszer opcionális funkcióként kínálja, így saját magad döntheted el, hogy szükséged van-e rá és telepíted-e a számítógépedre. Mielőtt azonban bele vágnánk a telepítésbe nézzük…

A Windows Tesztkörnyezet előnyei és hátrányai

Nem lenne teljes ez a cikk, ha nem említeném meg a Windows tesztkörnyezet előnyeit és hátrányait más virtuális környezethez pl. VirtualBox, vagy a VMware esetleg a Hyper-V -hez képest. Ezek közül én leginkább a VirtualBox programot szeretem és használom, korábban már két cikkben is foglalkoztam vele.

Ezért most is ezzel hasonlítom össze a Windows tesztkörnyezetet. Lássuk hát a jelen cikk főszereplőjének az előnyeit.

Windows Tesztkörnyezet Előnyei

Egyszerű használat: A Windows Tesztkörnyezet egy könnyen kezelhető alkalmazás, amelynek használata nem igényel tőled technikai ismereteket.

Biztonság: A Tesztkörnyezet a Windows konténer technológiáját használja, saját izolált helyen fut, nem osztja meg a felhasználó adatait és beállításait a fő operációs rendszerrel. A Tesztkörnyezetben futtatott alkalmazásoknak sincs hozzáférésük a fő rendszerhez, és a hálózati hozzáférésük is korlátozott, így azok nem okozhatnak kárt az operációs rendszerünkben.

Friss rendszer: Minden egyes indításkor a Tesztkörnyezet egy friss Windows környezetet biztosít, így nem kell aggódnod a korábbi munkamenetek által hagyott nyomok miatt.

Hátrányok

Korlátozott kompatibilitás: A Tesztkörnyezet csak a Windows 10 Pro, Enterprise és Windows 11 verziókon érhető el.

Nem menti a változásokat: A Windows Tesztkörnyezet sajátossága, hogy minden indításkor egy tiszta, friss Windows környezetet biztosít, ami automatikusan törlődik, amint bezárod a Tesztkörnyezetet. Ez ugyan biztonságos, de más operációs rendszer telepítésére és futtatására nem alkalmas. Képzeld csak el, hogy minden alkalommal újra kellene telepítened és beállítanod a tesztelt operációs rendszert.

Nem teljes értékű virtualizáció: A Windows Tesztkörnyezet nem tartalmaz teljes virtualizációs képességeket. Ez azt jelenti, hogy nem tudsz létrehozni benne virtuális gépeket, amelyeken más operációs rendszerek futnak.

Most pedig következzenek a VirtualBox előnyei

Rugalmasság: A VirtualBoxban szinte bármilyen operációs rendszer telepíthető, beleértve a Windows, Linux és macOS verzióit is.

Beállítások mentése: A VirtualBox lehetővé teszi a változások mentését, így a virtuális gép állapotát bármikor visszaállíthatod.

Erőteljes funkciók: A VirtualBox olyan haladó funkciót kínál, mint például a teljes képernyős mód, támogatás a több processzoros rendszerekhez és a 3D grafika gyorsítása.

Hátrányok

Bonyolultabb használat: A VirtualBox használata némi technikai ismeretet igényel, és a beállítások sokkal összetettebbek, mint a Windows Tesztkörnyezet esetében.

Nagyobb erőforrásigény: A VirtualBox futtatása több rendszererőforrást igényel, mint a Windows Tesztkörnyezet.

A Windows Tesztkörnyezet telepítése lépésről-lépésre

A Windows Tesztkörnyezet ahogy azt a cikk elején is említettem alapértelmezésben nincs aktiválva a Windows 10 / 11 operációs rendszereken. Ahhoz, hogy használatba vehesd, először telepítened kell. A cikk további részében lépésről-lépésre bemutatom, hogyan teheted ezt meg. Ha eddig mindent rendben találtál, és a géped megfelel a követelményeknek akkor…

A telepítéshez kövesd az alábbi lépéseket

Nyomd meg a Windows+R billentyűkombinációt. Ezzel megnyílik a ‘Futtatás’ ablak.

A megnyíló ablakba írd be, hogy ‘optionalfeatures’, majd nyomd meg az ‘Enter’ billentyűt, vagy kattints az “OK” gombra. Ekkor megjelenik a ‘Windows szolgáltatások be- és kikapcsolása’ ablaka.

Ebben az ablakban görgesd végig a listát, amíg el nem éred a ‘Windows Tesztkörnyezet’ opciót. Jelöld be a mellette található jelölő négyzetet.

Miután bejelölted a “Windows Tesztkörnyezet” opciót, kattints az ‘OK’ gombra.

A Windows ekkor elkezdi a szükséges komponensek letöltését és telepítését. Ez néhány percig eltarthat.

A számítógép újraindítása

A telepítés befejezése után a Windows egy újraindítást fog kérni a változtatások érvényesítése érdekében. Nyomd meg az ‘Újraindítás most’ gombot, és várd meg, amíg a számítógép újraindul. Az újraindítás után a Windows Tesztkörnyezet készen áll a használatra.

Programok telepítése a Windows Tesztkörnyezetben

Most pedig nézzük, hogyan telepíthetsz és használhatsz programokat ebben a tesztkörnyezetben. A Windows Tesztkörnyezetben való programtelepítés hasonló, mint a normál Windows környezetben, azonban figyelembe kell venned, hogy a programokat minden alkalommal újra kell telepíteni, amikor a Tesztkörnyezetet elindítod, mert ahogy azt már említettem minden változtatás, amit a Tesztkörnyezetben végrehajtasz, törlődik a környezet bezárásával.

Először is, indítsd el a Windows Tesztkörnyezetet. Az alkalmazás elindításához írd be a START menü keresőbe, hogy ‘tesztkörnyezet’, és nyomd meg az ‘Enter’ billentyűt.

Miután a Tesztkörnyezet elindult, a kipróbálni kívánt program letöltött EXE-fájlját másold a Tesztkörnyezet asztalára. Ehhez kattints jobb egérgombbal a fájlra a fő rendszerben, a megjelenő helyi menüben válaszd a ‘Másolás’ lehetőséget, majd a Tesztkörnyezetben a Windows asztalon kattints jobb egérgombbal és a helyi menüben most válaszd a ‘Beillesztés’ lehetőséget.

Ha a fájl már a Tesztkörnyezetben van, indítsd el a telepítést ehhez kattints duplán a bal egérgombbal a fájlra, majd kövesd a telepítő utasításait.

Fontos. Ahogy azt már többször is említettem a Tesztkörnyezet minden bezárása után, minden változtatás, beleértve a telepített programokat és a felhasználói adatokat, törlődik. Ezért a Tesztkörnyezetet leginkább olyan programok tesztelésére használd, amelyeknél nincs szükség a változtatások mentésére.

A cikkhez néhány napon belül készítek több videót is. A videókban arra is mutatok megoldást, hogy mit tegyél ha valamit kipróbálsz és szeretnéd megtartani, megosztani az eredményét a fő rendszereddel. Mert erre is van lehetőség.

Valamint bár ez már némi hackeléssel jár, és mint ilyen már picit szürke zóna, de ha szükséged van a Windows Tesztkörnyezetre, még a Windows Home alatt is működésre bírhatod. Ehhez is készítek videót

Amint elkészültem a videókkal jelezni fogom neked, hogyan és milyen feltételekkel érheted el azokat. Ehhez semmi mást nem kell tenned, ha még nem vagy az olvasói listámon akkor itt alul,  feliratkozni a cikk értesítőre.

Ugye te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This