A regisztrációs adatbázis mentése és helyreállítása
Szerző: Balk Laszlo

Mi a Windows rendszerleíró adatbázis?

Mielőtt rátérnék, a bejegyzés lényegi részére, azaz, a rendszerleíró adatbázis biztonsági mentésére, és vissza állítására. Néhány mondatban ismerkedjünk meg, ezzel az adatbázissal. A Windows rendszerleíró adatbázis, egy olyan, a Windows operációs rendszer működése során, folyamatosan használt adatbázis, ami minden, számítógéppel kapcsolatos információt tartalmaz.

 • Felhasználókkal kapcsolatos információk
 • Hardver elemekkel kapcsolatos információk
 • Hardver elemek, illesztő programjaival kapcsolatos információk
 • Feltelepített szoftverekkel kapcsolatos információk
 • Rendszer beállításaival kapcsolatos információk

Egy hardverrel kapcsolatos változás esetén, vagy egy program telepítése során, új felhasználó létrehozásakor, vagy egy már telepített program indításakor, a Windows, a rendszerleíró adatbázisban található információkra támaszkodik. Elsőként, a Windows 95 rendszerben voltak próbálkozások, egy központi adatbázis létrehozására. A korai, még nem grafikus rendszerek, Pl. az MS-DOS, két fájlt használt a rendszer konfigurálására. Ezek az „autoexec.bat” és a „config.sys” fájlok voltak. A Windows korai verziói, Pl. a Windows 3.1, további fájlokat is használt, rendszerkonfiguráció céljából. Ezek az un. .ini fájlok voltak, mint a system.ini, win.ini, progman.ini.

Erről bővebben a Titokzatos Windows Registry című e-könyvemben olvashatsz.

Itt tudod megszerezni teljesen ingyenesen: https://pcegyszeregy.hu/a-titokzatos-registry-e-konyv/

 

Nagyon fontos azt is megérteni, hogy ha valamilyen probléma adódna, a számítógép működése során, akkor ne az legyen az első dolgunk, hogy bele piszkálunk, ebbe az adatbázisba. Ezt, fokozottan érdemes figyelembe venni akkor, ha még nem értjük biztosan, mi is történik, egy módosítás során. A rendszerleíró adatbázis-tisztító szoftverek, és az önjelölt, idézőjeles “szakértők”, súlyos hibának tekintik, az un. töredezett rendszerleíró adatbázist, vagy az abban szereplő kulcsok másolatait, és az elárvult bejegyzéseket. Ezek azonban. egyáltalán nem befolyásolják számottevően, a rendszer működését.

Az adatbázis töredezettsége, a merevlemezhez hasonlóan, a programok, felhasználók, szoftverek eltávolítása, és frissítése során alakul ki. Ez szintén nem okoz érdemi lassulást, vagy hibás működést. Kulcsok másolata akkor jöhet létre, amikor újra telepítesz, vagy frissítesz egy szoftvert, vagy az operációs rendszert, a számítógépen. Bár ezek a duplikátumok, kis mértékben növelik az adatbázis méretét, azonban nem okoznak sem számottevő lassulást, sem más problémát a gépen.

Elárvult bejegyzések akkor fordulnak elő, amikor programokat távolítasz el, és regisztrációs bejegyzések maradtak hátra. Sokan ezt is, óriási problémának mondják, azonban ez sem jelent komoly problémát, a gép működésére nézve. Hogy lásd, mennyi pluszt jelentenek, a fent felsorolt, egyáltalán nem annyira veszélyes dolgok, mint azt be akarják állítani. Egy teljesen friss telepítésű operációs rendszer, néhány kiegészítő program telepítése után, az adatbázis mérete 326 MB.

Ezzel párhuzamosan, egy kb. 2 éve működő rendszer, rengeteg programmal, jó-néhány hozzáadott bejegyzéssel, sok-sok frissítéssel, és még több program törlést követően, az adatbázis mérete, még mindig csak 513 MB. Egy ilyen méretű fájl, betöltése, és abban az információk megkeresése, még egy nem túl korszerű számítógép esetén is, gyorsan megtörténik. Ráadásul mindez a háttérben, a Windows rendszer irányítása alatt.

Ezután a rövid kitérő után nézzük…

Hogyan hozhatunk létre egy rendszerleíró adatbázis biztonsági másolatot

Még az általam többszörösen tesztelt, és kipróbált, Windows regisztry .reg fájlcsomag, fájljainak használata előtt is, de az adatbázis megváltoztatása, javítása, vagy egy bejegyzés törlése előtt, mindig készíts biztonsági másolatot, a Windows beállításjegyzékről, egy megbízható helyre.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági másolatának készítésekor fontos, hogy a számítógép tiszta, vírusmentes legyen. Ha egy fertőzött rendszerről készítesz rendszerleíró adatbázis biztonsági másolatot, akkor ebbe a másolatba a hibás, vírusos bejegyzések, kulcsok is bekerülnek, és vissza állítás során újra fertőzik a gépedet.

Nézzük akkor a biztonsági mentés lépéseit

Írd be a regedit szót, a Start menü melletti keresőmezőbe, és kattints a megjelenő, Beállítás szerkesztő alkalmazás lehetőségre.

A megjelenő ablakban, kattints a Fájl menü Exportálás… menüpontjára

A megjelenő párbeszédpanelen, írj be egy jól megjegyezhető nevet, Pl. teljes registry mentés, válaszd ki a számodra legjobb mappát, alapértelmezésben ez a dokumentumok mappa, majd kattints a Mentés gombra. 

A Windows beállításjegyzék biztonsági másolatának visszaállítása 

A Windows rendszerleíró adatbázis, biztonsági másolatának elkészítése után, lássuk hogyan tudjuk azt visszaállítani. A  biztonsági másolat, többféle módon is vissza állítható. A beállításjegyzék másolatának visszaállítása, a Beállításszerkesztő segítségével. Ez a lehetőség akkor használható, ha a számítógép egyébként rendben működik.

 1. Írd be a regedit szót, a Start menü melletti keresőmezőbe, és kattints, a megjelenő Beállítás szerkesztő alkalmazás lehetőségre.
 2. A megjelenő ablakban, kattints a Fájl menü Importálás… menüpontjára
 3. Keresd meg, a korábban létrehozott biztonsági másolatot, és kattints a Megnyitás gombra.

Mivel a biztonsági másolat létrehozásakor, egy ugyan olyan .reg kiterjesztésű fájl jön létre, mint amilyeneket én is ajánlok, a Titokzatos Windows Registry .reg fájl csomagban, itt tudod megszerezni: Windowss registry .reg fájl gyűjtemény

Így a rendszerleíró adatbázist úgy is helyreállíthatod, hogy meg keresed a biztonsági mentést, és kettőt kattintasz a .reg fájlra, vagy, az egér Jobb gombjával kattintasz a fájlra, és a megjelenő helyi menüben, az egyesítés lehetőséget választod. A .REG fájlt automatikusan importálja a rendszerleíró adatbázisába.

Időnként előfordulhat, hogy a biztonsági mentés nem áll helyre teljesen, és az alábbi hibaüzenetet kapod. 

Nem kell megijedned, ennek az oka az, hogy nem rendelkezel, rendszergazdai joggal. A hibát a parancssor segítségével küszöbölheted ki. A Start menüben, keresd meg a Windows rendszer alatt a parancssort, kattints rá a jobb egérgombbal és válaszd az egyebek “Futtatás rendszergazdaként.” lehetőséget.

A parancssorban a cd parancs segítségével, lépj be abba a mappába, ahova a biztonsági mentés .reg fájlt mentetted. Majd írd be a fájl nevét, a .reg kiterjesztéssel együtt, és nyomd meg az Entert. 

Megjelenik a korábban is látott megerősítő ablak, a (sárga figyelmeztető ikonnal). Az ablakban kattints a Igen” gombra, a változások mentéséhez. Ekkor a rendszerleíró adatbázis helyreáll, és nem kapsz hiba üzenetet.

Az adatbázis vissza állítása csökkentett módban

Ha a Windows rendszerleíró adatbázist, nem sikerül vissza állítani, a normál Windows felhasználói fiókból, akkor indítsd el, a Windows csökkentett módotés próbáld meg újra az előző lépéseket, ebben a csökkentett módban.

Nézzük a lépéseket

Írd be, a speciális indítás szavakat, a Start menü melletti keresőmezőbe, és válaszd a Speciális rendszerindítási lehetőségek módosítása pontot. 

Ekkor megjelenik a gépház helyreállítás ablaka. Az ablakban alul, válaszd, a Speciális rendszerindítás alatt, az Újraindítás most gombot. 

A gombra kattintva, újraindul a rendszer helyreállítási módban, ahol négy opció közül választhatsz. Folytatás, Eszköz használata, Hibaelhárítás, vagy a Számítógép kikapcsolása.

Elsőként kattints a Hibaelhárítás lehetőségre. Majd a Speciális lehetőségek opciót válaszd.

Most újabb, hat lehetőség közül választhatsz. Ezek a lehetőségek lesznek, Indítás javítás, Indítási beállítások, Parancssor, Frissítések eltávolítása, Rendszer-visszaállítás, Rendszerkép helyreállítása.

Válaszd a második, Indítási beállítások opciót. A megjelenő oldalon alul, kattints az Újraindítás gombra. 

A rendszer újraindul. Az Indítási beállítások képernyő betöltődik, az újra indulás után. Itt már kiválaszthatod, a csökkentett módhoz szükséges lehetőségeket. A csökkentett módhoz, három opciót fogsz találni, csökkentett mód engedélyezése, csökkentett mód hálózattal engedélyezése, és csökkentett mód parancssorral engedélyezése.

Csökkentett módban belépve, újra megpróbálhatod, az első szakaszban bemutatott lehetőségeket

A rendszerleíró adatbázis javítása a Rendszer-Visszaállítással

A Microsoft szerint, a Windows rendszerleíró adatbázis visszaállítására vagy javítására, a legkönnyebb, és legegyszerűbb megoldás, a rendszer-visszaállítási pont használata. A Windows, a működése során, automatikusan rendszer-visszaállítási pontokat hoz létre, amíg ez a szolgáltatás, be van kapcsolva.

Hogy be van-e kapcsolva, a Rendszer tulajdonságai lapon, a rendszervédelem fül alatt lehet ellenőrizni. Ugyan itt lehet beállítani, az egyes meghajtókra a szolgáltatást, valamit létrehozhatsz vissza állítási pontot. És természetesen innen indítható el, a Rendszer visszaállítás is.

A Rendszer tulajdonságai lap előhívásához, írd be a Start menü melletti keresőmezőbe, a visszaállítás szót. Válaszd ki, a visszaállítási pont létrehozása lehetőséget. Ekkor megnyílik, a Rendszer tulajdonságai lap. Ha használni szeretnél egy rendszer-visszaállítási pontot, kattints a Rendszer-visszaállítás gombra. 

A következő ablakban válaszd ki, a használni kívánt visszaállítási pontot. Majd kattints az ablak alján, a Tovább gombra, és kövesd a számítógép utasításait.

Amikor kiválasztasz egy visszaállítási pontot, aktívvá válik, az érintett programok keresése gomb. Rákattintva, egy új ablakban ellenőrizheted, azoknak a programoknak és meghajtó programoknak a listáját, amelyeket a rendszer visszaállít, vagy töröl. A Windows minden frissítésénél, a rendszernek automatikusan be kell állítania, egy rendszer visszaállítási pontot. Sajnos, minden óv intézkedés ellenére, a vírusok és egyéb kártékony programok, letilthatják a rendszer-visszaállítást, sőt törölhetik is a visszaállítási pontokat, ezért célszerű azokat időnként ellenőrizni.

A Windows rendszerleíró adatbázis manuális visszaállítása

A Windows rendszerleíró adatbázist, manuálisan is visszaállíthatod, a parancssor használatával. Előfordulhat, hogy a Windowst, nem lehet elindítani csökkentett módban, vagy egyéb ok miatt, nem állítható vissza a rendszerleíró adatbázis. Ilyenkor használhatod, a kézi visszaállítást. A Windows 10-ben, a 1803-as verziója óta, nincs automatikus Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági másolat. 1803 frissítés előtt, a Windows, 5-10 naponta készített biztonsági másolatot, a rendszerleíró adatbázisról, a RegIdleBackup szolgáltatás segítségével.

A Microsoft, a 1803-as frissítéssel letiltotta ezt a szolgáltatást, arra hivatkozva, hogy túl sok helyet foglal a meghajtón, a biztonsági mentés. És a továbbiakban, a korábban tárgyalt rendszer-visszaállítási pont használatát javasolja, a rendszerleíró adatbázis javításához, visszaállításához. Jó hír, hogy az automatikus rendszerleíró adatbázis biztonsági másolat készítése, vissza kapcsolható.

Ehhez kövesd az alábbi lépéseket

Elsőként írd be, a regedit szót, a Start menü melletti keresőmezőbe, és kattints a megjelenő, Beállítás szerkesztő alkalmazás lehetőségre. Majd keresd meg, és navigálj az alábbi elérési útvonalon található kulcshoz.

HKEY_LOCAL_MACHINE \\\\\\\\ SYSTEM \\\\\\\\ CurrentControlSet \\\\\\\\ Control \\\\\\\\ Session Manager \\\\\\\\ Configuration Manager

Kattints a jobb egér gombbal, a jobb oldali panelen, a Configuration Manager kulcsra, a megjelenő helyi menüben, válaszd az Új Duplaszó (32 bites) értéket. Változtasd meg a nevet, EnablePeriodicBackup -ra . 

Ezután kattints a Duplaszóra-ra, és változtasd meg az értékét 1-reVégezetül nyomd meg az OK gombot. A változás érvényesítéséhez, újra kell indítani a rendszert.

Innentől kezdve, a rendszer automatikus biztonsági másolatot készít. Így megpróbálhatod, a rendszerleíró adatbázis manuális visszaállítását. Korábban már leírtam, hogyan tudod elérni, a speciális rendszer indítási lehetőséget, most erre, egy másik megoldást mutatok. Ebben az esetben, kimarad a gépház, Speciális rendszer indítás, újraindítás opció. Közvetlenül újra indítható így is, a rendszer.

És a megvalósítás

Start menü, Főkapcsoló, és most, mielőtt az újraindítást választanád, nyomd le, és tartsd lenyomva a „Shift„ billentyűt, és így kattints az újraindítás elemre. 

Újra indulás után, ugyan az a helyreállítási mód fogad, a négy korábban bemutatott opcióval. Most nyomd meg a Hibaelhárítás szekciót. 

Majd a Speciális lehetőségek részt.

És válaszd a parancssor lehetőséget. A rendszer ekkor újraindul, és kérni fogja, hogy válassz egy fiókot. Az alapértelmezett fiókot beilleszti egyébként. Erre kattints rá, ezután a jelszavadat fogja kérni. Írd be, és kattints a folytatás gombra.

El fog indulni a parancssor, de egy érdekes útvonalat fogsz látni X:\\\\\\\\Windows\\\\\\\\System32

Mivel a Windowst feltehetőleg nem ide telepítetted, meg kell változtatnod ezt a Könyvtárat. Ha nem tudod, melyik meghajtón van a Windows telepítve, ellenőrzésként írd be oda, ahol villog a kurzor, hogy dir C:\\\\Windows. Ha a C meghajtón van a Windows akkor erre ki fogja listázni a Windows mappa tartalmát. Ha nem akkor próbáld a következő meghajtó betűjelet pl. D: ( dir D:\\\\Windows )

Ha megvan a Windows könyvtárat tartalmazó meghajtó, akkor lépj tovább. Ahol villog a kurzor, írd be, a megtalált meghajtó betűjelét, és egy kettőspontot pl. C: majd nyomd le az Entert.  Ezután sorban be kell lépned, az alábbi könyvtárba, az útvonal megadásával. Írd be, hogy cd Windows, majd cd system32, utána cd config és végül cd RegBack, minden sor után nyomd meg az entert. Ha készen vagy a dir paranccsal listázd ki a RegBack mappa tartalmát.

Öt fájlnak kell lennie ebben a mappában, sorban a „DEFAULT” a „SAM” a „SECURITY” a „SOFTWARE” és a „SYSTEM”. Ha még csak most módosítottad, a regisztrációs adatbázisban, hogy legyen ilyen biztonsági mentés. Akkor ezeknek a fájloknak a mérete, még 0 KB lesz. Így nem tudod használni. Ha azonban már eltelt néhány nap, és közben használtad a géped, akkor ezek a fájlok is folyamatosan cserélődni fognak, és lesz már tartalmuk, azzal együtt pedig méretük.

Most meg kell nézned, hogy a fájlok létrehozásának dátuma, megfelel-e neked. Azaz, egy olyan időpontban készült a mentés, amikor még rendben üzemelt a géped. Ha találsz ilyen időpontban készült mentést, akkor tudsz tovább lépni. cd.. paranccsal, egy mappa szinttel feljebb kell lépned, és a Config mappából, egy külön meghajtóravagy egy elkülönített mappába kell másolni, vagy mozgatni a fenti öt fájlt. Tehát, ezek a fájlok egyszer szerepelnek a Config mappában, ezeket használja a rendszer. És szerepelnek a RegBack mappában, ezek a biztonsági másolatok.

Hogyan működik ez a parancssorral.

Hozd létre az ideiglenes könyvtárat a fájloknak, legyen a neve pld RegHibas. Tehát, a parancssorban a config mappában, add ki ezt a parancsot: md RegHibas.

Ezután másold át az öt fájlt, a Config mappából, a RegHibas mappába így.

Ha még mindig a Config mappában vagy, akkor írd ezt egyenként

 • Copy DEFAULT RegHibas
 • Copy SAM RegHibas
 • Copy SECURITY RegHibas
 • Copy SOFTWARE RegHibas
 • Copy SYSTEM RegHibas

Minden sor után nyomd le az entert.

Ha nem vagy a Config mappában, akkor ahogy fentebb mutattam, a cd paranccsal lépj be.  Írd be, hogy cd Windows, majd cd system32, utána cd config és ezt követően jöhetnek a Copy parancsokHa ezzel megvagy, akkor most jöhet, a biztonsági mentés fájlok átmásolása, ehhez az alábbi parancsot használhatod, természetesen most is a Config mappában kell lened.

xcopy RegBack\\*.* C:\\Windows\\System32\\Config

Ekkor a biztonsági mentésben lévő fájlok átmásolásra kerülnek a Config mappába.

Ezt követően bezárhatod a parancssort az exit paranccsal, vissza kerülsz a Helyreállítási mód képernyőre a négy már korábban is bemutatott opciót találod itt. Most válaszd a számítógép kikapcsolását. És indítsd újra a rendszert remélhetőleg így már hibátlanul fog működni minden.

Utolsó lehetőség, ha végkép nem indul

Ha nem tudsz belépni a Windows helyreállítási módba, vagy más módon sem tudod javítani, a regisztrációs adatbázist. Akkor van egy utolsó lehetőség. A Windows PE helyreállítási meghajtóval megpróbálhatod javítani, vagy visszaállítani a Windows beállításjegyzékét. A Windows PE (WinPE) a Windows Preinstallation Environment rövidítése, egy kisméretű operációs rendszer, amit CD lemezről vagy az USB-ről indíthatsz, mielőtt a merevlemezen lévő operációs rendszer betöltődik, és a Windows 10 telepítéséhez, lemez lemásolására vagy javításához használhatsz.  Ha rendelkezésére áll egy Windows PE lemez, akkor az az összes Windows 10 verzióval képes működni a Home-tól Enterpriseig.

Egy hamarosan következő cikkben, elkészítünk, egy ilyen indítható, Windows PE alapú helyreállító lemezt. Ha elindult a Windows PE környezet, megpróbálhatod visszaállítani a Windows regisztrációs adatbázisát, az előző módszerek valamelyikével. Ha pontosan tudod, hogy mit módosítasz, vagy egy hozzáértő javasol egy regisztry beállítást, akkor nem kell félned a beállításszerkesztő használatától. Az itt található regisztry .reg fájl gyűjtemény, éppen ilyen, többszörösen tesztelt és ellenőrzött, így nem kell tartanod a használatától.

De soha ne feledd, bármit is módosítasz a regisztrációs adatbázisban, az első lépés, mindig biztonsági másolat készítése legyen! Ahogy a cikk elején is írtam, csak akkor foglalkozz a regisztrációs adatbázis javításával, ha valóban valamilyen probléma merül fel, a Windows működésében, ne hagyatkozz a csoda programokra, amelyek mindenféle törött, elárvult és duplikált bejegyzésekkel riogatnak. Csak azért, mert ők ezt súlyos hibának titulálják, nem kell neki esned a regisztry javításának.

Ha te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This