A Google Chrome Internetes áruházában elérhető, több ezer bővítmény közül, bizony nehéz meghatározni, hogy melyiket is lenne célszerű telepíteni.

Arról nem is beszélve, hogy sok, az ismeretlen harmadik féltől származó kiegészítő. Melyekkel szemben, nem árt az óvatosság.

Ha biztonságban szeretnéd tudni a gépedet, akkor az áruház bal oldali menüsávjából, a “Kategóriák” alatt, nyisd ki a legördülő listát, és válaszd ki a “Google-tól” sort.

Hiszen ki más is adhatna jobb bővítményeket a Chromehoz, mint maga a Google.

Google chrome internetes áruház, bővítmények

Így add hozzá a bővítményeket a Chrome-hoz

Google Chrome, további eszközök, bővítmények

Egy bővítmény hozzáadásához, kattints a jobb felső sarokban, a Google chrome személyre szabása és beállításai gombra. ( a 3 pont )

A legördülő menüből válaszd ki, és kattints a “További eszközök” menüpontra, majd az almenüben a Bővítmények menüpontra. Ekkor megjelenik a már telepített bővítmények oldala. Az oldal alján találsz egy linket, “További bővítmények letöltése”.

Kattints rá ekkor megjelenik a Google internetes áruház oldala. Válaszd ki a Kategóriák menüből a “Google tól” sort. Így már csak a Google bővítményeit fogod látni. Keresd meg és kattints a szükséges bővítményre.

Bővítmény hozzáadása

Végezetül a megjelenő bővítmény ablakában, kattints a jobb felső sarokban, a “Hozzáadás gombra” és készen is vagy.

A hasznostól az egyediig, amire csak szükséged lehet. Itt vannak a legjobb Chrome bővítmények, közvetlenül a Google-tól.

1. Google Levélfigyelő

Google Levélfigyelő

Megjeleníti az olvasatlan üzeneteket a Google Mail beérkező levelei között. A gombra kattintva meg is nyithatod a beérkező leveleid. Arra érdemes figyelned, hogy nem csak az elsődleges mappában lévő leveleket mutatja.

Hanem a promóciók, és a közösségi mappa leveleit is. Ezeket a mappákat célszerű rendre ellenőrizni, és törölni a tartalmukat, ha az érdektelen a számodra.

2. Küldés a Gmailből (a Google-tól)

Küldés a Gmailből

A bővítmény beállításainál megadhatsz egy előtagot, amit a program be illeszt a levél tárgysorába, az oldal címe elé. Pl. “Érdekes link:” előtag. Ekkor küldéskor így fog megjelenni a tárgysorban: “Érdekes link-weboldal címe”

Ha találsz egy érdekes oldalt a neten, amit szeretnél megosztani egy vagy több ismerősöddel, ez a bövítmény segit ebben.

Ha be vagy jelentkezve a Gmail fiókodba, és az internetes böngészés közben, találsz egy olyan oldalt, amit elküldenél valakinek, csak kattints a bővítmény gombjára.

Ekkor megnyílik egy felugró ablakban a Gmail, és automatikusan létrejön egy üzenet. Ami a tárgymezőbe, a küldendő oldal címét írja be.

A szövegmezőbe pedig, beilleszti az oldal URL linkjét. Ha nem vagy bejelentkezve a Gmail fiókodba, akkor az ablakban elsőként, a bejelentkezés nyílik meg.

Küldés a Gmailből ablaka

A Google Hangouts-bővítmény, az egyik egyszerű módja annak, hogy elindíts egy beszélgetést. Kattints az eszköztáron lévő gombra, és megnyílik egy Google Hangouts ablak.

Felvehetsz egy korábbi csevegést újra, vagy újat is indíthatsz, akár telefonálhatsz is, vagy videohívást kezdeményezhetsz.

Módosíthatod az állapotod, beállíthatod az értesítéseket, és a Google Hangouts alkalmazás beállításait is módosíthatod.

Google Hangouts

4. Office-szerkesztés

Office-szerkesztés bővítmény

Ha nincs telepítve a Microsoft Office a számítógépen, de meg kell nyitnod a fájlt, akkor szükség van az Office szerkesztés bővítményre.

A dokumentumok, táblázatok, és diavetítések szerkesztéséhez csak Húzzd a fájlt a böngészőablakra, és máris megnyílik a google kapcsolodó alkalmazása.

Például egy Excel-fájl a Google Táblázatokban nyílik meg, hogy megnézhesd és szerkeszthesd. Ezután mentheted a fájlt akár új formátumban is, vagy annak eredeti formájában.

5. Mentés a Google Drive-ra

A Mentés a Google Drive-ra lehetővé teszi, hogy gyorsan mentsd az aktuális oldalt, vagy egy dokumentumot esetleg egy képet a Google Drive-fiókodba.

Egy oldal mentéséhez egyszerűen kattints az eszköztáron lévő gombra, ha már betöltődött az oldal. A beállítások között megadhatod, hogy hogyan mentse az oldalt.

Teljes oldal mentése képként (.png formátumban) vagy csak az oldal látható részének mentése képként (.png). Mentheted HTML-forrásként (.html), vagy internetes archívumként (.mht) és végül mentheted az oldalt Google-dokumentumként.

Mentés a Google Drive-ra
Mentés a Google Drive-ra, Windows helyi menü
Mentés a Google Drive-ra, a mentés helye

A beállításokat eléréséhez kattints jobb egérgombbal az eszköztáron a Google drive ikonjára, és válaszd a beállítások menüpontot. Más elemek például egy kép mentéséhez kattints a jobb egérgombbal a képre, és a megjelenő helyi menüből válaszd a Mentés a Google Drive-ra lehetőséget.

6. Kép szerinti keresés

Megtetszett egy kép szeretnél hasonló képeket látni, akkor a Keresés kép szerint bővítményre van szükséged.

Miután telepítetted a bővítményt és látsz egy képet az interneten csak, kattints a jobb egérgombbal a képre. Megjelenik egy helyi menü,  ebben válaszd a Google Keresés ezzel a képpel, menüpontot.

Egy új lap nyílik meg a keresési eredményekkel, amelyek nemcsak hasonló képeket tartalmaznak, hanem a weboldalakat is.

Kép szerinti keresés

Beállíthatod, hogy a kép jobb alsó sarkában jelenjen meg a bővítmény ikonja, egy kis kék színű fényképezőgép. Így nem szükséges a helyi menüt lenyitni, elegendő a kis ikonra kattintani és már elindul is a keresés.

7. Google Hasonló oldalak

Találtál egy szuper internetes boltot, egy érdekes blogot olvasol, vagy internetes kutatást végzel, és szeretnél hasonló oldalakat megnézni.

A Google Hasonló oldalak bővítménye olyan oldalak listáját mutatja meg, mint a meglátogatott oldalak. A bővítmény telepítése után, kattints az eszköztáron a Google Hasonló oldalak megtekintése gombra.

Kapsz egy listát, ahol bármelyiket ki választhatod, és egy kattintással a kiválasztott weboldalra ugorhatsz.

Google Hasonló oldalak bővítmény

8. Google Fordító

Google Fordító

Bár a Chrome beépítve is tartalmazza a Google fordítót, azonban az csak a teljes oldalt tud fordítani, nincs lehetőség csak egyes szavak vagy kijelölt részek fordítására.

Ha be kapcsolod a Chrome beállításai között akkor minduntalan lefordít minden a beállításokban megadott nyelvű idegen oldalt.

Arról már nem is beszélve, hogy némely oldal a fordítás után teljesen össze törik, a képek össze csúsznak, és így már nem biztos, hogy élvezhető a tartalom. Ha ki kapcsolod akkor jobb gombbal ugyan elérhető, de ebben az esetben is csak a teljes oldalt tudod fordítani.

A bemutatott bővítmény csak akkor aktivizálja a fordítást, ha rá kattintasz. Ha nincs szükség az egész oldal fordítására, az egérrel kijelölhetsz egy-egy szót, vagy egy bekezdést. Majd kattintasz a fordító ikonjára és csak a kijelölt szót vagy szavakat fordítja le. Természetesen itt is választhatod a teljes oldal fordítását.

9. Google Beviteli Eszközök

Ismersz egy-két vagy több egzotikus nyelvet, és szeretnél elkészíteni egy dokumentumot valamelyik nyelven? De nem tudod, a bilentyüzeten hol keresd, a nyelv specifikus karaktereket. Ebben segit neked a Google beviteli eszközök. A bővítmény telepítése után kattints az eszköztáron található gombra, és válaszd a Bővítmény beállításai lehetőséget. Ezután keresd ki, a használni kívánt nyelvet. Majd dupla kattintással, vagy kijelöléssel, és az ablakok közti kis nyil ikonra kattintva, vedd fel a kiválasztott beviteli eszközökhöz.

Google Beviteli Eszközök

Ez után ha megnyitsz egy dokumentumot, és szeretnél valamelyik nyelven, begépelni egy szöveget, kattints az eszköztáron a Google beviteli eszközök gombra. A listából válaszd ki az eszközt, és máris az adott nyelvnek megfelelően rendezi át, a billentyűzeted.

10. Szín javító

Ha színtévesztő vagy, esetleg gondjaid vannak a színérzékeléssel. Ha gondot okoz, hogy nem helyesen érzékeled, egy weboldalon a látott színeket.

A Google Szin Javító bővítménnyel megoldhatod ezt a problémát. Amikor meglátogatsz egy webhelyet, kattints a gombra, az eszköztáron és válaszd ki a leginkább megfelelő színsémát.

Három lehetőség közül választhatsz, további finomításhoz használd a csúszkát, így beállíthatod tetszés szerint a színeket.

Szín javító bővítmény

11. Google Tudós gomb

Google Tudós gomb

Keress tudományos cikkeket az internet böngészése közben! Ez egy igazi időtakarékos bővítmény, ha bármilyen kutatást végezel, már nem kell megnyitnod a Google Tudós webhelyet.

Ez a bővítmény egy gombot ad a böngészőhöz, hogy bármely weboldalról könnyedén elérhető legyen, a Google Tudós. Az akadémiai folyóiratok, könyvek, technikai jelentések és még sok más kereséséhez, csak nyomd le az eszköztáron lévő gombot.

A Google Tudós keresőmező, egy kis ablakban jelenik meg, ahova be írhatod a kereset szót, vagy kifejezést.

12. Google Tone

Ideális kiegészítés az irodai dolgozók, iskolák, diákok vagy családok számára, olyan esetben amikor minden számítógépen ugyanazon oldalt szeretnék megnyitni.

Ez a bővítmény lehetővé teszi, hogy a meglátogatott oldalt a hallótávolságban lévő számítógépekre sugározza.

Természetesen a résztvevő számítógépeken telepítve és bekapcsolva kell legyen, a bővítmény.

Csak kattints a gombra, az eszköztáron amikor el szeretnéd küldeni az aktuális oldalt. Egy hangjelzés hallatszik az adatok elküldése közben, majd a többiek értesítést kapnak, és megnyithatják a küldött oldalt.

13. Földnézet a Google Földről

Földnézet a Google Földről

Ha Google Earth rajongó vagy, akkor beállíthatod úgy a böngésződ, hogy minden egyes új lap megnyitásakor új, látványos képet nézhess meg.

Pontosan ez nyújtja a Földnézet a Google Föld bővítménye. Megtekintheted a képeket a korábbi fülek megnyitásakor.

Vagy akár háttérképként le is töltheted a képet, de a galériát is megnyithatod további gyönyörű műholdas felvételek készítéséhez.

14. Google Művészet és kultúra

Google Művészet és kultúra

Szereted a művészi képeket, festményeket? A Google Művészet és kultúra bővítmény jóvoltából Művészeti remekművek láthatsz a böngésződben. Vigyél bele egy kis művészetet a napodba!

Ezzel a kiterjesztéssel minden új Chrome-fülön remekműveket láthatsz, Van Gogh és Monet, és a világ minden tájáról származó utcai művészektől a kortárs művekig. A grafikák naponta frissülnek, de módosíthatod a beállításokat úgy is, hogy új kép jelenjen meg minden alkalommal, amikor új fület nyitsz.

Ha egy műalkotás felkelti az érdeklődésed, a kíváncsiságod, csak kattints a képleírásra, hogy többet megtudhass az alkotásról a Google Kulturális Intézet honlapjáról.

Google Művészet és kultúra bővítmény beállításai

15. Tudatos szünet

Egy szuper bővítmény a Google-tól a Mindful Break. Beállíthatod az eszközt, hogy emlékeztessen, az általad választott időben, tarts szünetet. A figyelmeztetést beállíthatod 1 vagy több órára, vagy egy adott időpontra minden nap, de használhatsz véletlen emlékeztetőt is. Azt is eldöntheted, hogy mi legyen az emlékeztető egy ikon, vagy böngésző értesítés, esetleg harang jelzéssel. A bővítmény segít a nyugodt levegővétel ritmusának a beállításában is. Csak kattints a gombra és pihenj.

Tudatos szünet
Tudatos szünet, bővítmény beállításai

És ez még nem minden. Ez csak egy rövid lista, a Google által elérhető Chrome-bővítményekről. A Chrome Internetes áruház keresőjével még sokkal többet is találhatsz.

Ha tetszett ez a kis gyűjtemény, vagy hasznosnak találod valamelyik kiegészítőt, ne felejtsd megírni itt lent a hozzászólások között.

Pin It on Pinterest

Share This