5 jól használható videószerkesztő Windowsra
Szerző:Balk Laszlo

Ebben a cikkben bemutatom neked az  legjobban használható és ingyenes videó szerkesztő programot, Windows operációs rendszerhez. Az is szempont volt, hogy a magyar nyelv is támogatott legyen, a kiválasztott programban. Ám ez nem minden esetben sikerült, ha nagyon jó programot találtam, akkor ez utóbbi kritérium nem számított bele a mérlegelésbe.

A videó szép lassan beszivárgott a mindennapjainkba. Egyre többen és többen indítanak Youtube csatornát, vlogolnak, vagy készítenek online oktató videókat. A videómegosztókon irdatlan tempóban szaporodnak a legkülönbözőbb témákban az amatőrök és profik filmjei. De nem csak a klasszikus értelemben vett film vagy oktató videó az, ami gyökeres változáson ment át. Manapság már a mindennapi kommunikációknak is szerves része a videó. (videó chat, videó telefonálás stb. )

A klasszikus videóról van is egy rövid történetem…

Még évekkel ezelőtt, amikor javában dühöngött a DVD másolás őrülete, a munkahelyemen volt egy kollégám, aki épp ezzel foglalkozott. Mivel a munka három műszakos rendszerben folyt, és nekünk, főleg az éjszakai időszakban volt némi pihenő időnk, ezt kihasználva rengeteget olvastam.

A kollégám többször meg is jegyezte, minek olvasok annyit, inkább nézzem meg filmen. Az gyorsabb is meg szerinte jobb is. Nem is sejtette, hogy néhány hónap elteltével ő saját maga fogja az ellenkezőjét állítani.

Történt ugyanis, hogy egy alkalommal, – gondolom nem találta meg a történet film változatát – egy könyvet kezdett olvasni. Nekem ez egyből feltűnt, de nem szóltam. Már jó a felénél járt, amikor megkérdeztem, nem lenne egyszerűbb filmen megszerezni és megnézni?

Nem, jött a tömör válasz…

És fel sem emelte a fejét a könyvből. Aztán csak meggondolta magát letette a könyvet és kifejtette. Tudod, így   ha olvasom olyan mintha én lennék a rendező, mindent én képzelek el az alapján ahogy leírja az író. Ezzel szemben mit ad a film, egy élvezhető ám mégis kész konzerv történetet úgy, ahogy azt a rendező elképzelte, megálmodta.

Ezzel a kis történettel persze nem azt akarom mondani, hogy a videó nem jó dolog, de mindennek megvan a maga helye. Hiszem, hogy az olvasás még mindig nagyszerű élményeket tud adni. Talán nincs messze az idő amikor mindennapossá válnak az interaktív videók, ahol a történet gerince mentén magam alakíthatom ki, amit látni szeretnék.

Amíg ez megvalósul addig is nézzük meg milyen szoftverekből válogathatunk ma, ha szeretnénk ingyen elkészíteni életünk nagy művét.

„A FILMET”

Érdekel a videózás, a videó szerkesztés: A Youtuber leszek videó tanfolyamot neked készítettem.

Hogyan válogattam…

Egyre több és több kiváló minőségű videószerkesztő szoftver jelenik meg a piacon, ha még sosem léptél a videó készítés rögös útjára, biztosan érdekel vajon melyik lehet a legjobb szerkesztő program. Létezik-e a Windowshoz bármilyen ingyenes program, amivel elindulhatsz és megteheted az első szárnycsapásokat? Az meg már egyenesen hab a tortán, ha magyarul is tud a szoftver.

Ezen irányelvek mentén választottam ki most öt videószerkesztő programot. Legyen Windows verziója, legyen ingyenes, és ha lehet tudjon magyarul. A listában találsz majd olyat, ami kisebb könnyebben kezelhető és olyat is ami komolyabb, robusztusabb.

Mire elég, ha ingyen van

Ami ingyen van az a legtöbb esetben csak korlátozott funkciókészlettel rendelkezik, cserébe viszont könnyen kezelhető és azért az alapvető videószerkesztés, mint a vágás, hang beillesztés, átmenetek, megoldható velük. Találsz a listában professzionális szoftvert is, ami ingyenes könnyen kezelhető és sokkal több videó szerkesztési effekt érhető el benne.

Ne feledd azonban, hogy a nagy teljesítményű videószerkesztő programok nagyobb erőforrást és ezáltal komolyabb hardvert igényelnek. Ebben a cikkben nem térek ki az online szerkesztő programokra és a mobil alkalmazásokra sem. Kétségtelen azoknak is megvan a létjogosultságuk, még akkor is, ha jelentősen kevesebb szerkesztési funkció található bennük.

Lássuk a programokat

1. Windows Movie Maker 

A Windows rendszert használók számára talán az egyik legnépszerűbb ingyenes magyar nyelvű videószerkesztő a Windows Movie Maker.  A program a Windows 7 rendszerhez lett kifejlesztve, de Windows 8 és Windows 10 alatt is használható. A húzd és vidd technika egyszerűvé teszi a használatát. De nem hiányzik belőle az idővonal, a címek és hang vagy zene hozzáadása sem. No meg az elmaradhatatlan a videóátmenetek, effektusok, használata.

Az elkészült videót, könnyedén megoszthatod a facebookon, és a népszerűbb videómegosztókon is.

A program a Windows 8 és Windows 10 operációs rendszereknek már nem része, mert 2020 januárban a Windows 7 támogatása is megszűnt, adódik a kérdés használhatod-e továbbra is a programot. Mivel a Windows Movie Maker nem támogatja a modern például MP4 fájlformátumot, és a Microsoft sem fejleszti tovább, így az MS oldaláról a Windows 7 megszűnésével együtt a Windows Movie Maker letöltési lehetősége is megszűnt.

A program népszerűsége okán, mivel a hivatalos oldalról levették a letöltési lehetőséget, az interneten megszaporodtak a (néha igencsak vírus gyanús) letöltési lehetőségek. A szoftver egyik utolsó telepítő példányát, ami kiválóan működik Windows 8 és Windows 10 rendszeren is, megmentettem Neked.

Ide kattintva letöltheted: wlsetup-all.exe

Az alábbi fájl formátumokat importálhatod: WMV, AVI, ASF, MP2, MP2V, MPE, MPEG, DVR-MS, M1V, MPG, MPV2, WM,

A kész videót pedig ebben a formában mentheted: WMV vagy AVI

Előnye: Ingyenes, magyar nyelvű az alapvető szerkesztési feladatokra használható.

Hátránya: nem frissül, nincs új videó formátum támogatás.

2. OpenShot

Az OpenShot könnyen kezelhető, magyar nyelven is elérhető, nyílt forráskódú videószerkesztő program. A felület logikus, átlátható, felépítésének hála könnyen megtanulható a használata. Windows, Linux és Mac rendszerekre is elérhető. Ez a nagy teljesítményű program szintén alapvető videószerkesztő funkciókat kínál, például vágás, effektek, szövegek, címek, intrók beillesztése.

Számtalan átmenetet és hanghatást, valamint korlátlan videósávot biztosít az idővonalon. Így több videósnittet és hangklipeket elhelyezhetsz rajta a videó készítése során. A hang klip megjelenítése hullámformában is látható, ezzel nagyon megkönnyíti az utólagos vágást és képhez illesztést a szerkesztés során. A szoftvert rendszeresen frissítik, így biztos lehetsz benne, hogy a legújabb videóformátumok és technikák sem maradnak ki belőle sokáig.

Openshot videó szerkesztő letöltés: https://www.openshot.org/

Bemeneti formátumok: Az ffmpeg könyvtár segítségével szinte bármilyen médiaformátumot képes használni.

A kész videókat ebben a formátumban exportálhatod: mp4, avi, mpeg, mov, hogy csak a leglényegesebbeket említsem.

Előnye: Ingyenes, Windows alatt is használható, magyarul is tud, nagy teljesítményű.

Hátránya: Esetenként kiegészítőket igényel, pl. ffmpeg könyvtár.

3. HitFilm Express

A Hitfilm Express egy ingyenesen használható videószerkesztő, amely amatőröknek és szakértőknek is biztosítja a professzionális szerkesztési élményt. A szoftver egyaránt használható Windows, és macOS rendszerek alatt is. 

Hitfilm Express hatalmas szolgáltatáskészlete végtelenül egyszerűvé teszi az utómunkálatokat, lehetőséget ad a „green box” azaz a zöld háttér használatára, vagy a színegyensúly beállításától kezdve, a klipek kivágásán át, a rétegmaszkokig, nem megfeledkezve a képkövetésről, végezetül a projektek különböző videóformátumokba exportálása sem maradhat el.

Ahhoz képest, hogy ez egy ingyenes program, olyan sok lehetőséget biztosít a videók szerkesztéséhez, hogy akár az Adobe After Effects is kiváltható vele. Ha valaki használt már korábban fejlettebb videó szerkesztőt, annak a felület akár még ismerős is lehet. De azért némi időre mindenképp szükség lesz amíg megtanuljuk a probléma mentes kezelését.

HitFilm Express letöltése: https://fxhome.com/hitfilm-express

A szerkesztőben használható formátumok: AVI, MP4, MPEG, MOV, MMV, AVCHD, DV,

A kész videók lehetséges formátuma: AVI, MP4

Előnye: Nagy mennyiségben tartalmaz videóeffektusokat és átmeneteket.

Hátránya: Nehézkes a felület használata. Főleg a videó szerkesztéssel most ismerkedőknek. Nagyon kevés az exportáláskor választható

formátum. És a csapat egyetlen programja ami nem tud magyarul. (vagy csak nem tudtam beállítani, hosszas keresgélés után sem találtam információt)

4. Kdenlive

Ingyenes és nyílt forráskódú videószerkesztő szoftver, eredendően Linux rendszerre készült, de ma már elérhető Windows sőt, Mac rendszerhez is. Bár ez utóbbi rendszer esetén a fejlesztése leállt, így a használata nem javasolt. Nagyszerűsége talán éppen az egyszerűségében rejlik. Olyan fejlett videószerkesztő eszközöket tartalmaz, mint a több sávú idővonal, így különféle video-, és audióklippeket importálhatsz az idővonalra.

A program inkább a videószerkesztést helyezi előtérbe, az effektezés helyett. És van még egy nagyszerű megoldás benne, amit sajnos még nem minden videó editor tud. A Kdenlive összeomlás esetén, automatikusan készít egy biztonsági másolatot az éppen szerkesztett fájlról, így nem kell aggódnod, hogy elvész a munkád. A Kdenlive kompatibilis a legfontosabb médiafájl-formátumokkal. A szerkesztő felülete a kezdő felhasználók számára is könnyen érthető. Ha Windows rendszeren használnád javaslom a hordozható verziót, amit még telepíteni sem kell.

Kdenlive programot itt tudod letölteni: https://kdenlive.org

A használható formátumok: QuickTime, AVI, WMV, MPEG…

Exportálni ezekbe a formátumokba tud: mpeg, avi, mp4, mov…

Előnye: Ingyenes kiegészítőkkel, bővíthető.

Hátránya: Nincs technikai támogatás.

5. DaVinci Resolve

A DaVinci Resolve egy igazi nagy ágyú, magánszemélyként és céges felhasználás esetén is ingyenes. Tökéletes választás, ha a saját videóid szeretnéd vágni, szerkeszteni. De komoly stúdió szintű munkát is végezhetsz vele. Windows operációs rendszer is és a Mac is támogatott. Egyszerűen használható, hatékony eszköz a kiváló minőségű videók, filmek készítéséhez.

A Camtasia stúdió után ez az egyik személyes kedvencem, olyannyira, hogy később a Kezdőknek szóló videós tanfolyam után tervezem egy online tanfolyam készítését is a DaVinci Resolve videóeditor program használatáról is. Az ingyenes verzióban sajnos nem használható a mozgás-elmosódás effektus, a többkamerás szerkesztés, és a 3D szerkesztés. Ezek a lehetőségek csak a program fizetős változatában érhetők el ettől függetlenül a videó és audió szerkesztés és színjavítás profi szinten elvégezhető a segítségével.

DaVinci Resolve itt tölthető le: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

Az alábbi formátumokat támogatja bemeneti oldalon és exportálás esetén is: ARI, MTS, MXF, AVI, CIN, DNG, DPX, CDX, MP4, MXF, EXR, MOV

Előnye: A kiváló hangszerkesztés, mellett lenyűgöző a képminőség.

Hátránya: Kezdők számára bonyolult használata.

A kiválasztott videószerkesztők bemutatása véget ért, de nem végleg. Van még jó néhány, olyan is ami ingyenes. Szóval rövidesen még egy cikkre valót össze gyűjtök, ki próbálok, és jelentkezem velük. 

Addig is…

Ha te sem szeretnél lemaradni további hasznos tartalmakról?

Cikk értesítő

Hozzájárulok, hogy a pcegyszeregy.hu számomra e-mailt küldjön. NAIH-73026/2014.*
Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.*

Pin It on Pinterest

Share This